Návod: jak jednoduše na servisní menu telefonů Siemens

Víme, jak aktivovat servisní menu na telefonech Siemens a nabízíme jednoduchý a přehledný návod. V článku najdete také základní informace, k čemu lze toto servisní menu využít.

Nemožné se stalo skutkem: na mobilních telefonech Siemens lze aktivovat servisní menu. Už nějakou dobu se vědělo jak na to: stačilo prý na určité místo v paměti uložit určitý kód vypočítaný z indentifikačního čísla karty SIM (IMSI). Jenže nikdo, až na techniky Siemensu, kteří si tajemství drželi pro sebe, nevěděl, jak tento kód zjistit a jak s ním pracovat.

Včera se však v e-mailové GSM konferenci objevil odkaz na stránky o Siemensu C35i (velice dobře zpracované, doporučuji nahlédnout) s programem a návodem, jak servisní menu aktivovat svépomocí. Je to jednoduché, bezpečné a velice rychlé. Telefon není nutné „flashovat“ novým firmwarem, editovat binární kód jako v případě servisního menu na Siemensech řady 35 (viz tento článek). Aktivací servisního menu nepřijdete o záruku, protože s telefonem neděláte žádnou nestandardní operaci. Vše lze navíc velmi jednoduše vrátit zpět.

Následující postup byl včera „objeven“ pro Siemensy S45 a ME45, funguje však i na modelu C45, SL45, na řadě C/M/S35i a zřejmě i na starších telefonech. V konferenci se dokonce objevila zmínka, že postup je funkční i na důchodci S10!

Opravdu je to tak jednoduché

Legendami opředený postup aktivace se nakonec ukázal jako správný. Napřed je nutné zjistit identifikační číslo karty SIM - tzv. IMSI. K tomu budete potřebovat počítač a vhodný program. Já jsem měl už na počítači nainstalován ME45/S45Expl, který mi k tomu bohatě stačil, a jeho 320 kB stáhněte odsud.

Připojte svůj Siemens kabelem nebo infračerveně k počítači a spusťte program. Přibližně uprostřed najdete kód IMSI (na obrázku je vyznačen červeným kolečkem).


Program ME45/S45Expl vytáhne z karty kód IMSI

Nyní je třeba z IMSI vygenerovat kód, který spustí servisní menu. Potřebný proram má pouze 19 kB a najdete ho v Rusku. Spusťte DOSovou nebo windowsovou verzi a do prvního řádku přepište zjištěné IMSI. Zatržítkem zvolíte, jestli chcete zkrácené, nebo úplné servisní menu a stisknutím tlačítka Enter se vygeneruje dlouhé číslo.

 
Další prográmek z IMSI vyrobí aktivační kód

Toto číslo je nutné zadat na poslední místo karty SIM. Jak na to? Napřed přepněte Adresář na Telefonní seznam a zjistěte si, kolik čísel se vejde na vaši kartu (v Možnostech seznamu hledejte položku Kapacita).


Na titulním řádku musí být „Telefonní seznam“, nikoli adresář • Kapacita karty
SIM, vidím, že se na ni vejde 220 čísel

Do seznamu přidejte novou položku: vygenerované číslo, jakékoli jméno a hlavně na poslední pozici na kartě. Pokud je obsazena, telefon vám ji nedovolí nalistovat - napřed musíte najít viníka (u mé Oskarty na pozici 220 sídlila standardní Policie) a přesunout ho jinam.


Vygenerované číslo • libovolné jméno • na poslední pozici

Nyní musíte telefon vypnout a zapnout. Když poté pravým tlačítkem vejdete do menu telefonu a poté stisknete klávesu s hvězdičkou nebo křížkem, okamžitě se zobrazí servisní menu. Heuréka!



Servisní menu na Siemensu S45 – kdo by tomu věřil?

Kdyby vás nové menu v telefonu omrzelo a chtěli byste se ho zbavit, jednoduše z telefonního seznamu smažte vytvořenou položku.

Nezapomeňte také, že servisní menu se váže ke kartě SIM a ne k telefonu. Jakmile do Siemensu vložíte jinou kartu, která nemá na posledním místě v seznamu položku s vygenerovaným kódem, nic se nezobrazí.

Máme servisní menu – co s ním budeme dělat?

