Návod: čteme elektronické knihy na displeji mobilního telefonu

Pomocí jednoduchého javového programu, který je k dispozici zdarma, si můžete na displeji mobilního telefonu číst knížky. Článek přesně řekne, jak na to.
Ve včerejší bleskovce jsme vydali tiskovou zprávu o nové službě, s níž lze na displeji mobilního telefonu číst elektronické knihy. Nevíte, co to jsou elektronické knihy neboli ebooks? Jde o obyčejné knížky převedené do textového souboru, aby se daly číst na elektronických zařízeních - typicky na kapesním počítači a nyní i na mobilu. 

Kde a pro koho?

Ačkoli je javový program eBook Reader primárně určen jen uživatelům Eurotelu, s trochou nepohodlí ho mohou využívat také zákazníci ostatních mobilních operátorů. Svůj telefon musí pouze nastavit na vytáčení wapový profil Eurotelu - návod je na stránkách operátora. Zároveň se musí smířit, že za každou minutu strávenou stahováním programu a posléze elektronických knih zaplatí stejně jako za hovor do sítě Eurotelu. Zákazníci Eurotelu nemusí nic zvláštního nastavovat, stačí jim funkční wap.

Po připojení na wapové stránky Eurotelu (wap.eurotel.cz, případně pouze wap z telefonu Eurotelu) postupujte následující nabídkou: Zábava | Hry | JAVA hry | vyberte typ svého telefonu | Utility | eBook Reader.

Aplikace je zdarma, platíte pouze za čas strávený stahováním nebo přenesená data (aplikace má velikost 26 kB). Důležité je také poznamenat, že kniha je po stáhnutí uložena v telefonu a při jejím čtení nemusíte být připojeni k wapu.

Program však zatím není určen pro každý mobil, v současnosti jsou podporovány jen tyto telefony:

  • Nokia 3410, 3510i, 3650, 6310i, 6610, 7210, 7250
  • Siemens M50, C55, S55, SL55
  • Sharp GX13
  • Sony Ericsson T610 (na wapu Eurotelu pro něj ale není odkaz)
Připravují se a testují také verze pro další telefony, k dispozici bude i aplikace typu generic, kterou budou moci využívat všechny javové mobily.

Používání

K instalaci není moc co psát, snad jen, že jde o program, který si při prvním spuštění dokáže "osahat" možnosti telefonu a podle toho zvolit optimální nastavení.

Program eBook Reader se po nainstalování do telefonu objeví v seznamu mezi ostatními aplikacemi. Před prvním použití musíte do mobilu stáhnout vybrané elektronické knihy.

  
eBook Reader se v telefonu objeví pod názvem GSMReader  • Při prvním spuštění dokáže eBook Reader
pouze stáhnout knihu - až potom můžete číst

K dispozici jsou tři české servery, které se vydáváním elektronických knih zabývají - u všech jde pochopitelně o legální činnost:

Nabídkami jednotlivých serverů lze procházet přímo z menu telefonu – je to vlastně jediná možnost, protože jiným způsobem (například prostřednictvím infraportu, Bluetooth nebo e-mailu) elektronické knihy do telefonu nedostanete. Stahování probíhá přes wap, i v tomto případě je ale nutné použít datový profil Eurotelu.


Tři webové servery, z nichž lze stahovat knihy

Způsob vyhledávání knih je na každém serveru trochu jiný – někde postupujete podle jména autora, podle názvů knih, jinde podle žánru, nejčtenějších, nejdoporučovanějších nebo nejdiskutovanějších titulů apod.

 
Různé způsoby vyhledávání knih

  
Postupně se dostanete až k hledanému titulu

Knihy se do telefonů stahují po částech – když jednu přečtete, stáhnete si další díl. Jedna část má v průměru tři kilobajty, stahování proto není nijak finančně náročné, i když je u GPRS nutné využívat dražší wapový profil. Trochu nepříjemné však je, že v paměti mobilu nemůže být uloženo více knih, nový přírůstek vždy přepíše starší nahranou knihu.


Tato kniha je rozdělena do dvou částí 

Podle typu telefonu se text knihy zobrazí na celém displeji, nebo v okně. Textem lze posouvat ručně po řádcích nebo stránkách, stisknutím tlačítka 5 je ale také možné aktivovat automatický posun. Ukazatel v hlavičce displeje znázorňuje, ve které části textu se zrovna nacházíte.


Obrazovku Nokie se mi při čtení nepodařilo sejmout, zde jsou proto obrázky
z webových stránek výrobce programu

Abyste se při přerušení čtení znovu dostali na stejné místo, na kterém jste skončili, můžete si nastavit záložku. V nastavení prohlížeče lze zvolit barvu textu a pozadí, druh písma (normální, tučné, kurzíva).

 
Kontextová nabídka a nastavení prohlížeče

Vyplatí se číst knihy na displeji mobilu?

Na telefonu Nokia řady Series 60, na němž jsem aplikaci eBook Reader testoval, se dá číst kupodivu docela dobře. Na velký displej se vejde dostatečné množství textu, je to podobné jako na kapesních počítačích.

Nemám k dispozici žádný podporovaný telefon s displejem běžné velikosti, takže jsem nemohl posoudit využitelnost v takových případech. Podle dostupných obrázků to ale nebude žádná sláva - displej má malou šířku a vejde se na něj jen několik řádků textu. Musíte se trochu uskromnit.

Chytré telefony s displeji o velkých úhlopříčkách se ale čím dál více rozšiřují a pro ně jde o výbornou aplikaci. Pokud si myslíte, že jsem se zbláznil a že knihy nelze na mobilu číst, nezlobím se na vás, ještě nedávno jsem měl podobný názor. Potom jsem se ale dostal do situace, kdy jsem s sebou nemohl nosit klasickou knihu a kapesní počítač mi přišel opravdu vhod. Určitě bych tenkrát nepohrdl ani mobilem.


Další informace o javové aplikaci eBook Reader najdete na stránkách výrobce.

Diskuze (9) Další článek: MDA II bude až příští rok (oživeno)

Témata článku: , , , Nokia 3410, Sharp GX13, Sony Ericsson T610, Elektron, Návod, Bender, Telefon, Mobilní telefon, Mobil, MOBI, Displej, ? Displej