Návod pro každého: jak na internet přes GPRS

I když se GPRS v záplavě rychlých připojení k internetu začíná ztrácet, stále jsou mezi uživateli noví zájemci o tuto technologii. A právě pro ně je tu užitečný návod, jak GPRS připojení zprovoznit.
Kapitoly článku

Přes GPRS? To bude asi nějaká chyba. Ale ne, opravdu v nadpisu není překlep. I když se ve všech pádech sklonují technologie CDMA nebo EDGE, GPRS je mezi nimi stále nejdůležitější.

Potřebujete-li být mobilní a přitom mít neomezený přístup na web kvůli občasnému vyhledání informací nebo jen stažení nových e-mailů, je GPRS ideální volba. Navíc funguje všude tam, kde je k dispozici signál operátora. Jak tedy připojit svůj počítač jednoduše k internetu pomocí technologie GPRS?

Tip: Chcete-li se dozvědět podrobnější informace o technologii GPRS, pak si přečtěte články GPRS pod mikroskopem (I. část) a GPRS pod mikroskopem (II. část).

Tarify

Pokud jste při čtení předchozího odstavce jen pokyvovali hlavou a dávali mi za pravdu, pak jistě se mnou budete souhlasit, že klasické tarify jsou na každodenní datování nepoužitelné. Hlavní nevýhodou je cena, která se často pohybuje především u hovorových tarifů velice vysoko. Naštěstí jsou na výběr i tarify specializované právě na data. Jejich přehled najdete v tomto srovnávacím článku.

Jak se připojit?

Základní způsoby, jak na internet přes mobilní GPRS jsou dva.

1. Pořídíte si speciální, tzv. GPRS kartu, která se zasunuje do volného slotu PCMCIA vašeho notebooku. GPRS karta je pohodlné řešení. Po instalaci ovladačů a nastavení připojení můžete na internetu trávit třeba celý den. Hodí se spíše pro výše paušální tarify Unlimited, kdy nejste omezeni časem ani objemem přenesených dat. Výhodou je to, že kartu můžete mít neustále zapojenou v notebooku a být tak kdykoliv připraveni přijímat nebo odesílat data. Přehled takových karet pro datové přenosy najdete v článku o GPRS modemech

2. Co když ale nechcete platit měsíční paušály za non-stop připojení k internetu, ale požadujete 100% dostupnost kdykoliv, kdy bude třeba? Pak je ideálním řešením druhá možnost – připojovat se k internetu pomocí mobilního telefonu. Tento způsob navíc není omezen jen na notebooky, ale lze jej využít i u obyčejného stolního PC bez slotu pro PC karty.

Přes mobil

Podrobněji rozebereme druhou možnost. Co všechno budete pro připojení k internetu pomocí mobilního telefonu potřebovat? Hlavně a především fungující mobil s podporou GPRS, kartu SIM s aktivovanými datovými přenosy, některou z technologií pro propojení telefonu s počítačem (sériový kabel nebo USB kabel, infraport nebo Bluetooth) a ve většině případů i ovladače, které zpřístupní internet přes mobilní telefon.

K aktuálnímu seznamu telefonů, které podporují GPRS, vám pomůže vyhledávání v katalogu mobilů

Pokud jde o způsob přenosu dat mezi mobilem a počítačem, vzhledem k rychlosti internetu přes GPRS (max. 43,2 kb/s) si můžete vybrat jakoukoli z možností připojení. Žádná vás nebude omezovat. Pokud váháte, mohou vám přijít vhod tři pokračování článku o komunikaci mobilů a počítačů - Všechno, co jste kdy chtěli vědět o komunikaci mobilu a počítače (díl I., díl II. a díl III.). 

Dáme se do toho

Na CD přiloženém k mobilnímu telefonu většinou najdete potřebné ovladače. Nejsou-li dostupné na cédéčku, lze je obvykle stáhnout z internetových stránek výrobce mobilu. Nejdříve je tedy nainstalujte. Pokud vše proběhlo bez problémů, můžeme se pustit do fáze nastavení připojení. Během nastavení doporučuji mít telefon neustále připojený k počítači.

Pozn. Položky ve obrázcích odpovídají nastavení GPRS pro T-Mobile. Jde o postup pro operační systém Windows XP. Jiné verze operačního systému Windows se mohou nepatrně lišit, u jiných operačních systémů budete muset postupovat podle jiného návodu. 

  • V nabídce Ovládací panely přejděte do složky Síťová připojení a zde v sekci Síťové úlohy klikněte na položku Vytvořit nové připojení (popř. Soubor – Nové připojení). Uvítá vás obrazovka Průvodce novým připojením. Pokračujte stiskem tlačítka Další.

Klepněte pro větší obrázek

  • Nyní se průvodce dotazuje na typ připojení. Zvolte položku Připojit k Internetu a pokračujte stiskem tlačítka Další.

Klepněte pro větší obrázek 

  • V okně Příprava zvolíte, zda chcete poskytovatele vybrat ze seznamu, nastavit připojení ručně nebo automaticky z CD-ROM. V našem případě zaškrtněte volbu Nastavit připojení ručně a opět potvrďte stiskem Další.

Klepněte pro větší obrázek 

  • Nyní vybíráme způsob připojení k internetu. Zaškrtněte volbu Připojit použitím modemu a pokračujte na Další.

Klepněte pro větší obrázek 

  • Pokud máte v systému instalováno více modemů, může se systém dotázat, který z nich budete používat. Po vybrání příslušeného modemu, který odpovídá vašemu mobilnímu telefonu (do počítače se dostal instalací programu z CD), pokračujte tlačítkem Další. Zadejte Název poskytovatele služeb internetu a pokračujte na Další.

Klepněte pro větší obrázek 

  • Do pole Zadejte telefonní číslo vložte telefonní číslo *99***1# (stejné pro všechny operátory). V případě mobilních telefonů Nokia stačí ve většině případů vložit číslo *99#. Nastanou-li problémy (často u mobilních telefonů Sony Ericsson), zkontrolujte popř. vytvořte nový datový účet pro připojení přes GPRS v telefonu a přesuňte jej na první pozici. Pokračujte tradičně stiskem tlačítka Další.

Klepněte pro větší obrázek

  • Následující obrazovku, ve které je požadováno uživatelské jméno a heslo jen odklikněte tlačítkem Další. U žádného z operátorů nejsou tyto údaje pro připojení pomocí GPRS vyžadovány.

Klepněte pro větší obrázek 

  • A Průvodce novým připojením je u konce. V závěrečném okně zkontrolujte všechna nastavení a pokud souhlasí, stiskněte tlačítko Dokončit.

Klepněte pro větší obrázek 

Nastavení připojení k internetu je tedy kompletní. Nyní je však pro správnou funkčnost třeba ještě správná konfigurace modemu – vašeho mobilního telefonu. Přejděte tedy opět do složky Ovládací panely a zde klikněte na položku Možnosti telefonu a modemu.

Klepněte pro větší obrázek 

  • V okně, které se následně otevře přejděte na kartu Modemy a z nabídky klepněte na požadovaný modem (telefon). Stisknutím tlačítka Vlastnosti přejdete do podrobnějšího nastavení modemu.

Klepněte pro větší obrázek 


Následující bod, který najdete v další kapitole, je možné přeskočit, přesto to však nedoporučuji. Díky němu se můžete vyhnout nepříjemným problémům při další práci s modemem.

Témata článku: , , , Návod, Jak, Ideální volba, GPRS, Pře, Pro +, Pohodlné řešení