Navzdory veškerému poprasku. Bude iPhone X přece jen prodejní zklamání? Akcie už ochabují

Apple se pochlubí statistikou prodejů iPhonu X v jediném případě – že tím namaže med kolem úst akcionářů a zvedne hodnotu akcií. Právě z toho důvodu jsme se v minulosti nedozvěděli, jaký je poměr mezi prodanými iPhony 7 a 7 Plus. První příležitost bude při zveřejnění hospodářských výsledků za aktuální kvartál, do té doby nám nezbývá než spoléhat na kvalifikované odhady analytiků poskládané na základě informací a indicií z trhu.

Model X si kladl za cíl oživit prodeje iPhonů. I přes předvánoční nákupní horečku však analytici odhadují, že novinka nebude tak úspěšná, jak Apple odhadoval. Podobně reaguje na situaci i trh, akcie firmy v posledních dnech klesají. 

Nový iPhone X představil Apple v polovině září a stal se tak prvním viditelně novým modelem od iPhonu 6 (představen v roce 2014). Kromě mnoha softwarových i hardwarových vylepšení se dočkal také rekordní ceny, která v Česku začíná na třiceti tisících korunách. Už ta v minulých měsících vytvářela obavy o tom, zda není i pro věrné fanoušky značky příliš vysoká.

Přijetí novinky bylo v prvních týdnech ze strany zákazníků vřelé, a to především v Číně. Analytici však předpokládají, že trh se novým modelem již nasytil a nejdražší model tak nesplní očekávání akcionářů.

Poradenská společnost Sinolink Securites nyní očekává, že v prvním kvartálu příštího roku se pro iPhone X rozhodne přibližně 35 milionů lidí, což je o deset milionů méně, než naznačovaly předchozí analýzy. Ještě nižší je odhad analytiků z JL Warren Capital: 25 milionů, tedy asi polovina odhadů Applu.

Kromě 4% poklesu akcií Applu na odhady analytiků doplatily také společnosti, které pro Apple vyrábějí součástky do telefonů. Výrobce fotoaparátových čoček Genius Electronic Optical zažil 11% pád.

Diskuze (83) Další článek: Samsung vydal opravnou aktualizaci pro hodinky Gear S3 Classic a Frontier

Témata článku: Apple, , , , , Apple iPhone X, Apple iPhone X 256GB, Pře, Poslední den, Odhad analytiků, CNN, Model, Příští rok, Věrný fanoušek, Tisící koruna, Pro +, Pop, Nový model, Analytik, Česká republika, Jediný případ, Odhad, První kvartál, První příležitost, Minulý měsíc,