Navigace pro mobilní telefony Navicore: levně, snadno, rychle (recenze)

Navigačních programů pro platformu Symbian stále přibývá. Po programech Wayfinder, TomTom či Route66 je tu další, Navicore. Zatím jsou podporovány pouze mobily řady S60, časem se snad objeví i verze pro S60 3rd Edition či S80 a S90. Co je ale nejlepší, je cena: balík vč. map ČR, západní Evropy a GPS stojí jen osm tisíc.
Kapitoly článku

Nokia včera představila nový produkt: navigační balíček s GPS přijímačem a softwarovou navigací Navicore pro telefony se Symbianem S60. Stejnou navigaci si můžete koupit i bez značky Nokia a s jiným GPS modulem. Ať už se rozhodnete pro jakýkoli balíček s navigací Navicore, dostanete výborný navigační systém pro mobilní telefony za příznivou cenu.

Softwarové navigace mají řadu výhod. Mobilní telefon už máte, takže kromě bluetooth GPS nepotřebujete žádný hardware – díky tomu se dají ušetřit nemalé prostředky. Mobilní telefon je navíc univerzálnější a lépe se přenáší; nosit v kapse nějakých 100-130 g není problém, ale „tahat“ 300–400g přístroj typu TomTom Go 700? A pokud se objeví nová verze programu, jen si ji nahrajete do mobilu. Mobil míváte navíc stále u sebe a GPS přijímač může zůstávat v autě; nestane se tak, že byste si navigaci zapomněli doma. Přijímač může být navíc kdekoliv ve voze, kde bude mít dobrý příjem, zatímco telefon může držet třeba spolujezdec na zadním sedadle.

Tip: nerozdělený článek si můžete přečíst v textové verzi MobilManie

Toto řešení má bohužel i svoje nevýhody. Musíte se starat o dobíjení dvou zařízení, což je problém v autě, kde je jen jedna elektrická zásuvka. Navíc – pokud dobíjíte obě zařízení současně – máte auto plné kabelů. A pokud stěhujete navigaci do jiného automobilu, musíte holt přenášet více věcí. Mobilní telefony navíc nemají dotykový displej (teď vynecháme komunikátory), což ztěžuje ovládání za jízdy, a displeje jsou navíc malinké, takže pokud je mobil umístěn dále od „oka“, nemusíte vidět všechny zobrazované detaily. Zkrátka vše má své pro a proti.

Zatím jen pro S60

Navicore je v současné době dostupný pouze pro mobilní telefony Nokia řady S60, které mají paměťovou kartu a dostatek vnitřní paměti RAM pro spuštění programu; na webu jsou konkrétně uvedeny tyto modely: Nokia 3230, 6260, 6600, 6630, 6670, 6680, 6681, 7610, N70, N90 a N-Gage QD. Dále je k dispozici verze pro Symbian S80 (komunikátory Nokie) a UIQ (komunikátory Sony Ericssonu). Věřím, že se časem objeví i verze pro 3rd Edition, zejména na Nokii E61 by Navicore vypadal téměř dokonale. Chybělo by už jen dotykové ovládání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Testovali jsme s Nokií N70 a GPS modem dodávaný v balíčku společně s navigačním softwarem

Program se prodává ve dvou variantách, liší se mapami v základním balení. První verze za 6 950 Kč obsahuje mapy České republiky, Estonska, Chorvatska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Moldávie, Polska, Rumunska, Slovenska a Slovinska, přičemž pokrytí ČR je 99% – najdete zde všechny ulice, ve větších městech vč. jmen a popisných čísel. Mapy totiž dodává TeleAtlas, který má Česko zpracované velice dobře. O kvalitě mapy jsme se už několikrát zmínili při testech navigací TomTom, jak softwarových, tak hardwarových; mapy jsou zkrátka nachlup stejné, mají i stejné drobné chybky.