V první řadě se neděste, že servisní menu ve vašem mobilu vypadá jinak než na předešlých obrázcích. Standardně nejspíš uvidíte mnohem méně položek a další si musíte aktivovat prostřednictvím menu Configuration. Lze zde také nastavit, jestli má telefon pípnout při přeregistrování na jiný vysílač a jsou zde i další, mně neznámá nastavení. Servisní menu se jinak ovládá úplně stejně jako běžné menu Siemensu.


Jednoduše si vyberte, která menu
chcete vidět a která ne

Vysvětlení významu jednotlivých položek tohoto servisního menu jsem bohužel nikde na Internetu nenašel. Výborná je však již zmíněná stránka C35i Legend, kde je pod odkazem „servisní menu“ vcelku podrobně popsán Siemens C35i. Jeho servisní menu je velice podobné nabídce na modelech S45/ME45, proto z popisu na těchto stránkách můžete vycházet.

Menu Serving Cell

Pod položkou Serving Cell najdete informace o aktivní buňce mobilní sítě, ke které jste připojeni. Vlevo nahoře vidíte číslo kanálu (CH458), kousek vpravo úroveň signálu v dBm (RX-087).

Údaj CI ve druhém řádku vám poslouží k lokalizaci vysílače - jde totiž o jeho adresu v šestnáctkové soustavě. Když ji znáte, nalistujte webové nebo wapové stránky GSMwebu (www.gsmweb.cz, wap.gsmweb.cz) a zadejte adresu do vyhledávače BTS. Pokud nejde o nový vysílač, který ještě není v seznamu, zjistíte, kde se přesně nachází.

Stisknutím funkčního tlačítka pod displejem telefonu se dostanete do menší tabulky, kde jsou vedle aktivní buňky vidět také údaje o dalších šesti okolních vysílačích.

Při hovoru nebo registraci v síti, se menu Serving Cell mírně změní a ukazuje mimo jiné pořadové číslo timeslotu, kterým jste připojeni, vzdálenost od vysílače (Timing Advance) a opět řadu dalších údajů.

Když v menu Serving Cell stisknete nějaké číslicové tlačítko, dostanete se do menu Charge (Accu) Monitor. O něm si povíme dále. Po stisknutí tlačítka 8, objeví se menu, které nejspíš monitoruje komunikaci na sériových portech. Tlačítko 9 ukáže CSD Monitor sledující vytáčené datové spojení.

Možná se vám zdá, že funkce servisního menu někdy spíš hádám, než vás o nich informuji. Nemá smysl zapírat, smysl většiny údajů mi zatím stále zůstává utajen. Pokud víte víc, můžete napsat do diskuse pod článkem.

Accu Monitor

 

Toto menu ukazuje nejrůznější parametry, které se týkají práce s elektrickou energií. První položka vlevo nahoře oznamuje napětí baterie v milivoltech (VB3858 = 3,858 V), položka CT prozradí, jestli je připojena nabíječka (0 = ne, 2 = ano). Parametr TB v druhém řádku by u baterií typu NiMH měl ukázat teplotu akumulátoru, parametr TE teplotu prostředí (to by zhruba mohlo odpovídat). LS vypovídá o způsobu dobíjení, LT počítá dobu připojení nabíječky.

Parametr mA prozradí aktuální proud, který telefon zrovna odebírá z baterie (s malým zpožděním). U údaje Cap předpokládám, že by mohl ukazovat procento vybití baterie, mAh kapacitu, která zbývá do plného dobití.

A další


Audio Monitor bude mít zjevně něco společného se zvukem


GPRS prozradí jistě zajímavé věci o paketových datových přenosech



A další menu, o kterých vám ale bohužel nic bližšího neřeknu

K čemu je servisní menu?

Servisní menu slouží technikům, kteří s jeho pomocí mohou zjistit různé infomace o mobilu a mobilní síti. Obyčejným uživatelům, kteří se nebaví „lovením BTS“ je naprosto k ničemu.

I přesto je ale možnost aktivace servisního menu velmi atraktivní a žádanou vlastností telefonu. Kdybyste proto znali význam jednotlivých položek, napište do diskuse pod článkem. Určitě tím řadě ostatních čtenářů uděláte radost.

Diskuze (177) Další článek: Eurotel: ceny mobilů na září

Témata článku: Siemens, , , Siemens C35i, Servisní menu, Telefon, Menu, Návod, Jak