Nejlepší tipy a finty pro Symbian Series 60

V operačních systémech chytrých telefonů se ukrývá řada tajných postupů. Jednoduše s nimi dosáhnete výsledků, ke kterým jinak vede dlouhá cesta. Připravili jsme rozsáhlý článek s přehledem nejlepších tipů pro smartphony se Symbianem Series 60. Určitě všechny neznáte.
Kapitoly článku
Ovládání chytrých mobilních telefonů se Symbianem Series 60 není složité. Každý, kdo trochu pronikl pod pokličku uživatelského prostředí, ale potvrdí, že existuje řada různých metod, jak se dá dobrat ke stejnému výsledku. Některé z nich přitom dovedou práci velmi urychlit.

Abyste nemuseli sami zkoumat a hledat tyto mnohdy vůbec nedokumentované postupy, připravil jsem článek s nejlepšími tipy, které vám používání chytrého telefonu Series 60 velmi usnadní.

Článek jsem chtěl udržet v přijatelném rozsahu, proto jsem se vůbec nevěnoval vylepšením, která přinášejí různé aplikace, jež lze do telefonů Series 60 doinstalovat. Píšu jen o standardním prostředí a funkcích, které mají smartphony hned po zakoupení nebo resetu.

Až na výjimky také nerozlišuji jednotlivé tipy podle telefonů. Nemám je všechny k dispozici a nemohu proto vyzkoušet, co funguje na kterém modelu. Naprostá většina rad ale bude funkční na všech telefonech řady Series 60.

Článek tohoto typu nikdy nebude úplně kompletní. Každý člověk používá telefon trochu jinak a třeba postup, který mi připadá naprosto nepoužitelný, někomu jinému velmi zrychlí práci. Budu proto rád, když článek doplníte svými vlastními postřehy.


V pohotovosti

Zamknutí a odemknutí klávesnice

Rozjíždíme se zlehka, tohle určitě každý zná. Stačí po sobě stisknout levé funkční tlačítko pod displejem a hvězdičku. Odemknutí se provede stejným způsobem. Pro blokování klávesnice ale máme ještě jeden postup: stiskněte krátce vypínač telefonu a na druhém místě vyberte položku Zamknout klávesy. Pro odemknutí ale musíte použít postupné stisknutí dvou tlačítek.

 
Zamykání klávesnice z nabídky profilů

Rozsvícení displeje u zamknutého telefonu

Jedno tlačítko se nahmatá lépe než kombinace pro odemknutí klávesnice. Pro rozsvícení displeje a podsvětlení klávesnice stačí krátce stisknout vypínač telefonu.

Zapnutí do módu offline

Nokii 6630 můžete přepnout do módu Offline, ve kterém vnitřní vysílače nevysílají. Malou fintou dostanete telefon do tohoto stavu hned po zapnutí: stačí před tím vyjmout kartu SIM a Nokia nastartuje rovnou do Offline. Tímto způsobem lze telefon zapnout třeba v letadle, jen si nejsem jistý, jestli byste to vysvětlili letuškám.

  
Volba profilu Offline • přeškrtnutý symbol stavu signálu • telefon se pro jistotu zeptá

Rychlé ovládání vyzváněcích profilů

Tohle je také velmi známý tip. Krátkým stisknutím vypínače se dostanete do seznamu vyzváněcích profilů, ve kterých lze listovat a zvolit požadovaný mód. Dokonce ani nemusíte přesunout prst z vypínače na další tlačítko. Postupným tisknutím vypínače se totiž dá pohybovat v seznamu a delší podržení potom volbu aktivuje. Jen je škoda, že u většiny telefonů je vypínač velmi malý a rychlejší je často využít aplikaci Profily v nabídce.

Přehled vyzváněcích profilů

Nastavte správně funkční tlačítka

Dvěma tlačítkům pod displejem můžete přiřadit funkce, které často používáte. Tuto volbu najdete v Nastavení | Nastavení telefonu | Pohotovostní režim. V seznamu, který se objeví, jsou vestavěné, ale i doinstalované aplikace, navíc často třeba i rychlý přístup ke konkrétní funkci (např. nový e-mail).

  
Název funkcí se zobrazuje ve stavovém řádku • nastavení funkcí kláves • volba aplikace

Jak tato dvě tlačítka co nejefektivněji nastavit? Tady záleží jen na vašich potřebách a také na typu telefonu. Dříve jsem měl na pravém tlačítku rychlý přístup k fotoaparátu, teď jsem ale raději nastavil funkci Jdi na, přes kterou se rychle dostanu k řadě dalších aplikací. U levého tlačítka je myslím ideální nastavit funkci Nová zpráva, případně rovnou Nová text. zpr. Ale opravdu záleží na tom, co nejvíc používáte.

Nastavte funkce dalším tlačítkům

Tuto možnost zatím nabídne pouze Nokia 6630 a nové modely, které se objeví na trhu. Kromě dvou tlačítek pod displejem lze rychlé spuštění vybraných funkcí přiřadit i jednotlivým směrům hlavního ovladače a navíc i jeho stisknutí. Vybírat můžete se stejné nabídky jako v předchozím tipu a opět je to jen na vás.

 Nastavení směrů hlavního tlačítka

Pro inspiraci – u Nokie 6630 využívám toto nastavení:

  • levá klávesa pod displejem: přístup do nabídky zpráv
  • pravá klávesa pod displeje: funkce Jdi na
  • stisknutí hlavního ovladače: žádná funkce
  • směr doleva: psaní textové zprávy
  • směr doprava: kalendář
  • směr nahoru: fotoaparát
  • směr dolů: telefonní seznam


Ještě rozhodně nejste na konci, článek pokračuje v dalších kapitolách

Témata článku: , , , Nokia 6630, F +, Poslední znak, Rychlé odeslání, Fin, Číselný mód, Stejný krok, Úplný závěr, Libovolné číslo, Tip, Symbian Series, Pro +, Series