Největší českou živou technologickou laboratoř vybuduje ostravská univerzita, T-Mobile a Ericsson

T-Mobile a Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava podepíší memorandum o dlouhodobé (3 až 5 let) spolupráci při výstavbě první kampusové sítě v ČR. Ta pokryje část čtyřicetihektarového areálu univerzity a bude součástí testovací platformy zaměřené na digitalizovanou výrobu a demonstraci principů Průmyslu 4.0.

Předmětem spolupráce je především vzájemná výměna informací, analýza chování sítě, realizace vědeckých výzkumů, ale i komerčních pilotních projektů. Areál je ideální i z hlediska obsazení – obvykle se v něm pohybuje 10 až 15 tisíc lidí.

Ambice nejsou malé, ostravští chtějí zasáhnout všechny trendující oblasti a pomáhat s jejich převáděním do praxe. Smart Factory s prvky robotiky, autonomní přepravy a dalších elementů Průmyslu 4.0. Další částí testovací platformy je Home Care s byty pro sledování potřeb svých obyvatel, vývoj IoT prostředků a technologií z oblasti biomedicínského inženýrství, vymezený koridor pro provoz autonomních vozidel nebo centrum 3D tisku.

Start do roka

Součástí celého infrastrukturního komplexu budov bude právě privátní kampusová síť, kterou zprovozní T-Mobile. Jde o budoucí standard komunikačních technologií klíčových pro připojení robotických zařízení, IoT senzorů, kamer, IT techniky, digitálních zařízení a dalších síťových prvků v rámci výrobního procesu.

Kampusová síť se bude po svém spuštění postupně dále rozšiřovat. Důležitým prvkem spolupráce je doplnění sítě o 5G technologie. „5G bude páteří této digitalizace, bez které by bylo vlastně skoro nemyslitelné něco podobného chtít vybudovat. Dalším důležitým prvkem je výpočetní výkon nutný k simulaci a optimalizaci jednotlivých kroků digitalizace. Tento výkon jsme schopni zajistit díky našemu superpočítačovému centru, které patří k jedněm z největších v Evropě,“ vysvětluje rektor VŠB – TUO prof. Václav Snášel.

Partneři předpokládají, že již během příštího roku se podaří uzavřít spolupráce s konkrétními zadavateli z řad firem a testovat reálné scénáře. Potřebné technologie dodá společnost Ericsson – od jádra systému (EPC) po 5G-ready Ericsson Radio produkty.

V nejbližší době čeká partnery dokončení výstavby objektu testovací platformy, návrh komunikační infrastruktury a pokrytí vybraných laboratorních ploch kampusovou sítí. Zprovoznění sítě je plánováno na druhé čtvrtletí 2020.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (2) Další článek: Názor z druhé strany: 5G síť v Česku využije hlavně průmysl, pro běžné uživatele nikdy nebude

Témata článku: , , , , , VŠB, Síť, Superpočítač, Prvek, Digitalizace, Česká republika, Platforma, T - Mobil, Ostravská univerzita, MOBI, Koridor, Důležitý prvek, Evropa, EPC, T Mobil, Scénář