Návod: mobily a e-maily

Protože se e-mailový klient se v mobilních telefonech objevuje stále častěji, připravili jsme pro vás poměrně podrobný návod, jak je používat. Místo suché teorie v něm najdete šťavnaté konkrétní příklady a tipy.

Kdo pošle můj e-mail?

Při posílání e-mailů – už víme, že se zde využívá protokol SMTP – hrozí jedna zákeřnost. Poskytovatelé e-mailových služeb velmi často zároveň poskytují internetové připojení, a aby zabránili zneužívání a přetěžování svých poštovních serverů SMTP, vymysleli, že je můžete využívat jen v případě, jste-li k internetu připojeni prostřednictvím jejich telefonního čísla. Při mobilním přístupu k e-mailu proto používejte adresy, které poskytují sami mobilní operátoři:

  • Eurotel: smtp.iol.cz,
  • T-Mobile: smtp.t-email.cz,
  • Oskar: jste-li připojeni prostřednictvím Oskarova GPRS, použijte smtp.mujoskar.cz (Pozor, tento server funguje pouze u tarifů, nikoliv Oskaret! Oskar jej blokuje kvůli zneužití pro spam.), připojujete-li se přes jiného poskytovatele, zadejte do telefonu jeho SMTP.

Co po vás ještě bude telefon chtít?

Abyste se mohli připojit k serverům POP3 nebo IMAP4 a stáhnout si e-maily, musíte se napřed identifikovat – poslat serverům své přihlašovací jméno a heslo. Tyto údaje jste získali při zakládání účtu, se stejným jménem a heslem si e-maily stahujete také z počítače.

V nastavení e-mailových prohlížečů v mobilních telefonech se ale můžete setkat ještě s dalšími položkami, které nemusí být zcela jasné.

Jméno: Zadejte své jméno. Objeví se v hlavičce e-mailů, které odešlete z telefonu, a příjemci budou vědět, že jde o zprávy od vás.

E-mailová adresa: Zadejte svůj vlastní e-mail. Tento údaj se stejně jako v předešlém případě objeví v hlavičce odesílaných zpráv.

Odpověď na adresu: Do této položky zadejte e-mailovou adresu, která se příjemci e-mailu automaticky nabídne, když bude chtít odpovědět na vaši zprávu. Pokud máte prohlížeč v mobilu nastaven například na svůj druhý e-mail, může se vám hodit, když odpovědi na zprávy budete dostávat do své hlavní e-mailové schránky.

BCC: Česky „slepá kopie“. Zaslané zprávy se automaticky pošlou také na adresu uvedenou v této položce a příjemce zprávy se to nedozví. Zadáte-li do této položky vlastní e-mail, budete mít přehled o všem, co jste z mobilu poslali.

port POP3, port SMTP: Nebádejte nad smyslem těchto parametrů a do kolonky pro port POP3 zadejte 110, do portu SMTP hodnotu 25. Čísla jsou většinou už vyplněna.

SMTP ověření: Některé servery SMTP se chrání proti zneužití jménem a heslem. Doporučené servery operátorů ale ověřování nevyžadují.

Nastavení max. velikosti e-mailu: Do mobilních telefonů nemá smysl tahat e-maily s megabajtovými obrázky. Často proto můžete nastavit, aby e-mailové prohlížeče nestahovaly zprávy, které přesáhnou nastavenou hranici. Někdy lze nastavit maximální počet nejnovějších e-mailů, které se mají stáhnout, anebo přenos omezit na zprávy za určitý počet dnů.

Nechat kopii e-mailu na serveru: Pokud mobilní telefon používáte jen jako náhradní řešení a e-maily čtete hlavně na počítači, nastavte, aby mobil e-maily po stáhnutí nesmazal ze serveru. Jinak budou definitivně odstraněny a z počítače se k nim už nedostanete!

Časový limit: Po nastavené době nečinnosti se telefon odpojí od e-mailového serveru a většinou také zavěsí připojení k internetu. Ověřte, jak se v takovém případě váš telefon chová – u mobilů Sony lze například nastavením nejmenší možné hodnoty časového limitu (60 s) dosáhnout často žádané práce s e-mailem offline.

Poslat zprávu okamžitě – při příštím spojení: Vyberte, zda se má napsaný e-mail odeslat okamžitě po zadání, anebo až když budete příště stahovat e-maily.

Podrobné vysvětlení jednotlivých položek určitě najdete v manuálu ke svému mobilnímu telefonu.

A to je všechno?

Nyní si už jen přečtěte popis nastavení datového spojení pro jednotlivé operátory v další kapitole a už budete vědět úplně všechno. Nastavení e-mailu skutečně není nic složitého a když si uvědomíte několik zásad, zvládnete to na jakémkoli zařízení.

Témata článku: , , , , Ericsson T39m, Ericsson T65, Motorola T720, Motorola T720i, Nokia 3650, Nokia 7650, Philips Fisio 620, Philips Fisio 820, Siemens S45i, Siemens S55, Siemens SL45i, Sony CMD-J6, Sony CMD-J7, Sony CMD-Z7, Sony Ericsson T300, Sony Ericsson T68i, MOBI, Mail, Mobil, Podrobné vysvětlení, Návod