Nejtenčí mobily planety! Vivo X5 Max jde pod 0,5 cm

Miniaturizace stále nekončí, Vivo stlačilo tělo modelu X5 Max pod pět, resp. čtyři milimetry! A co další parametry?

Ne náhodou vychází na MobilManii současně dva články s výrazem „nejtenčí mobily planety“ v nadpisu. Jistě, nejtenčí může být jen jeden, ale...

Vivo X5 Max stlačilo svůj mírně vystupující fotoaparát pod hranici půl centimetru (na 4,75 mm) a tělo (tedy většina telefonu) je na působivé tloušťce 3,98 mm. Je to čerstvě představený telefon, ještě jej nelze koupit.

Kazam Tornado 348 má sice „TUČNÝCH“ 5,15mm, ale ve světě už se prodává a velmi brzy bude i u nás. Navíc jej za nejtenčí označuje prestižní Guinnessova kniha rekordů. Je to jen proto, že si Vivo nevzpomnělo?

Snad abychom to neměli tak jednoduché, tak je zde ještě třetí soupeř. Na přelomu října a listopadu představené Oppo R5. Udávanou tloušťkou 4,85 mm se zařadí mezi dva výše jmenované přístroje, nevýhodou je, že mu chybí tak základní věc, jako je standardní sluchátkový konektor.


Vivo není žádný nováček ve světě smartphonových superlativů, byl to právě tento výrobce, který před rokem představil první telefon s QHD displejem. Dnes si s modelem Vivo X5 Max říká o titul nejtenčí mobil planety. Kdyby se navíc nezdráhali chlubit se tím líbivějším údajem, mohla to být hodnota pod 4 mm. I fotoaparátem se ale vešel pod půl centimetru, což je velmi působivé.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Štíhlá linie a elegance, to mají být hlavní zbraně nového Viva.
Obr.: PhoneArena

Vivo sebralo štíhlostní titul telefonu Oppo R5, který je o pouhou desetinu milimetru tlustší. Není to nic, co byste poznali i při přímém srovnání, ale rekordmanem může být jen jeden. Guinnessovským rekordmanem je výše zmíněný Kazam Tornado 348, který je oproti Vivu tlustší o 0,4 mm.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vivo X5 Max na živých fotkách od GizChina. Rozměry jsou 154 × 78 × 4,75 mm (resp. 3,98 mm).

X5 Max nabídne solidní technické parametry, kterými se zařadí do vyšší střední třídy. Displej má 5,5", rozlišení fullHD a technologii  Super AMOLED. Procesor Qualcomm Snapdragon 615 má čtyři jádra ARM Cortex A53 (1,7 GHz) a další čtyři A53 (1 GHz). O grafiku se postará Adreno 405 a operační paměť má hodnotu 2 GB RAM. Úložiště je nevalných 16 GB, ale v tomto případě si můžete pomoct paměťovou kartou. Její slot je hybridní, a tak si můžete vybrat, jestli vložíte microSD, nebo druhou SIM. Podpora LTE potěší, ale jen než si projdete frekvence, ty „evropské“ chybí.

Fotoaparát má 13 MPx a dodala jej firma Sony, přední kamerka má rozlišení 5 MPx. Baterie má kapacitu 2 000 mAh, což by mohli budoucí majitelé pocítit jako nevýhodu už v pozdějších odpoledních hodinách běžného pracovního dne. Android je ve verzi 4.4.4 KitKat a zakrývá jej nadstavba Funtouch OS 2.0.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Už jsme viděli rekordně tenké smartphony, které neměly standardní 3,5mm sluchátkový konektor a musely si vystačit s redukcí ze systémového konektoru, nebo bezdrátovou technologií Bluetooth. Není to ale případ Viva X5 Max, tam se jack vešel.
Obr.: PhoneArena

Vivo X5 Max se v Číně začne prodávat 22. prosince za tři tisíce juanů, což je v přepočtu nějakých 11 000 Kč. Dočkáme se i evropské verze s „evropskými“ frekvencemi pro LTE?

Diskuze (21) Další článek: Nejtenčí mobily planety! Kazam Tornado míří do ČR

Témata článku: , , Kazam Tornado 348, Kniha rekordů, Představený telefon, Mobil, Odpolední hodina, Funtou OS, Max J, Rozlišení fullhd, PLA, Vivu, MOBI, Základní věc, Vystupující fotoaparát