Následky obří pokuty. Android se vás začne ptát, jak chcete vyhledávat a jak surfovat

Evropští uživatelé Androidu se brzy dočkají několika změn. Systém se začne ptát, jaký internetový prohlížeč a vyhledávač chtějí používat (dnes automaticky používá vyhledávač Google a prohlížeč Chrome). Jde o reakci na rekordní pokutu, kterou loni společnost obdržela od Evropské komise za zneužívání své pozice na trhu.

Samozřejmě v Androidu bylo i dříve možné používat jiné prohlížeče a vyhledávače, ale nově na to bude Google aktivně upozorňovat. Novinka platí pro nová zařízení, ale prostřednictvím updatu se dostane i na starší.

Google neřekl, kdy přesně novinka vejde v platnost, bude to ale letos. Celé to připomíná osud Microsoftu, který ve Windows musel začít nabízet alternativní internetové prohlížeče v podobě tzv. ballot screenu.

Připomeňme si, jak to s pokutou bylo:

Politika a regulace na pozadí

Novinka se opravdu týká pouze uživatelů v Evropě, tohle Google nedělá dobrovolně. Krok se rozhodl učinit proto, aby mu neplynuly sankce z pokuty, kterou loni obdržel. Tehdy Evropská komise rozhodla, že firma zneužívá svoji dominantní pozici na trhu a příliš nutí uživatelé používat své nástroje.

První reakce Googlu byla, že začal výrobcům mobilních zařízení poskytovat zpoplatněnou licenci pro Google Play Store, Mapy, Gmail, YouTube a další bezplatnou pro vyhledávač a Chrome. Dříve totiž výrobci dostali první uvedenou sérii aplikací pouze tehdy, když předem nainstalovali Chrome a Google Search, což byl jeden z důvodů, proč se Komise rozhodla k tak vysoké pokutě. Dnes to není podmínkou.

Nové oznámení je tak další krok, jak uspokojit evropské regulátory.

Diskuze (17) Další článek: S „áčky“ se roztrhl pytel. Samsung Galaxy A40 dostane osmijádro a 24Mpx selfie

Témata článku: , , , , , , , , , , Internetový prohlížeč, Google Search, Uživatelé, Novinka, Následek, Komise, Evropa, Google Play Store, Obří pokuta, Vyhledávač, Android v Evropě, Jak,