Navilock EasyLogger: snadný a rychlý geotagging

Navilock EasyLogger NL-456DL je levné GPS zařízení, které poslouží jako záznamník cest. Fotografům pomůže k vytvoření poutavých prezentací pořízených snímků.
Navilock EasyLogger nenabízí navigaci v pravém smyslu. Bohatě ale poslouží k zaznamenání a následnému zpracování tras. Podporuje velké množství výstupních formátů, včetně možnosti zobrazit trasu a uložená místa v interaktivní mapě. Kladem je nízká hmotnost, výdrž baterií, USB rozhraní a integrovaný software bez instalací a ovladačů.

Klepněte pro větší obrázek
Umí něco jiného, než byste čekali

Přístroj s cenou kolem 1 900 Kč může být dobrou náhradou dražších fitness počítačů vybavených GPS přijímačem. Cílovou skupinou jsou fotografové, sportovci, majitelé služebních aut nebo třeba i soukromí detektivové.

Popis přístroje – klame tělem

Na první pohled máte jasno: další z mnoha MP3 přehrávačů; takových už jste viděli. Jenže EasyLogger je jiný. Displej nezobrazuje název písně, její délku a jméno interpreta, nýbrž aktuální a průměrnou rychlost, nadmořskou výšku, uraženou vzdálenost a zeměpisné souřadnice.

Klepněte pro větší obrázek
Vlevo MP3 přehrávač, vpravo Navilock

Navilock EasyLogger je GPS záznamník s hmotností 34 g. Napájí ho dvě mikrotužkové baterieme AAA, jejichž výrobcem deklarovaná výdrž patnáct hodin odpovídá skutečnosti. Díky USB konektoru lze modul připojit k počítači bez použití jakéhokoli kabelu. Předinstalovaný program WIN_TOOL se pak automaticky postará o zpracování zaznamenaných tras.

V balení sice naleznete šňůrku na krk, nicméně aktivnějším uživatelům doporučuji přikoupit pouzdro. Suchým zipem se pak EasyLogger dá připevnit na zápěstí nebo nad loket.

Záznam tras – jde to samo

Záznamník obsahuje málo známý, ale velmi citlivý GPS čip Antaris SuperSense. Ovládání modulu je pak skutečně jednoduché. Stejně bezproblémový je i přenos dat do počítače bez ovladačů téměř kdekoli. Podmínkou je snad jen operační systém Microsoft Windows. Na výběr je pestrá směsice výstupních formátů: TXT, CSV, GPX, PLT či KMZ. Na ukázku si můžete stáhnout výstup ve formátu GPX, nebo se podívat na zprávu, kterou z dat zpracovala internetová službou uTrack.

Klepněte pro větší obrázek
Do jakého formátu převést data?

Po uložení dat se automaticky z disku počítače otevře webová stránka se seznamem uložených tras. Ty jsou přehledně označeny názvy podle data a času. Podívejte se na jeden takový záznam. Pohybující se postavička prochází kolem míst pořízení fotografií. Další ukázka znázorňuje devítikilometrový běh.

Záznam v terénu se spustí zachycením signálu nebo stisknutím tlačítka. Citlivost přístroje je opravdu dobrá, po připojení k počítači ji lze i přenastavit, stejně tak i další potřebné parametry: interval záznamu, podsvícení displeje nebo režim (chůze, kolo, auto či jiný uživatelský profil).

Zajímavá místa lze uložit do paměti stisknutím tlačítka EasyLoggeru, což potom v mapě indikují hvězdičky s popisem.

Klepněte pro větší obrázek
V mapě si všimněte hvězdiček – uložených míst

Za zmínku stojí režim „shake mode“, ve kterém se přístroj přepne do úsporného režimu, pokud se nepohybujete – přeruší záznam, přičemž interval je nastavitelný. Paměť pojme 94 tisíc bodů. Pro představu devítikilometrový výlet viditelný na následujícím obrázku je tvořen pouhými 540 body.

Klepněte pro větší obrázek
Ukázka kvalitního příjmu, Navilock se držel i v úzkých uličkách starého města

Geotagging – jak snadné

Nejpropracovanější funkcí je přiřazování fotografií k bodům na mapě, tzv. geotagging. Program WIN_TOOL automaticky přiřazuje zeměpisné souřadnice do hlavičky fotografie (EXIF). Snímky dokáže také propojit s uloženou trasou v interaktivní Google mapě, alternativou je pak použití programu Google Earth. Jedinou podmínkou úspěchu je synchronizace přesného času ve fotoaparátu.

Klepněte pro větší obrázek
Přiřazování souřadnic a generování galerie

Klepněte pro větší obrázek
Ukázka fotografie se souřadnicemi v EXIFu

Programátoři mysleli i na publikaci vytvořených prezentací na internetu, a proto pokročilejším uživatelům dali možnost vložit vlastní API klíč. Odpadá tedy nutnost zasahovat do zdrojového kódu.

Klepněte pro větší obrázek
Trasa na mapě s miniaturami fotografií

Navilock EasyLogger není jediný přístroj tohoto typu. Na světě nebo českém trhu najdete následující konkurenci:

  • Wintec WPL-1000 – funkčně identický přístroj, v Česku zřejmě není v prodeji
  • Holux M-241 – záznam trasy a Bluetooth GPS modul v jednom, zobrazuje podobné údaje jako EasyLogger
  • I-gotU – záznam trasy pro fotografy, bez informací na displeji, ale s cenou pod tisíc korun
  • Sony GPS-CS1 – ukládání GPS údajů, propojení se snímky, horší citlivost
  • BTCD110 – podobné funkce jako Holux, ale dražší a bez displeje
Diskuze (55) Další článek: Magellan asi skončí. Koupí ho Mitac, který vlastní Mio

Témata článku: , , Rychlý, GEO, Suchý zip, Shake, BTC