Nejlepší aplikace do auta: smartphone, prevence zácpy

Nebojte se, nebudeme vás poučovat o zažívacích problémech. Proklepneme aplikace, díky kterým neuvíznete v zácpě, nebo se včas dozvíte o policejní hlídce.

Požádali jsme vás, abyste dali ostatním MobilManiakům tip na aplikaci, která vám na cestách pomáhá vyhnout se zácpám, haváriím, kvůli počasí nesjízdným úsekům apod. Z logiky věci vyplývá, že tentokrát to nepůjde bez mobilního internetu, protože jak chce získat aktuální informace bez aktuálního zdroje? Příznivci offline aplikací si buď najdou informace před cestou, nebo mohou použít telefon – infolinku má třeba Global assistance, nebo přímo Policie ČR.

Upozornění: Pod článkem je vypnutá diskuze. Ne že by nás nezajímal váš názor, jen nechceme stejné téma řešit na dvou místech. Budeme rádi, když nám o vaší nejlepší dopravní aplikaci (widgetu) napíšete do diskusního fóra.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Máte Android? Pak nemusíte nic instalovat, stačí v Google Mapách zapnout vrstvu Provoz. Jde to ale ještě lépe…

V rubrice Aplikace týdne obvykle platí „co člověk, to názor“, ale tentokrát je jedna aplikace, která ve vašich tipech jasně dominuje: Waze. Je to bezplatná navigace, která obsahuje hlasové navádění a díky provázání uživatelů nabízí také aktuální informace o dopravě. Upozorní vás na zácpu, havárii, stacionární radar i číhající policejní hlídku. Je to ten typ aplikace, pro který platí, že čím víc lidí ji používá, tím kvalitnější informace získáte. A autoři se skutečně snaží, Waze je dostupná pro Android, Apple iOS, ale i postarší Symbian a Windows Mobile, v beta verzi je BlackBerry a na Windows Phone se čeká.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka aplikace Waze - navigace se sociálním rozměrem

Abych jen nechválil, pochopitelně i Waze má své nevýhody. Je to on-line navigace, mapy stahuje z internetu, ale v kontextu dnešního článku by to nemělo vadit, uživatelé těchto aplikací jsou ochotní za mobilní internet platit. Navíc objemy dat jsou malé a na občasné použití vystačíte i s klasickým českým FUP 150 MB. Uživatelé si také ztěžují na časté plané poplachy – ať už vycházejí ze zapojení široké komunity nebo z chybné automatizované interpretace uživatelských dat.

Zbytek světa

Aplikace TudyNE pro Android zobrazuje dopravní nehody a uzavírky na českých silicích v mapě, po kliknutí se dostanete k textovému popisu. Monitor dálniční dopravy zaujme živými snímky z dopravních kamer, jako zdroj dopravních informací kombinuje hlášení od ŘSD, Policie ČR a vlastního systému detekce kolon. Aplikace mBenzin.cz má trochu jiné zaměření, nasměruje vás na pumpu s nejlevnějšími pohonnými hmotami v okolí. Informace přidávají uživatelé, ale i sami pumpaři. Kromě webu jsou dostupné také mobilní aplikace pro Android, WP 7 a 8, Apple iOS a existuje i mobilní web.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikace TudyNE, Monitor dálniční dopravy a mBenzin
Další článek: Barcelonský deníček: klid před mobilní smrští [nultý díl]

Témata článku: , , , , Aplikace, Pře, Dopravní nehody, Smartphone, On-line navigace, Sociální rozměr, SMA, Policie ČR, Navádění, Prevence, Bezplatná navigace, Nejlepší aplikace, Auto