Nejlepší mobilní síť podle nezávislého měření měl v druhém pololetí T-Mobile

Nezávislá poradenská společnost P3 Communications opět hodnotila kvalitu českých mobilních sítí. Z podzimního měření tentokrát vyšla nejlépe síť T-Mobile, která získala v metodice německé společnosti 932 bodů z možných 1 000. Testování byly podrobeny všechny tři hlavní mobilní sítě v ČR; další operátoři dosáhli 904, resp. 885 bodů, ale pořadí na dalších místech P3 nespecifikuje.

Klepněte pro větší obrázek
Celkové hodnocení hlasových, datových a crowdsourcových služeb v říjnu 2018 (Zdroj: P3 Communications)

Test hodnotil kvalitu sítí všech tří hlavních operátorů, přičemž TMCZ zvítězil v kategorii hlas a data ve všech geografických kategoriích (velkoměsta, města, silnice). Výsledky hlasového měření jsou charakterizovány největší spolehlivostí hovoru, nejkratší dobou na spojení hovoru a nejvyšší kvalitou hovoru.

V oblasti měření dat se hodnotilo surfování na internetu, stahování i upload souborů a streamování videa – opět ve městech i na silnicích. Podle zjištění P3 se datové služby všech tří hlavních českých operátorů vyznačují vynikající spolehlivostí datových služeb. T-Mobile zvítězil v parametru průměrné propustnosti při stahování souboru na silnicích a vykazoval nejvyšší propustnost uploadu. Nově se také poprvé hodnotila crowdsourcovaná data.

Klepněte pro větší obrázek
Testovací trasy měření po Česku v říjnu 2018 (Zdroj: P3 Communications)

Poslední test proběhl v ČR ve dnech 11. až 26. října 2018 a zahrnoval měření ve 12 velkých městech, 23 menších městech a na spojovacích komunikacích v celkové délce 5 400 km. Detailní test zahrnuje např. měření rychlosti uploadu a downloadu, čas potřebný pro načtení internetových stránek, čas potřebný pro načtení a streamování YouTube videí. Měření zasáhlo území odpovídající 29 % populace. Testovalo pomocí smartphonu Samsung Galaxy S8. Měření sítě německou nezávislou společností P3 Communications probíhá obvykle dvakrát do roka. Další detaily naleznete zde.

V Česku máme jedny z nejkvalitnějších mobilních sítí v Evropě:

Diskuze (21) Další článek: Skládací Samsung Galaxy F by v nejvyšší konfiguraci mohl překročit metu 50 tisíc!

Témata článku: , , , , , T - Mobil, Nejvyšší kvalita, Síť, Hovor, Detailní test, Hlasová služba, Operátor, Nejkratší doba, Velké město, Internetová stránka, Upload, Datová služba, Testovací trasa, T Mobil, TMCZ, Čas potřebný, Nezávislé měření, Charakter, Druhé pololetí, Mobilní síť