NEC představil telefon s Wi-Fi hotspotem

Mobilní telefon pohltil další zařízení. Tentokrát je to přístupový bod Wi-Fi. Berte si svůj osobní hotspot všude s sebou. Začali to, jak jinak, Japonci.

V poslední době jsem se hned několikrát setkal s názorem, že současné mobily jsou na vrcholu a už se nemají kam vyvíjet. Osobně si myslím, že je to hloupost a za pravdu mi dává japonský NEC. Představil model NEC N-06A, který kromě takových obyčejností jako je fotoaparát či hudební přehrávač obsahuje také modul Atheros AR6002, který z mobilu dělá přístupový bod Wi-Fi. To znamená, že telefon dokáže nasdílet své připojení k internetu – v tomto případě technologii FOMA operátora NTT DoCoMo (v našich podmínkách by to byla některá z řady GPRS/EDGE/3G/HSDPA). Vzniklou Wi-Fi síť pak můžete využít se svým notebookem či kterýmkoliv jiným Wi-Fi zařízením, dohromady jich může být až sedm.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kromě zmíněného Wi-Fi AP jde o zatraceně dobře vybavený mobil. Displej má úhlopříčku 3,2 palce, rozlišení 854 × 480 pixelů, fotoaparát je 8Mpx

K čemu je to dobré? Je to alternativa k běžným způsobům sdílení internetu, jen nemusíte pokaždé hledat ten správný kabel a mít nainstalovaný ten správný software. Vývojáři NEC nepřišli na nic převratně nového, software na přeměnu mobilního telefonu na Wi-Fi AP je stará známá věc. Umí to Symbian, umí to i Windows Mobile, ale NEC je první, kdo tuhle funkci nabídne v základní výbavě telefonu.

Více informací o Atheros AR6002 najdete zde

Diskuze (11) Další článek: Šetřete s PDF předplatným Mobilit

Témata článku: , , Hotspot, NEC, Wi-fi hotspot, F +, Telefon, Pře