Na Slovensku probíhá Férová revoluce v tarifech

Slovenský O2 představil Férové tarify. Účtování 1+1, po třetí minutě volání ve vlastní síti zdarma. Čeští operátoři se mají co učit.

Spuštění nových tarifů O2 Fér na Slovensku provází nadšené reakce jak zákazníků, tak bloggerů, a dokonce i profesionálních novinářů. Jak uvidíte, není čemu se divit. Slovenský mobilní nováček totiž díky původně vlažnému přístupu jen stěží překračoval pětiprocentní podíl na poměrně nasyceném trhu. Musel tedy musel prolomit ledy. Čím výrazněji, tím líp.

4 Sk za minutu, to je láce

Zbořil proto kompletně svou stávající nabídku a představil nové tarify O2 Fér. Vlastně jsou jen dva. Jedním je měsíční paušál a druhým předplacená karta. Obě varianty jsou ale v podstatě stejné, liší se jen způsobem platby a první úhradou: Tarifní SIM stojí jednu slovenskou korunu, předplacenka vyjde na 105 Sk s pětapadesátikorunovým kreditem.

TIP: Kompletní nabídka O2 Fér i s odpověďmi na časté otázky a s diskusí čítající přes pět set příspěvků na slovenské Mobilmanii

Jejich podstatou je zrušení drobných písmenek - přibližně analogicky s českým Vodafonem, ale ještě více „na doraz“. Minuta volání do všech sítí za 4 Sk, SMS zpráva za 2 Sk, po třetí minutě volání ve vlastní síti zdarma. Žádný další tarif se nekoná, a proč by taky měl, když už může být jen dražší?

Klepněte pro větší obrázek

I přesto slovenský O2 nabízí ještě čtyři Extra balíčky, které je ovšem nutno vyčerpat v průběhu měsíčního období, jinak propadnou: 10 MB dat za 95 Sk, 100 minut do všech sítí za 305 Sk, 100 minut do vlastní sítě za 95 Sk, a 100 SMS za 155 Sk. Jeden megabajt dat mimo balíček má také velmi nízkou cenu, jen 29 korun.

Sousedé zvyklí na 1+1

Dobré zprávy pokračují: O2 Fér počítá hovory se sekundovou tarifikací od první sekundy (slovenský standard), měsíční paušál je bez pevných poplatků (O2 vám bez problémů vystaví fakturu na 0 Sk - ale maximálně po dobu 13 měsíců, pak následuje migrace na předplacenou kartu), neexistující vázanost, vratný aktivační poplatek 605 Sk, a i nadále platný bonus 500 Sk při přenesení čísla k O2 jako kompenzace za poplatky při odchodu od konkurence.

Špatná zpráva je na první pohled jen jedna, a i ta je na zváženou: zrušení dotace mobilních telefonů. S nimi by ale ceny hovorů nemohly být tak nízké a vázanost nulová. Operátor jejich prodej však neukončil. Všechny mobily prodává ve svých prodejnách a v e-shopu za plnou cenu a jako alternativu vůči dotaci nabízí splátkový prodej. Ten má svá úskalí, proto jsou zákazníci platící plnou cenu na prodejním místě nebo v e-shopu zvýhodněni. Oproti koupi přes splátkovou společnost ušetří přibližně deset procent.

TIP: Úsporu proti současným platbám operátorům Orange nebo T-Mobile mohou zákazníci ověřit na kalkulačce na stránkách „revoluce“

Někteří skeptici považují krok slovenského O2 za zoufalou snahu o získání zákazníků, i když operátor svých pět tržních procent půldruhého roku po startu hodnotí pozitivně. Dnes už jen asi 20 až 25 procent provozu O2 směřuje přes pronajatou infrastrukturu T-Mobilu, zbytek obsluhuje kolem osmi set vlastních základnových stanic.

Diskuze (48) Další článek: Bude mít LG Prada II vysouvací QWERTY a 5 Mpx?

Témata článku: , , , Pro +, Revoluce, F +, Tarif, Aktivační poplatek, Kompletní nabídka