Nejlepší mobilní síť v Česku má v druhé polovině roku T-Mobile

Poradenská společnost Umlaut (dříve P3 Communications) pravidelně hodnotí kvalitu tuzemských mobilních sítí. Z měření uskutečněného v druhé polovině roku vyšla nejlépe síť T-Mobilu, která získala v metodice německé společnosti 945 bodů z možných 1 000. Testování byly podrobeny všechny tři hlavní mobilní sítě v ČR; další operátoři dosáhli 940, resp. 894 bodů, ale pořadí na dalších místech výzkum nespecifikuje. Ze závěrů Umlaut ale vyplývá, že všichni tři čeští operátoři mají skvělé pokrytí LTE a nabízejí velmi spolehlivé datové služby.

Klepněte pro větší obrázek
Testovací trasy měření po Česku v říjnu a listopadu 2019 (Zdroj: Umlaut)

T-Mobile certifikát nejlepší sítě získal celkem už potřetí a obhájil jeho zisk z loňského podzimu. Na jaře letošního roku měl ještě nejlepší síť v Česku Vodafone. Měření sítě nezávislou společností Umlaut probíhá obvykle dvakrát do roka, v Česku se pravidelně jako nejlepší střídá T-Mobile s Vodafonem. Bodový výsledek řadí české sítě pravidelně k nejkvalitnějším v Evropě. Metodika měření zpřísnila a zároveň zavedla kategorii crowdsourcovaných dat.

Měření v České republice probíhalo od 17. října do 1. listopadu 2019 a hodnotilo kvalitu hlasových hovorů, stabilitu a rychlost datových služeb a zahrnulo také data získaná od uživatelů. Test zahrnoval měření ve velkých i menších městech a na vybraných silnicích. Hodnotily se řady parametrů, např. stahování a nahrávání souborů, čas potřebný k zobrazení internetových stránek, YouTube videí nebo ke spuštění streamingu. K měření sloužil mobilní telefon Samsung Galaxy S9 s kategorií LTE Cat 18 (tzn. max. 1 200 Mbit/s download, 200 Mbit/s upload).

Největší důraz na datové přenosy

V kategorii hlasových služeb si T-Mobile připsal 314 bodů z 320 možných (konkurenti získali 310 a 289 bodů). Podle měření T-Mobile nabízí ve velkých městech a na silnicích nejlepší hlasové služby. Výsledky hlasového měření jsou charakterizovány největší spolehlivostí hovoru, nejkratší dobou na spojení hovoru a nejvyšší hlasovou kvalitou hovoru.

Klepněte pro větší obrázek
Maximální bodové hodnoty, které mohli operátoři získat, jsou 320 za hlasové hovory, 480 za datové přenosy a 200 za crowdsourcovaná data (Zdroj: Umlaut)

Vyšší váhu má v metodice Umlaut hodnocení kvality datových přenosů. Také v této kategorii T-Mobile zvítězil dosažením 460 bodů ze 480 možných (další operátoři získali 457 a 434 bodů). Detailní datový test zahrnuje měření rychlosti uploadu a downloadu, čas potřebný pro načtení internetových stránek, čas potřebný pro načtení a streamování YouTube videí.

Podrobné výsledky testu kvality sítí naleznete zde (.pdf)

Poslední bodový příděl získávají operátoři za crowdsourcovaná data získávaná přímo od uživatelů v půlročním intervalu prostřednictvím mobilní sítě. Zde skončil T-Mobile jako druhý se 171 z 200 možných bodů, ostatní dva konkurenti získali 173, resp. 170 bodů.

V Česku máme jedny z nejkvalitnějších mobilních sítí v Evropě:

Diskuze (16) Další článek: OnePlus vyrobilo první smartphonové piano. Klaviatura sestává ze 17 mobilů

Témata článku: , , , , , , , , , , Česká republika, Polovina roku, Hovor, Síť, Test kvality, Evropa, T Mobil, Datový přenos, Hodnocení kvality, Kvalita, Měření rychlosti, T - Mobil, Operátor, MOBI, Mobilní síť,