Návod: omlazujeme Sony Ericssony

Vyzkoušeli jsme aktualizační službu Sony Ericssonu a přinášíme návod, jak nový firmware do telefonu nahrát.

Softwarové chyby u telefonů jsou bohužel docela častým jevem a nevyhne se jim snad žádný výrobce. Někdy se může telefon chovat bezchybně, ale vinou špatného softwaru není využití plný potenciál přístroje. Ať tak či onak, východiskem bývá nahrání nového firmwaru do telefonu. Firmware je pro telefon něco jako operační systém pro počítač a při jeho přehrání dojde k úplnému vymazání paměti. Tím se telefon zcela „vyčistí“ a následně se do něj aplikuje nový, vylepšený firmware.

Pro tento úkon je zpravidla nutné navštívit autorizovaný servis daného výrobce telefonu, ale někteří výrobci umožňují svým zákazníkům aktualizaci firmwaru svépomocí. Patří mezi ně i Sony Ericsson a právě jeho službu jsme se rozhodli otestovat. Test jsme prováděli se Sony Ericssonem P990i, ale stejný postup platí i pro ostatní modely Sony Ericssonu.

Krok za krokem


Co je potřeba:

  • telefon Sony Ericsson podporující aktualizaci softwaru 
  • datový USB kabel
  • počítač s Windows
  • rychlé internetové připojení
  • přibližně 30 - 45 minut času (závisí také na internetovém připojení)

Sony Ericsson svůj nástroj pro aktualizaci firmwaru nazval Sony Ericsson Update Service a pokud váš telefon tuto službu umožňuje, najdete odkaz na aktualizační službu Sony Ericsson Update Service na webu Sony Ericssonu (www.sonyericsson.cz). Buď můžete v sekci Podpora / Podpora výrobků vyhledat podporu pro svůj typ telefonu nebo nejprve najít prezentační stránku svého telefonu a odtud kliknout na odkaz podpory.

Na této stránce už najdete odkaz na aktualizační službu. Služba není vytvořena jako samostatná webová aplikace, ale ovládá se přes zvláštní program. Ten si musíte stáhnout, má 23 MB. Program je určen pouze pro operační systém Windows a instaluje se jako každý jiný program. V podpoře jazyků nechybí ani čeština.

01.jpg 02.jpg
Kde najít službu na stránkách Sony Ericssonu

Než se pustíte do samotné instalace nového firmwaru mějte na paměti, že bude po tomto zákroku zcela vymazán. Všechny kontakty, poznámky, ale i multimediální obsah uložený ve vnitřní paměti telefonu si zálohujte. Na zálohu kontaktů a poznámek v adresáři je samozřejmě ideální synchronizace s Outlookem. Zachována zůstanou pouze data a paměťové kartě.

03.jpg 04.jpg
Instalace aktualizačního programu • k dispozici je i čeština

Díky českému prostředí a přehlednému průvodci se v aktualizačním programu neztratí ani úplný začátečník. Nejprve jste vyzvání, abyste identifikovali svůj telefon podle konektoru. Na výběr jsou jen dvě názorně předvedené možnosti. Buď máte starší širší konektor nebo novější, tzv. Fast Port. Vypnutý telefon připojíte podle instrukcí prostřednictvím datového kabelu k počítači. Program si následně sám rozezná typ připojeného telefonu.

05.jpg 06.jpg 07.jpg
Stejný program se používá pro všechny telefony, my jsme jej testovali s modelem P990i

Pokud je typ telefonu podporován, vyhledá program v databázi nejnovější verzi firmwaru a zjistí, zda je nutné telefon aktualizovat. Pokud ano, nabídne poslední dostupnou verzi firmwaru k instalaci. Poté jste ještě dvakrát upozorněni, že dojde k úplnému vymazání paměti telefonu a že byste měli zálohovat svá data a následně si program sám stáhne z internetu potřebný instalační balíček.

08.jpg 09.jpg 10.jpg
Výběr typu telefonu • zjišťování typu telefonu programem • vše připraveno k aktualizaci

O průběhu stahování jste informováni. Jakmile je dokončeno, automaticky začne instalace firmwaru do telefonu. Během této operace raději vůbec nesahejte na telefon, aby nedošlo ani ke krátkodobému přepojení komunikace s počítačem a v počítači nespouštějte jiné programy. Necitlivé ukončení instalace firmwaru by mohlo vést k poškození telefonu. Zpravidla je možné v takovém případě začít s instalací softwaru znovu, ale než se na to spoléhat a riskovat nutnost návštěvy autorizovaného servisu, je lepší pár minut setrvat.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg
Dostupné aktualizace • dvojnásobné ujištění • a už jen čekat

Dokončení instalace program ohlásí. Můžete telefon odpojit vyzkoušet. Program pro instalaci nového firmaru pak samozřejmě můžete ze svého počítače odinstalovat. Všechno to zabere asi půl hodiny času.

Nový firmware, záruka zůstane

S novým firmwarem získáte zpravidla drobná vylepšení nebo urychlení uživatelské nabídky. V případě chytrého telefonu P990i je změn poněkud více a zmiňuji se o nich v samostatné bleskovce. Za upozornění stojí, že nahráním nového firmwaru tímto způsobem nepřijdete o záruku.

Diskuze (38) Další článek: Smartphone Samsung i600 přijde na náš trh

Témata článku: Sony, , , , Son, Vypnutý telefon, Úplné vymazání, Návod, Častý jev, Eri