Nejdražší mobily kupují Američané. Huawei má i přes sankce na tržbách víc než Samsung

Průměrná prodejní cena (ASP) smartphonů za druhé čtvrtletí 2020 meziročně vzrostla o 10 %, ačkoli objem prodeje (tzn. počet distribuovaných kusů) klesl skoro o čtvrtinu. Tržby z prodeje chytrých telefonů meziročně klesly o 15 %. Studie Counterpoint Research ukazuje, že zákazníci s nákupem nových mobilů více váhali, ale když už si nové zařízení koupili, bylo průměrně dražší než ve stejném období loni.

Klepněte pro větší obrázek
Průměrná prodejní cena smartphonů ve světových regionech v 2Q 2020 (Zdroj: Counterpoint Research)

Nejdražší telefony v průměrné hodnotě 470 dolarů si kupovali zákazníci na severoamerickém kontinentu, naopak nejvíce šetřili v Latinské Americe a Africe. Největší nárůst ASP až o 13 % zaznamenali v Číně, Evropa naopak kupovala v průměru skoro stejně drahá zařízení jako loni, ASP (celkové tržby dělené počtem prodaných kusů) zde má hodnotu 291 dolarů (cca 6 700 Kč, počítáno bez daně).

Zajímavé je rozdělení trhu z pohledu tržeb. Zatímco Apple má v nabídce pouze dražší modely telefonů, i se třetím nejvyšším počtem prodaných kusů dosahuje prvního místa v tržbách, kterých bere více než třetinu z celkového trhu. Co se týká celkového zisku v segmentu prodeje chytrých telefonů, z něj si Apple ukrojí dokonce 59 %.

Klepněte pro větší obrázek
Podíly výrobců na trhu smartphonů podle dosažených tržeb v 2Q 2020 (Zdroj: Counterpoint Research)

Pětinu tržeb v byznysu vygeneruje Huawei, které v tomto ohledu dokonce poráží konkurenční Samsung se 17 %. Největšího čínského výrobce vytrvale drží domovský trh a i když je Huawei vlivem amerických sankcí na ostatních trzích utlumeno, jeho smartphonový byznys trpí méně než analytici očekávali. Jednociferné podíly z tržních výnosů mají potom Vivo, Oppo a další výrobci.

Diskuze (26) Další článek: Hudební služby rostly i v polovině roku. Nejvíce uživatelů streamuje přes Spotify

Témata článku: , , , , , Afrika, Latinská Amerika, Sankce, Mobil, Samsun, Nejdražší mobil, Evropa, Tržby, Counterpoint Research, ASP