Na ostří nože: Treo 650 a MDA Compact (srovnání)

MDA Compact a Treo 650 jsou nejnovější komunikátory na platformách Windows Mobile a PalmOS. Mají spoustu věcí společnou a také se v mnoha ohledech liší. Dnešní srovnání vám možná pomůže při rozhodování, který z komunikátorů lépe vyhoví vašim potřebám.

PalmOne Treo 650 je nejnovějším přírůstkem do rodiny komunikátorů, stejně jako MDA Compact. Recenze obou zařízení jste si na MobilManii mohli přečíst poměrně nedávno. Dle slušné četnosti a hlavně živé diskuse lze usoudit, že jde v současné době o velmi atraktivní zařízení. Svou koncepcí se neliší: základem je kapesní počítač doplněný o komunikační modul pro hlasovou i datovou komunikaci. Odlišností je ale mnoho a já se pokusím o co možná nejobjektivnější srovnání. Nebudu zacházet do technických podrobností obou zařízení, dovolím si vás nasměrovat na jednotlivé recenze. Budu se snažit vžít co možná nejlépe do kůže uživatele – začátečníka, který rozbaluje svůj první kapesní počítač/komunikátor.

Rychlé odkazy

 • recenze MDA Compact
 • recenze PalmOne Treo 650 

 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Poznámka: Již diskuse pod recenzí Trea naznačila, že již nyní válčím předem prohranou bitvu. Ať se budu snažit o sebevětší objektivitu, vždy se najdou lidé, jejichž názor na komunikátor je ten jediný a správný.

Krabice a co je v ní?

Nejprve se podívejme na srovnání příslušenství. Oba kapesní počítače jsou dodávány se synchronizačním kabelem, napájecím adaptérem a lehkou hands-free sadou. Compact jsme na testování bohužel obdrželi bez handsfree a tak nemohu srovnat jejich kvality. Zde se ale myslím chleba neláme. S Compactem obdržíte ochranné pouzdro. 

Zastavím se ještě u typu synchronizačního kabelu. Compact je vybaven standardním Mini-USB konektorem, který můžete znát třeba z digitálních fotoaparátů. Jde o drobnost, kterou ale v praktickém životě určitě alespoň jednou oceníte. Potřebujete-li například synchronizovat v zaměstnání, nebo rozkouše-li vám kabel pes, koupíte náhradní za pár desítek korun. Z USB lze také dobíjet akumulátor. Již se mi stalo, že jsem zapomněl Compact dobít a záchranou mi byl kabel u počítače na návštěvě u přátel. Treo je vybaveno specializovaným kabelem, při jehož koupi byste museli sáhnout hlouběji do kapsy.

Rozměry a zpracování

Nejprve řeč čísel: Srovnejme Treo 113 × 59 × 23 a Compact 108 × 58 × 18 milimetrů, přičemž výška Trea je uvedena včetně špalíku antény. Ať si kdo chce co chce říká, k modernímu telefonu externí anténa prostě nepatří. Nenapomáhá lepšímu vytahování z kapes a nepřidává bodíky Treu za lepší citlivost na signál. V místě se slabým pokrytím se oba komunikátory „chytají“ nastejno. Nemluvě o tom, že anténa o sobě dává v těsné kapse vědět.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přímé srovnání soupeřů

Výška Trea bez antény je takřka shodná s Compactem. Důležitějším parametrem je ale podle mne tloušťka. Půl centimetru navíc dělá z Trea bumbrlíčka, který hezky vyboulí kapsu u kalhot. A nemyslím si, že nutným zlem za větší tloušťku je oblíbená klávesnice. MDA Compact zkrátka po stránce rozměrů i hmotnosti na plné čáře vede. Je menší ve všech směrech a lehčí o necelých třicet gramů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Compact je menší, tenčí a také lehčí 

Vzhled objektivně zhodnotit nelze, každý má jiný vkus. Můžete ale provést test na svém okolí jako já. Za exkluzivnější označila většina dotázaných mužů Treo a já se k tomuto názoru přidávám. MDA Compact je svým designem takřka nezajímavý a nevýstřední, což ale zase bylo bližší ženskému srdci. Zatímco Compact je poměrně „nezajímavý“, na Treu se designéři v dobrém slova smyslu vskutku vyřádili: elegantní sluchátko, lesklý stříbrný lem okolo displeje, hezká lačítka po stranách a hlavně solidně vyhlížející materiály. Treo je opravdu hezky sladěno.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Kdo z koho: Treo 650 a MDA Compact

Design ale nijak nesouvisí s dílenským zpracováním a použitými materiály. Zde totiž opět vede Compact, jehož povrchová úprava i zpracování je o chlup lepší. Z obrázku to nemusí být patrné, rozhodující je ale bezprostřední kontakt, když vezmete obě zařízení současně do rukou.

Menší nebo větší displej?

