Na MobilManii připravujeme návody pro nastavení mobilů (pilotní provoz)

Diskuse ke včerejší bleskovce, kde jsem napsal o nápadu přidávat k recenzím mobilních telefonů přesné návody pro nastavení wapu, MMS a e-mailového prohlížeče, se pěkně rozrostla. Když položím na jednu stranu vah kladné hlasy a na druhou záporné, je výsledek jasný: návody pro nastavení mobilů by na MobilManii měly být.

Několikrát se ale objevily názory, že by stačila statická stránka s přehledem parametrů wapu, MMS a e-mailu. Čtenáři by při nastavování už sami zjistili, co patří do které položky v mobilu. Myslím si ale, že tohle by nebyla správná cesta. Dnes jsem si totiž zkusil připravit návod pro další telefon, Nokii 6170. Přestože patřím mezi uživatele, kteří se na parametry už nemusí dívat, znám je zpaměti, několikrát jsem u tohoto mobilu tápal a musel zkoušet, co kam nastavit. Myslím si, že mnoha uživatelům základní přehled parametrů nepomůže, je potřeba připravit přesný návod s konkrétním postupem. (Neříkám ale, že nepřipravíme i tento hrubý přehled - může být užitečný.)

Aktualizace dat, na který několik čtenářů upozorňovalo, se nebojím. Žádný z operátorů nikdy nezměnil nastavení wapu nebo MMS, pouze Eurotel před časem upravil název svého serveru SMTP. Pokud se něco takového stane, nějak to už zvládneme.

Jediná věc, která mě stále straší, je časově náročná příprava takových návodů. V pilotním provozu proto zkusíme, jak to budeme zvládat. Po několika týdnech ho vyhodnotíme a rozhodneme, co dál. Návody ale v každém případě nebudeme dělat zpětně, zaměříme se jen na nové telefony. Většinou také návod nestihneme připravit současně s recenzí, protože to je už teď často časově na hraně, do jednoho-dvou dnů by se ale u ní měl objevit – bude vždy v poslední kapitole.

Kromě toho přidáme odkazy na návody také do katalogu mobilů. Na kartě zpracovaných telefonů už teď je odkaz „nastavení“. Můžete se na něj už podívat u Samsungu E630 a nově také u Nokie 6170. Mimochodem: tak složitý telefon (z hlediska nastavení) jako tato Nokia jsem už dlouho neviděl. Opět jsem na něm strávil přes dvě hodiny. Říkám si ale, že u dalších Nokií řady Series 40 by to potom už mohlo být zase celkem rychlé...

Samsung E630 Nokia 6170

Diskuze (21) Další článek: Licence UMTS je připravena pro Oskara, konkurence protestuje

Témata článku: , , Nokia 6170, Samsung E630, MOBI, Složitý telefon, Provoz, Pilot, Pro +, Mobil, Pilotní provoz, Návod, Nastavení