Nenechte se sledovat Mapami Google. Díky tomuto fíglu nezjistí, kde jste

Je to velké téma posledních měsíců – bezpečnostní štítky. S iOS 14.5 přichází velká revoluce ohledně sledování uživatele. Každý se bude moci rozhodnout, jestli si nechá cílenou reklamu zasílat i nadále, nebo ji odmítne. Vše je provázané se vším, v případě Map Google nejen s vaší aktuální polohou, ale i tou minulou.

Apple chce transparentnost. Chce, aby každý uživatel věděl, jaká data o něm kdo sbírá. Jenže o peníze zde jde v první řadě a nikdo vyloženě netouží po tom přiznat, že monitoruje každý váš pohyb, aby vás tím neztratil. Jenže vývojáři nyní musí s pravdou ven, ať už na tom tratí, nebo si naopak uživatele svým vstřícným přístupem získají.

Samozřejmě se o to snaží i Google, i když ne na první dobrou. Uživateli jeho Map nabízí dvě možnosti, jak jím nebýt sledován. První je Anonymní režim, který je poměrně po ruce, protože jej najdete ihned po výběru své profilové fotografie. V něm se o vás neukládají data, ale musíte zde počítat i s omezeními, která jsou však vzhledem k logice funkce opodstatněná – nenajdete zde dojíždění, nemůžete ukládat a sdílet lokality, nenajdete historii, není ani přítomen off-line režim.

Druhou možností je mazání informací na časové ose. Ta už se hledá hůře. Pod ikonou svého profilu zvolte nabídku Vaše časová osa. Zde vidíte rozložení vašeho pohybu dle času, tedy to, kde Google ví, že jste byli, a to dokonce i kdy. Po volbě tří teček zde můžete vybrat Nastavení a ochrana soukromí. Lze zde nejen jednorázově smazat celou historii, ale nechat ji mazat i automaticky po zvoleném časovém intervalu. Tímto Mapám Google, ale i dalším navázaným službám, zatnete tipec v tom, aby věděla, kde se nacházíte a podle toho vám předkládala nejen cílenou reklamu.

Via Forbes

Diskuze (54) Další článek: Týden mobilně: Konflikt Facebook vs. Apple. V jeho centru je soukromí uživatelů

Témata článku: , , , , Mapa, Dojíždění, Uživatelé, Fígl, F +, Pohyb, Revoluce, Transparentnost, FIG, Dík, Data