Česká mapa stačí

Mapy na sever, na východ a na jih od naší zemičky jsou pokryté hůře, Česko je na tom bezesporu nejlépe. Např. Slovensko má do úrovně ulic jen největší města, ostatní jsou zobrazeny spíše jen jako křižovatky silnic. Docela dobře je na tom Polsko a Maďarsko, zbytek obsahuje už jen hlavní dálnice a silniční tahy. Není proto divu, že se mapa vešla na 64MB kartu. V základním balení této verze je o velikosti 256 MB (RS-DV-MMC), v redakci jsme totiž měli k dispozici testovací verzi programu. Kromě karty s mapou máte v základu také bluetooth přijímač GPS, autonabíječku, pouzdro a manuál. Program lze používat s jakýmkoliv přijímačem, testoval jsem bez problému přijímač, který se dodává k TomTomu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
K softwaru dostanete rovnou GPS přijímač s Bluetooth rozhraním

Druhá verze je dražší, stojí 8 290 Kč, a kromě již zmíněného obsahuje odlišné mapové podklady. Kromě České republiky tu najdete celou západní Evropu, konkrétně Belgii, Dánsko, Finsko, Francii, Holandsko, Irsko, Itálii, Lucembursko, Maďarsko, Německo, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Slovensko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Turecko a Velkou Británii. Vzhledem k tomu, že se mapy dodávají na 512MB kartě, nebudou příliš podrobné; resp. podrobné budou, ale databáze bodů zájmu nebude pravděpodobně úplně dokonalá. Např. plná mapa Francie od TeleAtlasu má pro TomToma velikost okolo 300 MB. Zde se vše musí vejít do prostoru jen o něco většího.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Indikační diody • protiskluzová podložka • konektory • úchyt pro šňůrku, když si chcete GPSku pověsit na krk při turistice

Ovládání? Ujde

Ovládání programu je kvůli absenci dotykového displeje poněkud ergonomicky horší, malá tlačítka neumožňují „hrabat“ se v navigaci za jízdy – ostatně to se nedoporučuje u žádného typu navigačního přístroje. Kurzorová tlačítka ovládají zoom mapy (režim navigace) a pohyb po mapě (režim prohlížení). Mezi těmito režimy přepínáte potvrzovací klávesou, přičemž vždy se na krátkou chvíli ukáže, který z těchto režimů bude aktivován. Pokud máte nastavenu grafickou kvalitu normální, je zoom i pohyb po mapě velice svižný. Je-li nastavena kvalita vyšší, grafika se trošku zpomalí, ale zase vypadá lépe – vyhladí se. Na Nokii N70, která má solidně rychlý procesor, jsem používal zásadně kvalitu vyšší.

Klepněte pro větší obrázek
Pokryta je východní Evropa

Tlačítka 1 a 2 složí rovněž k zoomu mapy, abyste nemuseli neustále přepínat mezi oběma výše zmíněnými režimy, když budete na mapě něco hledat. Trojka zapne režim kurzor, tj. na displeji se objeví šipka, která ukazuje informace o ulicích a objektech, na které ukážete, např. „Slezákova 4“ + souřadnice. Po chvíli nečinnosti kurzor zase zmizí a mapa se přepne do režimu scrollování. Klávesy 4 až 9 vyvolají nabídku oblíbených míst, tlačítko Edit (tužtička) pak slouží k přepínání mezi hlavními funkcemi programu: hlasitost navigace, zapnutí dopravních informací, schémata zobrazení (denní, noční, jasné), režim zobrazení mapy (2D, 3D, bezpečnost a kompas, dále je tu volba pro vypočítání trasy nejrychlejší a nejkratší a konečně režim cesty (automobil, kolo, chodec).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Ukázka mapy v různém měřítku


V další kapitole se zaměříme na samotné navigování a proberme funkce a možnosti nastavení programu

Témata článku: , , Nokia 3230, Nokia N-Gage, Nokia N-Gage QD, Mobilní telefon, Dobrý příjem, MOBI, Maximální vzdálenost, Bublinka, NAVIC, Starý stroj, Telefon, Pro +, Mobil