Nechte si přečíst e-mail do ouška

Už vás nebaví číst e-maily ve WAPu nebo v počítači? Tak si je poslechněte. Služba Voicegate vám je přečte kdykoliv a kdekoliv a téměř zadarmo.
Už vás nebaví číst e-maily ve WAPu nebo v počítači? Tak si je poslechněte. Služba Voicegate vám je přečte kdykoliv a kdekoliv a téměř zadarmo.

Určitě se nemusím rozepisovat o možnosti upozorňování na nové e-maily prostřednictvím textových zpráv. Většina freemailových serverů už tuto službu poskytuje a pokud ne, pak stačí znát adresu vašeho POP3 serveru a zaregistrovat se zdarma třeba na SMSGate. Ta, podobně jako mnoho jiných, v nastaveném časovém harmonogramu kontroluje nové zprávy ve vaší schránce a přeposílá vám je ve formě SMS na mobil. Kámen úrazu je ale v tom, že textovka může mít maximálně 160 znaků a to je na e-mail zatraceně málo. Většinou se tak maximálně dozvíte, od koho zpráva je a jaký má předmět.

E-mail pro každého

Částečné řešení tohoto problému nabízí Voicegate. Tato služba zpřístupní e-mail v podstatě každému, bez ohledu na to, zda vlastní počítač s připojením na Internet, nebo mobilní telefon podporující WAP. Uživatel nemusí vědět o Internetu vůbec nic. Stačí, když si zřídí e-mailovou adresu na kterémkoliv poštovním serveru, který tuto službu poskytuje zdarma. Pak se opět zdarma zaregistruje na Voicegate, kde uvede svoji e-mailovou adresu a systém sám z databáze přiřadí správný název POP3 serveru. Po té je uživateli přidělen šestimístný identifikační kód schránky, sám si zvolí přístupové heslo a už se nikdy nemusí kvůli čtení e-mailu k Internetu připojovat.

Pro výběr zpráv stačí zavolat na číslo (02) 96333385, zadat šestimístný identifikační kód (potvrdit hvězdičkou), zadat PIN a opět stisknout hvězdičku. Pak už vám trochu legrační hlas podá informaci o tom, kolik máte nových a kolik přečtených zpráv. A hlavně vám je přečte od začátku do konce bez ohledu na jejich délku, včetně adresy odesilatele a předmětu. Pokud obsahuje e-mail nějakou přílohu, Voicegate přečte i název tohoto souboru. Hlas je vcelku povedený a při troše soustředění je mu dobře rozumět. Systém není omezen pouze na český jazyk, ale umí i anglicky a německy. Co jazyk, to jiný hlas. Voicegate také automaticky rozpozná v jakém jazyce je zpráva napsána.

Při čtení se dá ve zprávě pohybovat pomocí následujících tlačítek:

  • * – posun o 10 sekund vpřed
  • # – posun o 10 sekund vzad
  • 7 – pro smazání zprávy
  • 1 – pro přesun na začátek zpráv
  • 4 – pro změnu hesla
  • 8 – konec
  • 7 - 7 - pro smazání všech přečtených zpráv
  • * - * – posun na další zprávu
  • # - # – posun na předchozí zprávu

Úplně zadarmo to není

Jedinou nevýhodou je, že pro výběr zpráv se volá na pražské telefonní číslo, tudíž to není až tak úplně zadarmo. Neplatíte sice nic navíc (volání do Voicegate je tarifováno běžným tarifem dle sazebníku Českého Telecomu), ale pro mimopražské se to může celkem prodražit.

A stejně, není nad pohodlí, kdy si po cestě do práce poslechnete nejen ranní poštu, ale i aktuální zprávy, které vám přes noc doručily do e-mailové schránky nejrůznější informační servery.

Na závěr jen dodám, že službu Voicegate provozuje pražská firma CIT ve spolupráci s WorldOnLine. Je založena na technologii TTS (Text To Speech). Digitální telefonní linka je schopná obsloužit v jednom okamžiku 30 telefonátů. Po dvou měsících je zaregistrováno více než 3500 aktivních uživatelů, kteří volají průměrně 250krát za den.

Diskuze (4) Další článek: Motorola v50 – veni, vidi, vici

Témata článku: , , Pražská firma, Pře, NEC