Navigační systém s bluetooth - to je věc (recenze)

V dnešní recenzi se podíváme na GPS navigátor, který je jako stvořený pro spolupráci s kapesními počítači - Fortuna Clip-On Bluetooth. Je konečně čas vyhodit papírové turistické mapy a zapomenout na drahou navigaci v autě.

Hledali jste už někdy marně cestu do vesnice, kde lišky dávají dobrou noc? Ztratili jste se někdy v lese při turistickém výšlapu? Nadáváte často na nesmyslné směrové ukazatele? Nebo jste natolik ješitní jako já, že byste se uprostřed Václavského náměstí nikdy neoháněli ohromnou turistickou mapou? Pak je ten pravý čas pro moderní řešení: navigační systém GPS a kapesní počítač. 

Poznámka: V prvním dílu našeho miniseriálu se podíváme na povedený GPS přijímač Clip-On Bluetooth, který lze využít jak s kapesním počítačem, tak i s notebookem. Ve druhém díle, který si budete moci přečíst v zítřejším vydání, mrkneme na navigační přijímač XTrack formátu Compact Flash karty a přiblížíme možnosti a schopnosti GPS začátečníkům.

Počátky navigačního systému GPS (Global Position System - čti [dží pí es]) se datují do sedmdesátých let minulého století. Jde o systém umožňující s přesností jednotek metrů určit aktuální polohu kdekoli na zemi. S tou přesností to však nebylo vždy tak růžové, určování polohy pro civilní použití bylo záměrně degradováno nepřesností v řádu desítek metrů. Na konci devadesátých let však byla „chyba nepřesnosti“ odstraněna a pohodlí navigace si tak může vyzkoušet opravdu každý.

Navigační systém GPS je tvořen čtyřiadvaceti satelity, které obíhají Zemi ve výšce zhruba dvacet tisíc kilometrů, a několika pozemními stanicemi. Třetí nezbytnou součástí je GPS přijímač. Ten přijímá informace současně od několika satelitů a vypočítává nejen polohu, ale i nadmořskou výšku a rychlost pohybu. Chcete-li proniknout hlouběji do tajů navigačního systému, doporučuji podrobný článek na GPSwebu či anglický přímo na stránkách GPS.

Hned na začátku je třeba připomenout významný atribut navigačního systému - užívání je zcela zdarma, a to i přes miliardy dolarů, které stojí provoz celého systému. Mecenášem našich radostí není nikdo jiný než USA. Síť se také, na rozdíl od sítí mobilních, nemůže přetížit, obavy z narůstajícího počtu uživatelů nejsou tedy na místě.

Navigační systém je téma velmi obsáhlé, jen popis jednotlivých druhů navigátorů by vystačil na dlouhý článek. Samostatnou kapitolou je pak software a další programové vybavení. My se na následujících řádcích a v zítřejším článku podíváme na dva GPS přijímače od společnosti Fortuna.

Kdo se v tom má vyznat?

Přijímače Clip-On a XTrack jsou svou koncepcí značně odlišná zařízení, jednu významnou vlastnost však mají společnou: podporují jak klasický ST, tak i XT (supercitlivý) mód, díky kterému je navigace bezproblémová i v místech, kde se jiné přijímače nechytají. V úzkých ulicích, hustém lese nebo v hlubokých údolích. Mezi standardním a supercitlivým módem lze přepínat, a to je právě výhoda obou zařízení. Fortuna XTrack CF bylo vůbec první zařízení, které podporovalo oba módy. Ostatní navigátory podporují buď jen ST (běžněji), nebo jen XT mód. Možná si říkáte, proč se nevyrábí jen citlivější XT přijímače. Jak už to na světě chodí, každá výhoda je vykoupena menší či větší nevýhodou. Provoz XT módu je náročnější na výpočty, a proto může docházet k prodlevám větším než u módu ST. Zvídavější čtenáři mohou podrobnější informace nalézt na GPSwebu.

Malé modré nic

Modrá krabička nepřesahující rozměry zavřeného véčkového mobilu podporuje Bluetooth a dostanete k ní hromadu příslušenství. GPS přijímač Fortuna Clip-On uspokojí uživatele notebooků i kapesních počítačů bez omezení platformy.


GPS přijímač v ochranném obalu

Clip-On se může pochlubit vskutku kapesními rozměry 74 × 42 × 30 mm a hmotností 95 g včetně akumulátoru. Kompaktní povrch modré krabičky narušují tři diody. První značí stav akumulátoru, druhá komunikaci se satelity a třetí - modrá - bluetooth komunikaci s druhým zařízením. Nechybí výstup na externí anténu, podle zkušeností si však dovolím prohlásit, že se bez externí antény obejdete i v automobilu. Zajímavostí je očko pro zavěšení GPS na krk, v základním balení je také popruh. Nechybí konektor pro externí napájení a vypínač. Ten, pokud je v poloze vypnuto, odkrývá velmi malý přepínač módů ST a XT. Jeho přepnutí je nutno provádět nějakým předmětem se špičkou, například perem od kapesního počítače. Přepnutím spínače do polohy zapnuto se přepínač módů skryje. Jednotlivé módy tedy lze volit, jen když je přístroj vypnut.

