Návod: Jak s Psionem na Internet přes GPRS (Oskar)

Oživeno: Jako Technoidi jsme byli postaveni před problém: vyřešit v Oskarově síti GPRS komunikaci mezi kapesním počítačem Psion a mobilem Siemens S45. Byli jsme úspěšní a abyste nemuseli jako my tápat při různých nastaveních, nabízíme praktický návod.

Návod je primárně určen pro modely 5mx Series, je však použitelný i pro starší Psiony pětkové řady, do kterých je nutné navíc doinstalovat patřičné doplňky, a pro malé počítače Psion Revo. Po mírné úpravě lze tipy využít i pro připojení s jiným mobilem, než je Siemens S45, a také pro jiné mobilní operátory.

Veškeré nastavení se provádí v Ovládacím panelu. Dostanete se k němu z displeje System kliknutím na tlačítko v pravé liště (nebo stisknutím klávesové zkratky Ctrl+S).

Modemy

Nejdříve je potřeba nastavit ovládací panel Modemy. Následující sejmuté obrazovky jsou dostatečně jasné, vysvětlující komentář přidám jen v nutných případech.

Po otevření ovládacího panelu Modem klikněte na tlačítko Nový

Pojmenujte modem, který právě vytváříte, a nastavte mu parametry, které vidíte na obrázku.

První inicializační řetězec: AT+CGQREQ=1,3,4,3,7,31
Druhý inicializační řetězec: AT+CGDCONT=1,"IP","internet"

Internet

Další nastavení jsou skryta v ovládacím panelu Internet. Opět vytvoříte novou položku.

Číslo začínající hvězdičkou vám Psion nedovolí do řádku zadat. Napište jej proto například v poznámkovém bloku (Jotter) a prostřednictvím schránky číslo přeneste do této kolonky.

Do řádků na záložce Účet zadejte libovolný text (ve druhém případě však musí být stejný jako ve třetím).

Zbytky

Nyní ještě musíte navštívit ovládací panel Dialing a nastavit v něm Aktuální místo: Mobilní.

Až budete mít všechno nastaveno, otevřete e-mailový prohlížeč (musí být rovněž nakonfigurován) nebo prohlížeč Internetu a zvolte Otevřít schránku nebo zadejte nějakou webovou adresu. Objeví se dialog, který vidíte na následujícím obrázku.

Na telefonu aktivujte infračervený port a GPRS (na displeji se objeví indikátory) a potvrďte dialogové okno na Psionu. Vytvoří se infračervené spojení, po chvíli se kolem nápisu GPRS objeví dvě čárky a za chvíli budete na Internetu

Problémy

Pokud Psion při snaze o vytočení telefonního čísla padá, objevují se hlášky "Network problem" apod., patrně budete muset do Psionu nainstalovat program MobileGPRSUpdate, který stáhnete například zde. Počítače Psion Revo podle našich zjištění tento doplněk již obsahují.

Na Internetu najdete také patch, který prý dokáže opravit chybu v routovacích tabulkách. Nicméně GPRS jsme rozjeli i bez tohoto programu a navíc máme podezření, že právě on naopak svým dílem přispěl k předchozí nefunkčnosti.

Budete-li mít stále potíže, často bohužel pomůže až tvrdý reset Psionu a nainstalování všech aplikací znovu. V našem případě bylo nutné dokonce smazat všechny programy i z paměťové karty, prostý reset disku C nestačil.

Nyní nám však komunikace Psionu a Siemensu S45 u Oskara funguje bez jakýchkoli problémů.

Oživeno: Některým uživatelům naše nastavení přesto nefunguje. Na GPRSforu se ale objevila obměna, která se od našeho příkladu trochu liší:

  • Do první kolonky v nastavení modemu vepište inicializační řetězec AT+CGDCONT=1,"IP","internet"
  • Druhou kolonku nechejte prázdnou
  • Na záložce Pokročilé zvolte Žádné řízení toku, zaškrtněte Detekci terminálu i Detekci linky
  • V nastavení internetového připojení odškrtněte volbu Zapnout PPP rozšíření, položku Povolit autentizaci čistým textem nechejte zaškrtnutou.
Diskuze (18) Další článek: Nový Panasonic GD 96 = GD 95 + GPRS

Témata článku: , , , , , , Siemens S45, Jak, GPRS, Oskar, Pře, Návod,