Nastavení služeb u operátorů: kde najít informace

Nastavení datových služeb v telefonech je mnohdy oříšek. Existuje však mnoho způsobů, jak si práci ulehčit. Především operátoři by se měli snažit, aby jejich zákazníci neměli s novými službami problémy. A jak se tedy starají?
Kapitoly článku

Bývávalo dobře

V dobách, kdy se nadstandardní mobilní služby začaly na našem trhu teprve prosazovat, byly diskuze o jakémkoli nastavování takřka liché. V začátcích mobilní telefonie byla jediná funkce telefonů hlasová komunikace, která žádné nastavení nepotřebovala. Ani oblíbené krátké textové zprávy žádné speciální nastavení nevyžadují, stačí do telefonu vložit SIM kartu.

Doba ale pokročila a dnes se v mobilní branži mluví o nespočtu dalších funkcí, které vám váš mobilní telefon může nabídnout. Většina nových služeb je založena na datových přenosech, které se bez základního nastavení přístroje jednoduše neobejdou. Jak telefon nastavit a kde zjistit potřebné informace?

Operátoři se musí starat

Operátoři musí přehledně informovat o nutném nastavení telefonů. Zároveň by měli mít na paměti, že ne každý člověk svému přístroji natolik rozumí, aby si byl schopen nastavit služby manuálně, jen podle tabulky s parametry. Nejjednodušší možností jak se ke správnému nastavení dostat je automatická konfigurační SMS zpráva, která po přijetí a odsouhlasení uživatelem dokáže potřebné informace do telefonu sama zapsat. V některých případech ale není možné takovou SMS zprávu zaslat nebo se v některém telefonu nezpracuje korektně. Operátor by měl proto nabídnout i jiné možnosti jako webovou nebo hlasovou podporu.

O zjednodušení nastavení se snaží i někteří výrobci mobilních telefonů, kteří poskytují službu zaslání konfigurační SMS zprávy ze svých webových stránek.

Eurotel

Nejsnazší cestou ke zjištění všech potřebných informací je internet. Eurotel na svých webových stránkách nabízí přehled telefonů a podrobné návody k jejich nastavení. Problém může nastat v případě, že vlastníte telefon, který není v jeho nabídce. Pak se budete muset spolehnout na základní parametry nastavení a trošku se potrápit nebo použít návod k jinému telefonu. V případě shodného výrobce bude i takový návod mnohdy zcela přesný. Eurotel pro ostatní případy nabízí na svých stránkách přehled pro manuální nastavení datových služeb.

Tabulka pro manuální nastavení wapu a MMS:

Eurotel
Nastavení wapu Nastavení MMS
jméno profilu Eurotel Wap  jméno nastavení Eurotel MMS
IP adresa 160.218.160.218  domácí stránka http://mms.eurotel.cz:8002
IP port 9201  režim relace trvalý
domácí stránka http://wap.mobilmania.cz  nosič dat GPRS
jméno uživatele eurotel  APN - paušály mms
heslo wap  APN - předplacenky gomms
APN - paušály wap  IP adresa 160.218.160.218
APN - předplacenky gowap  IP port 9201
vytáčené číslo +420 602 900 927  autentizace (ověření) normální
autentizace (ověření) normální  uživatelské jméno mms
typ datového volání ISDN  heslo mms
rychlost datového volání 14,4 nebo 9,6    

Pokud potřebujete nastavit připojení vašeho počítače k internetu přes mobilní telefon, nabízí operátor pro telefony ve své nabídce podrobné návody ve formátu PDF.

Na obecný postup nastavení multimediálních zpráv u Eurotelu ale nejspíše zapomněli. Podobně pro nastavení rychlých datových přenosů CDMA informace chybí; u této specifické služby to ale lze tolerovat, jelikož při zakoupení této služby jste dostatečně informováni prostřednictvím návodu, který dostanete k potřebnému modemu.

Další a velmi oblíbenou možností, jak se k nastavení služby dostat jsou konfigurační zprávy SMS. Eurotel nabízí jejich zaslání zadáním z internetu jen registrovaným zákazníkům přes portál Eurotel Live!. Pokud nejste registrovaným zákazníkem, můžete se pro základní nastavení služeb obrátit na infolinku na čísle *11 pro tarifní zákazníky či *88 pro zákazníky využívající předplacené služby Go, kde vám požadované informace rádi sdělí a konfigurační SMS zprávu zašlou.

Pokud vlastníte mobilní telefony Nokia, Sony Ericsson nebo Samsung, můžete si o zaslání zprávy s nastavením požádat jednoduchou textovkou. Stejným způsobem si můžete zaslat nastavení i pro službu MMS zpráv.

V některých případech oceníte datovou infolinku, kde jsou vám speciálně vyškolení operátoři schopni podat i více technicky zaměřené informace, které byste na klasické infolince zjistili jen těžko. Svoji datovou infolinku dostupnou na čísle 720 720 111 však Eurotel nedávno zpoplatnil. Pokud preferujete osobní jednání a chcete úkon nastavení předvést, abyste si sním příště poradili, stačí navštívit některou z prodejen Eurotelu.

Eurotel nabízí přehled nastavení v dostatečné míře. V případě internetové podpory je někdy obtížné se k požadovaným informacím přes změť odkazů dostat, pochvalu si ale zaslouží na občasné názorné ukázky, jak danou funkci používat. Bohužel není poskytována služba pro automatické nastavení e-mailu nebo synchronizace a internetová podpora nebo konfigurační SMS zprávy nejsou k dispozici pro všechny typy mobilních telefonů.


V druhé kapitole se podíváme na podporu T-Mobilu a Oskara.

Témata článku: , , , , , Operátor, Jediná funkce, Nastavení služeb, Informace, Info, Nastavení, Typ datového, Najít,