Treo 650 je vybaveno displejem s rozlišením 320 × 320 obrazových bodů a barevnou hloubkou 65 tisíc barev. Compact má displej o více jak centimetr delší, disponuje ale nižším rozlišením – 240 × 320 obrazových bodů. Šířka displeje je u obou zařízení shodná. Treo má více zobrazovacích bodů na plochu displeje, rastr je tedy jemnější, písmo vyhlazenější a zkrátka hezčí. Lépe je na tom Treo také při srovnání jasu a „bělosti“ bílé. Bílá má v Compactu při přímém srovnání takový ušmudlaně šedý nádech.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nahoře je MDA Compact, dole pak Treo 

Dávám za pravdu kolegovi Krajčovi, který v recenzi Trea poukazuje na lesklost displeje. Ve srovnání mohu ale říct, že displej Compactu je na tom úplně stejně. Technologicky jde totiž o shodné displeje a oba jsou na přímém poledním sluníčku špatně čitelné.

Synchronizace

Základní funkcí kapesních počítačů a komunikátorů je synchronizace. Snadnost instalace a zprovoznění synchronizačních programů je u obou zařízení takřka shodná. Z přiložených CD se nainstaluje ActiveSync (Compact) respektive Palm Desktop (Treo). Synchronizace s Outlookem je automatická v případě Compactu, vždyť jde také o software téhož původu. V případě Trea musíte synchronizaci s Outlookem nastavit po restartu počítače. Pokud nepoužíváte Outlook, můžete své schůzky, kontakty, poznámky, multimédia a další spravovat v aplikaci Palm Desktop.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vzhled obou komunikátorů je značně odlišný. Který se líbí vám? 

Při koupi Trea si vyhlédněte obchody, které standardně nabízejí českou lokalizaci. Bez ní se totiž dočkáte paznaků synchronizovaných kontaktů, poznámek i schůzek. V tomto má Compact nespornou výhodu – i bez lokalizace (která je ale standardně dodávána) se české znaky všude zobrazují korektně.

Ovládání levou zadní

Ovládání je jednou ze zásadních charakteristik každého zařízení. Nepohodlné a křečovité ovládání hravě přebije sebelepší funkce. Nejprve se podívejme na to, jakým způsobem lze jednotlivé komunikátory ovládat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ovládací prvek Compactu je poněkud hloupý

Základním ovládacím prvkem Trea je čtyřsměrný ovladač s potvrzovacím tlačítkem uprostřed. Vystačíte s ním u všech potřebných operací. Opět se odkáží na recenzi Trea a opět dám za pravdu kolegovi, který Treu vyčítal vypnutí červeným sluchátkem. V některých nabídkách mám vskutku nutkání vyskočit o úroveň výš a prst mi automaticky běží na červené sluchátko. Nicméně zvyknout si je jen otázkou času.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Treo se ovládá jako mobilní telefon 

Treo je vybaveno malou podsvícenou klávesnicí typu QWERTY, která má své výhody i nevýhody. Pokud máte malé prsty a zvyknete si, bude se vám psát dobře. Můžete psát dvěma, ale i jedním prstem. Každopádně při psaní se musíte dívat na klávesnici. Poslepu, jako na mobilním telefonu, nic nenapíšete. Méně častější využití pak najde softwarová klávesnice na displeji. Chcete-li, můžete doinstalovat aplikaci Grafitti Anywhere, díky které můžete psát s grafitti kdekoli na displeji.

Compact nabízí několik způsobů zadávání textu: hlavním je zřejmě softwarová klávesnice, do které „datlujete“ perem. Nejrychlejší ve chvíli, kdy jste v klidu a máte obě ruce volné. Druhým způsobem je novinka jménem IntelliPad: na displeji se objeví klávesnice podobná mobilnímu telefonu. Tlačítka jsou velká a tak do nich můžete ťukat jednoduše prstem buď pomocí T9, nebo klasickým multitap způsobem. Pak jsou zde méně využívanější varianty: psané znaky (obdoba grafitti), rozpoznávání písma. Potřebujete pro ně dvě ruce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Do tlačítek můžete ťukat prstem na displeji 

Ovládání při běžném použití má bez nejmenších pochybností lepší Treo 650. Operační systém je uzpůsoben ovládání jednou rukou pomocí pětisměrného ovladače. Takřka všechny funkce základního operačního systému (ne aplikací třetích stran) lze ovládat výhradně jednou rukou bez vytažení pera. Compact je v tomto směru neskutečně pozadu. Pětisměrný ovladač je ve srovnání s Treem jednoduše řečeno hloupý. Bez pera se obejdete vlastně jen při vytáčení hovoru a odpovědi na příchozí zprávu. Ve všech ostatních případech, například vybrání příjemce zprávy, musíte ťukat do miniaturních oblastí na displeji. Prstem se vám to na podruhé či potřetí možná podaří. Máte trpělivost?

Ovládání Trea je zkrátka velmi blízké běžnému mobilnímu telefonu, a to se bude začínajícím uživatelům komunikátoru líbit. Compact, i když je zde oproti předchozím komunikátorům jistý postup (více v recenzi), je pořád více kapesním počítačem nežli mobilem. Právě na ovládání jednou rukou by měl Microsoft intenzivně v příští verzi operačního systému Magneto zapracovat.


Druhou kapitolu začneme srovnáváním z hlediska funkcí pro telefonování. Dále přejdeme ke zprávám a internetu.

Témata článku: , , , , Palm Treo 650, T-Mobile MDA Compact, Ostří nože, Běžná paměť, Solidní výsledek, Zásadní výhoda, Oblíbená klávesnice, Rovnocenný soupeř, Zobrazovací bod, Mýtus, Ostří, Čtvrtinové rozlišení, Podobný proces