Na mobilech nás čekají ostré souboje

Připravte se na souboj mobilu proti mobilu, bojištěm bude mobilní síť. Nokia předvedla svou první mobilní hru pro více hráčů.

Mobilní telefony už mnohým nahrazují přehrávače hudby a fotoaparáty. Dalším typem zábavy, kterým by měly propadnou masy uživatelů jsou hry. Ty sice v mobilech byly dříve než fotoaparáty nebo přehrávače hudby, ale až teď se schyluj k malé revoluci, která by mohla popularitu mobilního hraní výrazně zvýšit.

Muž proti muži, mobil proti mobilu

Do mobilního hraní strká nos stále více Nokia. Zřejmě tu čichá skrytý potenciál. Při nedávné premiéře platformy N-Gage ukázala, že mobilní hry nemusí být jen nudné plošinovky nebo logické hádanky. Propracovaná grafika fotbálku Fifa 2007 nebo závodní arkádovky Asphalt 3: Street Rules brala dech. Nové N-Gage hry bude možné hrát na běžných smartphonech s operačním systémem Symbian S60 a dostupné budou na podzim.

4qgh6af.jpg 
Screenshoty ze hry FIFA 2007 pro platformu N-Gage 

Hlavní nevýhoda N-Gage je právě v závislosti na operačním systému Symbian. Je to sice daleko lepší než u původní koncepce, kdy bylo možné hry hrát pouze na speciálních přístrojích Nokia N-Gage či Nokia N-Gage QD. Hlavním tahounem pro rozvoj her je Java. S javovými hrami si poradí i levnější telefony a potencionálních hráčů je rázem několikanásobně více.

Možnosti Javy a hardwarový výkon běžných telefonů nedosahují schopností Symbianu, ale je zde i jiná možnost, jak dělat masově populární hry. Stačí si odpovědět na otázku, proč jsou stále tak populární Bulánci. Soupeřem vám totiž není stroj, ale živí protihráči. Do hry se rázem zapojí mnohem více emocí a zábava získává nový rozměr.

Hrát hry v mobilu v tzv. multiplayerovém módu, tedy s více hráči zároveň, to není žádná novinka. Už legendárního hada v některých starých Nokiích bylo možné hrát prostřednictvím infraportu ve dvou hráčích. Později se objevily hry pro dva hráče se spárovanými telefony prostřednictvím Bluetooth a dnes již existují hry, které umožňují připojení více hráčů. Mobilní telefon však přímo vyzývá k tomu, aby se začalo hrát „globálněji“ prostřednictvím mobilní sítě.

  
Přes Bluetooth si to můžete s kamarádem rozdat třeba v mobilní předělávce ICQ pařbičky Slide-a-lama

Celosvětový šachový turnaj

Ani multiplayerové hraní v mobilní síti není žádnou novinkou a už dnes můžete sehnat hry, které to umožňují. Často se však potýkají se špatnou kompatibilitou. Ale i do tohoto odvětví se hrne Nokia. Na tokijské Game Show předvedla možnosti nové platformy SNAP mobile ve spolupráci s herním distributorem G-mode.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
TibiaME je zřejmě první RPG pro masové online hraní v mobilech

SNAP mobile je Nokií vyvíjené řešení určené především pro multiplayerovou konektivitu javových her. Umožňuje javovým aplikacím komunikovat mezi sebou prostřednictvím mobilní sítě na základě standardizovaných protokolů. Díky tomu mohou vývojáři snadno tvořit nové hry pro více hráčů, které bude spojovat síť mobilního operátora.

G-mode připravil pro SNAP mobile šachovou záležitost Chess a Moment. Po spuštění hry si vyberete soupeře a turnaj může začít. Proti sobě nebudete mít počítač, ale jiného živého hráče. Náruživí šachisté mohou hrát až devět partií s různými soupeři současně. Přemýšliví hráči zase ocení, že na další tah mají k dispozici až 30 hodin. To se hodí především jako možnost přerušení hry.

Klepněte pro větší obrázek
Máte-li chytrý mobil, můžete si online šachové trunaje vyzkoušet už dnes prostřednictvím hry Multiplayer Championship Chess

Aplikace umožňuje offline přípravu s „neživým“ protivníkem. K dispozici bude v mnoha jazykových variantách a hráči si budou moci podle jazyka vybírat své soupeře. Jako u správné multiplayerové hry totiž nechybí možnost chatu. Ti nejlepší pak mohou usilovat o nejlepší umístění v žebříčku.

Hra by se měla rychle rozšířit, nabízet ji budou operátoři v různých zemích a měla by se stát standardní součástí nových mobilních telefonů Nokia.

Když není o čem mluvit, je co hrát

Šachy jsou pro některé staromódní zábavou, zkrátka nuda. Ale jsou vhodným příkladem na prezentaci možností hraní mezi více uživateli mobilních sítí. Ve vývoji už jsou strategické hry válečného nebo budovatelského charakteru, časem snad technologie dovolí i online hraní interaktivních her pro více hráčů z akčního nebo závodního žánru.

Vývojáři her, hráči, prodejci obsahu a výrobci mobilních telefonů zřejmě věří, že multiplayerové hry přilákají davy nových hráčů. Osobně ale nevěřím v žádný velký boom. Kdo si chce s mobilem hrát, ten už si hraje. Stále však většina běžných uživatelů vnímá mobilní telefon jen jako komunikační prostředek a myšlení této skupiny se jen tak nezmění. Na druhou stranu by se na této změně mohly právě hry pro více hráčů podílet. Taková rozvláčná šachová partie vás udrží komunikovat s kamarádem na druhé straně i několik dní nebo týdnů. Budete se bavit a udržovat aktivní kontakt, přestože byste si za normálních okolností nenapsali ani zprávu.

Diskuze (1) Další článek: T-Mobile: MMS za 6 Kč v neděli nekončí

Témata článku: Nokia, , , Nokia N-Gage, Nokia N-Gage QD, Hlavní nevýhoda, Online hraní, MOBI, Spárovaný telefon, Komunikační prostředek, Souboj, Mobil, Možnost hraní, Online hra