Nechte volajícím zahrát: jak na uvítací tóny

Jestliže patříte do skupiny lidí, kteří se rádi odlišují nebo jen chcete potěšit ty, kteří vám volají, jistě oceníte možnost změny klasického vyzváněcího tónu. Veselou melodií si můžete volajícího optimisticky naladit, zábavnou hláškou vyjádřit svůj styl a oblíbenou písní vždy potěšit své přátele. Služba je to lákavá, jak ji aktivovat a co to stojí?
Kapitoly článku

Službu uvítacích melodií nabízejí T-Mobile a Eurotel, zákazníci Oskara mají zatím smůlu. U obou operátorů se platí za službu poměrně nízký měsíční poplatek. Melodii si můžete vybírat z nabídky operátorů, není tedy možné použít vlastní nahrávku, a za každou vybranou melodii se pochopitelně platí. Blíže se na nabídku obou operátorů podíváme dále.

A co že to volající vlastně uslyší? Pokud vám zavolá, bude se místo klasického vyzvánění přehrávat vybraná píseň. Většinou se jedná o přibližně půlminutový úryvek, který se opakuje. V pozadí přehrávané skladby se tlumeně ozývá klasický vyzváněcí tón, aby nebyl volající příliš zmaten. Melodie se přehrává pouze při vyzvánění. Jestliže budete nedostupní nebo mít jiný hovor, ozvou se ve sluchátku klasická oznámení operátora nebo obsazovací tón.

T-Mobile

Se službou uvítacích melodií přišel jako první T-Mobile, který ji představil již před rokem. Pakliže máte zájem, navštivte speciální internetové stránky T-Mobilu na adrese www.uvitacitony.cz. Zde najdete rozsáhlou nabídku uvítacích melodií, včetně různorodých zvuků a oblíbených hlášek. Vše je přehledně rozděleno do kategorií, takže se v nabídce určitě neztratíte. Pokud nechcete dlouze vybírat, můžete si svoji oblíbenou píseň vyhledat pomocí názvu skladby nebo interpreta.

Jakmile si vyberete skladbu podle svého vkusu, stačí kliknout a rázem uslyšíte, jak bude znít ve sluchátku. Ze skladby je vybrán pouze dvaceti až třicetivteřinový úryvek a při jeho ukázkovém poslechu budete slyšet i klasické vyzváněcí tóny v pozadí. Tedy přesně to, co uslyší volající při vyzvánění. Při výběru se také ukáže informační okno s šestimístným číselným kódem vybrané melodie, cenou a návodem na aktivaci.

 
Výběr skladeb • přehrávání vybrané melodie a zobrazení informací

Následně existují dvě možnosti jak si tón objednat:

  • Pomocí SMS zprávy: stačí odeslat textovou zprávu s číselným kódem vybrané melodie na číslo 14714
  • Pomocí hlasového průvodce: zavoláte na číslo 14714 a pomocí interaktivního hlasového průvodce si tón vyberete a aktivujete

Většinu uživatelů budou však před samotnou aktivací zajímat především ceny této služby. Za každou objednanou melodii zaplatíte 15 Kč. Cena je jednotná pro všechny melodie i zvuky. Při objednávání pomocí SMS zprávy je nutné do vynaložené investice započítat cenu této SMS, která se řídí podle vašeho tarifu. V případě objednávky pomocí hlasového průvodce se cena navýší ještě více, protože minuta hovoru na výše uvedené číslo stojí 3,57 Kč.

Náklady na pořízení služby nejsou konečné. Dále budete platit měsíční poplatek 15 Kč, což však není nijak závratná částka a při ročním zúčtování se 180 Kč snadno ztratí. Mnohým však tato částka může přijít vysoká s ohledem na to, že ze služby v podstatě sami nic nemají – tedy kromě dobrého pocitu, že volající bude potěšen nebo pobaven zajímavou melodií či zvukem.

Služba je dostupná pro tarifní i Twist zákazníky. Rozdíl je pouze v účtování. Při aktivaci nebo deaktivaci služby v průběhu měsíce se paušálním zákazníkům započítá poměrná část paušálního poplatku za dny, po které byla služba v daném měsíci aktivní. Twist zákazníkům se započítává částka 7,50 Kč za každou započatou polovinu měsíce s aktivní službou.

Pro deaktivaci služby stačí poslat SMS zprávu ve tvaru -TON na číslo 14714. Pokud budete chtít službu opětovně aktivovat s původní melodií, stačí zaslat zprávu ve tvaru +TON na stejné číslo. Deaktivaci můžete provést také pomocí hlasového průvodce. Stačí zavolat na číslo 14714 a řídit se pokyny.


V druhé kapitole se podívám na nabídku Eurotelu.

Témata článku: , , , Jak, Poměrná část, NEC, Zvolené číslo, Časové rozmezí, Tón, Tony