Nejzajímavější perličky veletrhu CES 2008

Letošní CES přinesl spoustu netradičních novinek. Mezi nimi mobil pro psy nebo Bluetooth sluchátko ovládané hlasem.
Kapitoly článku

UTStarcom HSM 180: do kolečka dokola

Svojí troškou do mlýna přispěl na CES i americký komunikační gigant UTStarcom. Ten představil velmi netradiční 3G telefon s kulatým displejem. Ve tvaru kruhu ovšem není jen displej, ale také klávesnice rozložená do dvou kružnic. Celkově tak přístroj připomíná zmenšený nástěnný barometr. Zajímavé je i jeho výbava. Designově atypické telefony většinou bývají funkčně ochuzené, v tomto případě to ale neplatí. HSM 180 pracuje v sítích GSM i UMTS a dokonce podporuje i rychlé přenosy HSDPA. Jako samozřejmost už se potom jeví GPRS a EDGE. Integrován je také MP3 přehrávač. Zpráva se nezmiňuje o tom, zda mobil obsahuje i fotoaparát, podle fotografií to ale spíše vypadá na jeho absenci. Vzhledově patří tento přístroj určitě mezi zajímavé kousky, na překážku by mohla být pouze méně praktická klávesnice a kulatý displej malého poloměru.

Klepněte pro větší obrázek

Motorola RIZR Z10: video střižna v mobilu

Další z představených Motorol RIZR Z10 disponuje zajímavou funkcí editace videa přímo uvnitř telefonu. Tento proces funguje podobně jako tvorba MMS: vestavěným fotoaparátem nahrajete videosekvenci, kterou potom obohatíte o zvukovou stopu z některého z uložených zvukových souborů. Video můžete doplnit i textovými popiskami, vložit obrázek, nastříhat na části a spojovat s jinými nahrávkami. To celé můžete nakonec umístit na oblíbený server YouTube.com, a to pouze s využitím mobilu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

TIP: Podrobnosti o telefonech Motorola představených na letošním CESu najdete zde.

Sony Ericsson W760i: protřepat, nemačkat

Ovládání telefonu pomocí gest nebo s využitím vestavěného prostorového čidla se stává čím dál oblíbenějším. Výrobci mobilů na to reagují a do přístrojů implementují jednoduché a užitečné funkce, které nevyžadují k ovládání kontakt s klávesnicí nebo displejem. Díky vestavěnému akcelerometru reaguje nový Sony Ericsson W760i na pohyb ve vzduchu. Funkci Shake Control využijete zejména v prostředí hudebního přehrávače. Trhnutím telefonu do stran přecházíte mezi jednotlivými skladbami, pohyby nahoru a dolů dochází k regulaci hlasitosti. Ovládání pohybem by mělo fungovat také u vestavěných her.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

TIP: Další telefony Sony Ericsson představené na veletrhu CES najdete zde.

BlueAnt V1: první bondovka ovládaná pouze hlasem

Na veletrhu v Las Vegas byla k vidění i spousta užitečného příslušenství. Nejvíce nás zaujalo Bluetooth sluchátko, k jehož ovládaní si vystačíte pouze s hlasovými povely. Headset lehce futuristického vzhledu má rozměry 41 × 17,5 × 11,2 mm a díky použitému rozhraní BlueGenie Voice Interface od firmy Sensory Inc. je zcela eliminována přítomnost tlačítek. Sluchátko přijímá hlasové příkazy v angličtině a reaguje například na povely „accept call“ pro přijmutí hovoru nebo „volume up/down“ pro regulaci hlasitosti. Díky syntéze hlasu zařízení zpětně komunikuje s uživatelem v podobě hlášek. Informuje například o stavu baterie nebo potvrzuje volby nastavení. Baterie vydrží 6 hodin hovoru a až 200 hodin v pohotovosti. Headset BlueAnt V1 ovládaný kompletně hlasem bude k dostání na americkém trhu od dubna za cenu 119 dolarů.

Klepněte pro větší obrázek

TIP: V rámci novinek z veletrhu CES, které nás nejvíce zaujaly, nesmíme zapomenout ani na miniaturní 3M projektor pro mobilní zařízení, o kterém jsme vás informovali v této bleskovce.

Kapitoly článku

Témata článku: , , Motorola Rizr Z10, Motorola Rokr E8, Sony Ericsson W760i, Sony Ericsson Z555i, Netradiční funkce, Veletrh, Zvukový soubor, Miláček, Veletrh CES