Návod: jak upravit a pouštět filmy na mobilech se Symbianem

Minulý týden jsem se věnoval přehrávání filmů ve formátu DivX na mobilních telefonech s operačním systémem Windows Mobile. Dnes se naučíme přehrávat filmy také na mobilech se Symbianem s programy Smart Movie a Media Movie.
Kapitoly článku

Všichni, kdo se již zkusili na mobilu dívat na video, ať už krátký seriál nebo celý film, mi dají za pravdu, že je to silně návykové. Místo, abychom v autobusu četli noviny nebo nudně sledovali krajinu, se můžeme podívat na poslední díl Přátel, Simpsonů nebo třeba Večerníček. Stejně tak je možné sledovat celovečerní filmy zkopírované z DVD nebo stažené z internetu (právní a morální hlediska ponechme stranou). Na cestách trávím čas u filmů už dlouho, nyní ale nemusím nosit těžký notebook, stačí mi obyčejný mobil. Displej je sice malý, ale dá se na to zvyknout.

V tomto ohledu jsou na tom lépe majitelé kapesních počítačů, případně majitelé zařízení jako Eurotel DataPhone nebo T-Mobile MDA. Mají k dispozici větší displej (240 x 320 bodů), zatímco mobily se Symbianem či Windows Mobile mají pouze 176 × 208 resp. 176 × 220 bodů. Ale i na malém displeji se na film dá dívat a je možné číst i titulky, pokud nejsou úplně mrňavé. Pokud jedete v autobusu, který drncá, je lepší držet mobil v ruce, protože tím se natřásání částečně odstraní a titulky bude možné celkem bez problému rozpoznat.

Která mobilní platforma je pro přehrávání filmů lepší – Windows Mobile nebo Symbian? Vyhrává prvně jmenovaný. Má totiž lepší program pro přehrávání videa, Beta Player, který je nejen zdarma a má daleko více možností, ale hlavně zvládá bez problému přehrávat video s 25 snímky za sekundu a datovým tokem 150–400 kb/s (dle telefonu).

Doplněno: Vyzkoušeli jsme i video na Nokii 6630. Na tomto telefonu je plynulé přehrávání i s relativně vysokým bitratem a současně při 24/25 fps. Skvělé.

Tip: Článek o mobilním videu na platformě Windows Mobile 2003

SmartMovie

Pro platformu Symbian dnes existují dva přehrávače mobilního videa, které zvládají přímo pracovat s DivX nebo XviD. Pak je tu ještě třeba Real Player, který umí nativní mobilní formáty jako 3GP či MP4, nicméně po zkušenostech, jak takové video vypadá, ho mohu prohlásit za nepříliš použitelný. Navíc neumí efektivně přehrávat širokoúhlý film – na Nokiích 9300/9500 má film nahoře i dole černé okraje místo toho, aby přehrávač film na širokém displeji roztáhnul.

Program SmartMovie existuje pro všechny mobilní platformy, jak pro Symbian, tak pro Windows Mobile 2003, Pocket PC a Palm OS. Oproti tandemu Beta Player a PocketDivxEncoder je vše v jednom balíčku. Najdete v něm přehrávač pro mobil, konvertor pro PC i kodek pro přehrávání videa na mobilu. Po stáhnutí, rozbalení a instalaci (do mobilu je nutné nahrát jak přehrávač, tak kodek) spusťte SmartMovie Converter. Program je poněkud nepřehledný, neboť se na pozadí okna nachází tapeta, ale to nic nemění na funkčnosti. Nejprve otevřete soubor (Open Video File), který budete převádět. Může to být AVI ve formátu Divx i Xvid, MPEG apod. Zkrátka vše, pro co máte v počítači nainstalován kodek.

Tip: Stáhněte si demoverzi SmartMovie 

Snadné ořezání

Nyní tlačítkem Load přidejte titulky. Pokud mají stejný název jako soubor s videem, přidají se automaticky. Uprostřed je obrazovka, kde se zobrazí video, když stisknete Play. Náhled je možné využít pro nastavení začátku a konce ořezu – tlačítka Set start a Set end v horní části okna. Pokud je film příliš tichý, můžete posuvníkem Volume přidat na hlasitosti, nebo naopak ubrat. Standardně je nastavena maximální hlasitost. Toto nastavení neovlivní převod filmu, slouží pouze pro změnu hlasitosti náhledu v počítači.

