Největší databáze do nejmenších počítačů?

IBM a Oracle plánují padesátikilobajtové databáze.
Kapesní počítače, jako je PalmPilot, Psion či stroje s Windows CE se už dnes mohou těšit z tisíců aplikací, ale jedna oblast byla zatím hodně nedotčená – databázové systémy na těchto strojích. Je zajímavé, že se zde aktivizují firmy, které v oblasti databázových systémů budovaly zatím vždy ty největší produkty – IBM, Oracle či Sybase. IBM pracuje údajně na databázovém systému určeném nejdříve pro PalmPiloty, pak i pro další kapesní počítače, který bude mít pouze padesát kilobajtů kódu. Pokud se to podaří, bude jistě hlad po podobných systémech i například u mobilních telefonů a dalších jednoúčelových aplikací zabudovaných v jiných strojích a přístrojích, například třeba v automobilech. Podobné aktivity má i Oracle, kde produkt vychází z Oracle8i (u IBM se jedná o DB2 – i když si lze těžko představit, že skutečně může databáze o objemu padesáti kilobajtů „vycházet“ z několika desítek megabajtů kódu).

Zatím v tomto trhu, který není příliš lukrativní, ale velice rychle se zvětšuje, vede firma Sybase, která má zde podle analytiků 55%; ta už má svou padesátikilovou databázi pro PalmPiloty i Windows CE v komerčním prodeji a hledí po dalších trzích.

Živě komentuje: je zajímavé, že se zde nesetkáme s Microsoftem, popřípadě s dalšími nezávislými producenty, malými softwarovými firmičkami – nebývá běžné, aby giganti předběhli v nových trzích onu „první vlnu“ vývojářů, která umí rychle reagovat i rychle rozhodovat. Nebo je naprogramování i titěrné databáze tak obtížné?

Váš názor Další článek: PalmPilot se připojil k Internetu

Témata článku: , , Databáze, Počítač, Data, Největší databáze