Nástupce Nokie 6800 má foťáček a Bluetooth!

Nokia zítra s největší pravděpodobností uvede opět několik novinek. Mezi ně má patřit i Nokia 6850 s rozevírací klávesnicí, menšími rozměry a vnitřní pamětí 8 MB. Největším překvapením je kamerka a Bluetooth!

Letadlo přílétá podruhé

Ještě neuplynul ani rok, co Nokia představila 6800, velmi diskutovaný mobil s qwerty klávesnicí, a už nám cpe pod nos nástupce. Jedná se o přístroj spadající do řady 40, kam můžeme započítat i modely 6610, 7210, 6100, 7250 a řadu dalších. Ostatně, v pátek se možná dočkáme dalšího rozšíření Series 40, a tím nemyslím jen podmínku, že bude představena Nokia 6850. Mluví se i o nástupci 6100(i) a dalších. Zkrátka doufáme, že si finský výrobce napraví reputaci po minulé akci v Moskvě, kdy nás moc neuspokojil modely 1100 a 2300, které jsou určeny spíše pro východní trhy.

Poznámka: obrázky pocházejí z webu www.areamobile.de

Dietní vzhled

První z věcí, která nás na nové Nokii zaujme, jsou menší rozměry, a to při zachování rozevírací klávesnice. Konkrétní čísla mluví jasně: původní hodnoty 119 x 55 x 23 mm neplatí, na délku a šířku proběhlo odtučnění a rázem se nám čísla změnila na 105 mm x 44 x 23 mm. Hmotnost spadla ze 122 gramů na příznivějších 95, což je jistě příjemné.

   

Zcela přepracované je samozřejmě barevné sladění, kabátek dostal kovový nádech, vnější klávesnice je podobná té u Nokie 6220, klávesy jsou více namačkány na sebe a uprostřed prohnuty akorát pro palec. Toto řešení se nám líbí a dobře se s ním pracuje, jak jsme se u N6220 přesvědčili. Zelený a červený telefonek se jinak přesunul z horní části, kde asistoval dvojici kontextovým tlačítkům, k alfanumerické klávesnici.

Slibuje hodně

Nejmarkantnější změny se ovšem odehrály uvnitř. Pokud neodoláte a novou Nokii si pořídíte, musíte mít hodně moc přátel, paměť telefonu se k tomu přímo vybízí. Do telefonního seznamu si totiž můžete uložit až 1500 kontaktů a 300 textových zpráv, celková velikost interní paměti má být až 8 MB! Model 6800 nabízel už tak docela solidních 5 MB. Nic ovšem není bezdůvodné, v tomto případě se vám volne megabajty budou hodit, telefon má totiž integrovaný foťáček. Barevný displej bude pracovat s 4096 barvami a rozlišením 128 x 128 bodů, některé zdroje ovšem hovoří o podpoře až 65 000 barev, tak nevím. Musíme si počkat na oficiální informace.

 

To, co je ovšem u tohoto triálního (GSM 900/1800/1900 MHz) telefonu největším překvapením, je podpora Bluetooth. Nokia až doteď - s výjimkou smartphonů - tuto bezdrátovou technologii ignorovala, pokud se to ovšem potvrdí, můžeme "modrý zub" očekávat i u dalších modelů. Teď vyvstává otázka, jak to s Bluetooth ve Finsku bylo, zdali se nejedná spíše o marketingovou záležitost, ze které bude Nokia teprve nyní těžit. Nyní bych to ale nechal u ledu, někdy se k tomu možná ve speciálním zamyšlení vrátíme.

Co se týče dalších funkcí, jejich složení bude odpovídat standardu Series 40, k dispozici tedy bude kalendář, poznámky, budík, kalkulačka, stopky a několik her. Bližší technickou specifikaci zatím neznáme, během zítřka snad budeme vědět víc. Sledujte nás.

Diskuze (19) Další článek: Siemens SX1 až v listopadu + nový mobil pro SMS maniaky

Témata článku: Nokia, , , F +, Nástupce, BLU, Blue, Bluetoot, Nástup, A/B