 
Srovnání s kreditní kartou

Bohaté příslušenství

V barevné krabici najdete kromě samotného přijímače i hromadu příslušenství. Kvalitní klip na opasek a průhledný kabátek, který však přijímač při pádu příliš neochrání. Milou drobností je malý šroubováček pro uchycení krytu akumulátoru. Samozřejmostí je síťový adaptér, méně běžný je však adaptér do automobilu a USB kabel sloužící pouze k napájení. Energii tedy mohou dodat: síť, automobil a USB – například z notebooku. Clip-On lze navíc napájet i pomocí adaptéru většiny kapesních počítačů. Třešničkou na dortu je akumulátor - kapacita 1200 mAh a výdrž osm hodin není nic zvláštního, ovšem akumulátor je stejný jako u Nokií řady 63xx a 82xx, a ty lze sehnat za dvě až tři stovky. Skvělé!

  
Příslušenství a akumulátor kompatibilní s některými Nokiemi

K testovanému přijímači byl přibalen pouze anglický manuál, pro oficiální prodej se chystá česká verze. CD se softwarem či ovladači nečekejte, není potřeba, o vše se stará navigační program.

Modrozubé spojení

Díky Bluetooth je Clip-On univerzálním zařízením. Spolupracuje nejen s počítačem (i když, na co by vám byl navigační systém u počítače?), ale i s notebookem a kapesním počítačem.

Před prvním použitím je nutno obě zařízení spárovat klasickým postupem a s pomocí kódu čtyř nul. Sestavení komunikace s přijímačem je až překvapivě rychlé, píšu si malé plus. V této chvíli však na scénu vstupuje software. Každý program má odlišnou správu GPS navigace a je třeba zvolit správně, aby program s přijímačem komunikoval. Každý program je však jiný, proto jen malá rada: jako první vyzkoušejte „Bluetooth Serial COM port 8“.


Clip-On ve správci spárovaných zařízení

V prvních chvílích jsem se docela zděsil, když jsem si nechal zobrazit sílu signálu bezdrátové bluetooth komunikace. Zařízení nebyla od sebe vzdálena ani metr a ukazatel v iPaqu hlásil nulu. V následných praktických testech se však ukázalo, že si obě zařízení spokojeně „plkají“ až do vzdálenosti zhruba pěti metrů. Tato vzdálenost bohatě stačí k tomu, abyste mohli Clip-On nosit v batohu na zádech, nebo jej nechali za předním sklem automobilu, kde je plně dostačující příjem signálu i bez externí antény.

Praktické zkušenosti

Je zřejmé, že kombinace více zařízení nebude nikdy tak spolehlivá jako specializované zařízení. Během testů jsem se setkal s několika problémy, které se však týkaly spíše iPaqu a jeho starých bluetooth ovladačů, a také programu pro práci s mapami - OziExplorer. Clip-On je samo o sobě velmi dobré zařízení, průměr mu však kazí ostatní nutné doplňky: kapesní počítač a programy pro práci s mapami. Můj závěr podporuje bezproblémová spolupráce GPS přijímače s počítačem, nebo chcete-li notebookem (Route66). Spolehlivě se také choval iPaq s novými ovladači bluetooth a programem TomTom Routeplanner.


Program Route66: zde se nacházím a momentálně se nepohybuji

Univerzální navigace

Clip-On je velmi dobrý navigátor s mnoha kladnými vlastnostmi: přepínání módů, malé rozměry, příslušenství a hlavně bluetooth, které činí tento přijímač univerzálním. Dětské nemoci při používání s kapesním počítačem přisuzuji spíše ostatním článkům řetězce. Hodláte-li využívat navigační systém, ať už s notebookem v automobilu či s PDA v přírodě, může být Fortuna Clip-On vhodným kandidátem. Počítejte však s vyšší cenou, za pohodlí bez drátů se hold musí připlatit.

V zítřejším článku se podíváme na zajímavý GPS přijímač XTrack CF. Začátečníkům v satelitní navigaci přiblížíme možnosti využití, nebudou samozřejmě chybět obrázky ani praktické zkušenosti.

Ve zkratce

  • GPS přijímač Fortuna Clip-On Bluetooth
  • cena: 8 990 Kč (GPSWeb)
  • navigace: 12 kanálů současně, možnost přepínání módů ST a XT
  • rozměry: 74 × 42 × 30 mm
  • hmotnost: 95 g
  • napájení: akumulátor Li-Ion 1 200 mAh
  • výdrž: 8 hodin
  • konektory: napájení, externí anténa (MCX)
  • Standard: NMEA-0183
  • spojení: Bluetooth jako virtuální Serial port
  • příslušenství: anglický manuál, ochranné pouzdro, spona na opasek, poutko pro zavěšení na krk, síťový napáječ, napáječ do automobilu, USB kabel (jen pro napájení)
Diskuze (19) Další článek: Nová verze Agile Messengeru (ICQ na mobilu)

Témata článku: , , , , , Průhledný kabát, Specializované zařízení, System, Bluetoot, BLU, Blue, Fortuna, Pozemní stanice, Moderní řešení, Věc, Druhé zařízení, Navigační systém, Externí napájení, Systém