Nástup 5G smartphonů zrychlí. Už za 3 roky budou tvořit 60 % tržeb výrobců

Komerční nástup 5G sítí a jim přizpůsobených zařízení je docela pozvolný a jeho rychlost se liší v různých částech světa (např. Evropa zatím zaostává). Během nejbližších let ale dojde k průlomu, kdy se sítě páté generace začnou ve velkém budovat a tím pádem bude i pro zákazníky dávat smysl, aby si pořídili 5G smartphone. Vyplývá to z prognózy společnosti Strategy Analytics.

I dnes se samozřejmě už dají 5G modely chytrých telefonů zakoupit. V regionech, kde už 5G sítě běží, je nabídka širší, u nás je v prodeji například Huawei Mate 20 X (5G). Zařízení si sice koupit můžete, ale v našich sítích zůstane jeho 5G konektivita nevyužitá a budete ho stejně používat jako klasický (a většinou také levnější) 4G telefon.

Klepněte pro větší obrázek

K rozmachu 5G dojde podle analytiků během příštího roku, kdy začne výrazně narůstat podíl 5G smartphonů na celkových tržbách výrobců telefonů. Na konci roku 2020 to bude necelá čtvrtina obratu, v roce 2021 necelá polovina a na konci roku 2022 už výrobci utrží z prodeje 5G smartphonů víc než ze starších typů zařízení (zhruba 60 %).

Podíl na objemu distribuce (počet prodaných kusů) může být o něco nižší vzhledem k vyšší průměrné prodejní ceně (ASP) 5G smartphonů proti starším typům zařízení. I tak ale generační obměna zejména ve vyšších třídách smartphonů může proběhnout v poměrně v krátkém časovém horizontu.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (4) Další článek: Dalších 84 obcí postaví bezplatnou Wi-Fi. Podívejte se, jestli je na seznamu i ta vaše

Témata článku: , , , , , , , , , , Výrobce, Část světa, Nástup, Tržby, SMA, ASP, Evropa, Zařízení