Dole vlevo se zobrazují základní informace o videu. Vidíte rozlišení, počet snímků za sekundu, velikost apod. Pod tlačítky Load a Unload jsou tři možnosti Crop mode, jak ořezat film. Je docela zbytečné mít na 4:3 displeji film ve formátu 16:9. První možnost (No) ponechá film s původním poměrem stran, druhá (Medium) ho ořeže jen částečně a ponechá určité černé okraje a konečně volba Full ho ořízne zcela. Obraz bude 4:3 a zaplní tedy celou plochu displeje. Chybějící boční okraje ve většině případů nevadí.

 Hlavní okno konvertoru SmartMovie

Kvalita: 25 snímků nestíhá

Vpravo v okně jsou další volby, které nastavují kvalitu videa zvuku. Nejprve volíte, zda se film bude promítat „na stojáka“ – a tedy nad i pod obrazem budou černé pruhy. Druhou možností je formát „naležato“, kdy mobil otočíte a obraz vyplní celý displej.

Druhá volba je samozřejmě lepší. Možnost Reduce frames sníží počet snímků z původních 24 nebo 25 na polovinu. To je pro SmartMovie nutnost, protože jinak bude video trhané. Při nižším počtu snímků sice nebude plynulé, ale nebude se zadrhávat. V takovém případě můžete zvolit i menší datový tok, který nastavujete níže, 96 až 112 kb/s při sníženém počtu snímků bohatě postačí. Zde mne trochu překvapila Nokia 9300, kterou jsem používal k testování: přehrávání při plném počtu snímků bylo trhanější než na Nokii N-Gage. Při přehrávání filmů mimochodem oceníte 65 tisíc barev a aktivní displej, pouhé čtyři tisíce byly na N-Gage dost znát.

Nyní už jen nastavíte kvalitu zvuku; tedy datový tok, frekvenci a mono či stereo. Pokud je zdroj stereo, je lepší ho ponechat, ve sluchátcích zní mono docela nepřirozeně. Ideální nastavení zvuku je 80 kb/s, alespoň 32 kHz a stereo; zabere to ale dost místa a procesorového výkonu. V nouzi postačí i 24 kHz, 24 kb/s a mono, ale jak brzy poznáte, není to úplně ono. Osobně nastavím raději méně kvalitní obraz než zvuk. Zde musíte sami experimentovat a zjistit, jaké hranice má váš mobil, co ještě zvládne a co ne.

Limitem je také velikost paměti, případně paměťové karty. Běžný film se vejde bez problému na 128MB kartu. Pokud máte komunikátor 9300/9500 bez paměťové karty a spokojíte se nízkou kvalitou, dostanete film i pod 80 MB.

Externí titulky jsou výhodou

Nastal čas se věnovat titulkům. V nabídce Preference vyberte v Subtitle font skript položku Central European, čímž zajistíte správnou diakritiku. Pokud používáte nějaký filtr pro zobrazování externích titulků v obraze, např. DirectVobSub, vypněte před převodem přidávání titulků (Hide Subtitles), jinak budeme mít ve filmu titulky dvojí: jedny v obraze, druhé externí. Externí mají výhodu, že je lze vypnout a dívat se na film bez nich, jsou uloženy mimo obraz. To je rozdíl oproti PocketDivxEncoderu (PDE, viz minulý díl článku), který také dokáže připravit video pro mobil, ale titulky umí jen vlepit do obrazu, nelze je mít externě a při přehrávání je vypnout. Velikost titulků bohužel nastavit nejde, přijdou mi poněkud malé. V tomto ohledu je lepší nová verze PDE (0.3.51 RC11), která má titulky větší, ale současně menší, než verze 0.3.50 stable, a navíc zvládá i diakritiku.


V další kapitole podrobně popíšu přehrávač ve SmartMovie a podívám se také na druhou aplikaci, kterou můžete použít pro práci s videem: Movie Media

Témata článku: , , , , Eurotel Dataphone III, Nokia 9300, Nokia N-Gage, Jak, MOBI, Návod, Večerníček, Film +, Celý film, Mobil, Stejný název, F +