Neonode N1m: švédský smartphone (test)

Mobilní telefon Neonode N1m se dostává do prodeje s velkým zpožděním. Nabízí revoluční dotykové ovládání, megapixelový fotoaparát a gigabajt úložného prostoru. Je však v praxi opravdu použitelný, nebo se jedná jen o další technologický úkrok „stranou“?

Jen pár drobností navíc

Základní možnosti organizace času poskytuje kalendář, který nabízí měsíční, týdenní a denní pohled na události. Překvapuje bohatými možnostmi nastavení u každého ze záznamů a je srovnatelný s kalendáři známými z chytrých mobilních telefonů s operačním systémem Microsoft Windows Mobile for Smartphone.


Kalendář • zadání nové události • nastavení budíku

K dispozici je také aplikace pro správu poznámek, které bohužel nelze synchronizovat se stolním počítačem. Pro rozptýlení nudy najdete v telefonu klasický Tetris, pouze ovládání padajících kostiček pomocí šoupání prstu po displeji chce notnou dávku cviku. Kalkulačka zvládá pouze základní matematické operace a chybí ji například paměť pro uložení mezivýsledků. V temných zákoutích hlavní nabídky najdete ukrytý také jednoduchý správce souborů, který dokáže kromě jiného také zobrazit všechny běžící procesy a umožní vám je také násilně ukončit.

Pěkně hloupá data

Když jsem v nabídce zahlédl Pocket Internet Explorer se známou ikonkou, zaradoval jsme se. Jaké však bylo mé zklamání, když vyšla na povrch krutá pravda o mobilním internetu v podání mobilního telefonu Neonode N1m. Telefon sice obsahuje téměř plnohodnotný operační systém, umí datové přenosy GPRS, ale na běžný internet se s ním ale nepřipojíte. Datové profily v telefonu lze v současné verzi použít pouze pro připojení k wapu! Tento krok výrobce opravdu nechápu: k čemu je chytrý mobilní telefon, na kterém nemůžete použít klienta elektronické pošty a se kterým si neprohlédnete běžné internetové stránky? Všem kupujícím nezbývá tedy než doufat, že některá z dalších verzí firmwaru by mohla tuto nectnost napravit.


Obrázky z webu výrobce naznačují, že si Neonode poradí i s webovými stránkami. Prozatím si ale uživatelé musí vystačit jen s wapem.

Trochu problém je s instalací dalších aplikací. Běžně dostupné aplikace pro CE.NET ani pro WM do Neonode N1m doinstalovat nelze, jste odkázání pouze na speciálně upravené „binárky“ pro Neonode. Jedním z nejzajímavějších zdrojů dalšího softwaru jsou stránky Red Neo (www.redneo.com), kde můžete najít například DIVX přehrávač nebo GameBoy emulátor.

Exponát do muzea?

Chytrý mobilní telefon Neonode N1m je v každém případě stylovka, kterou nebude mít každý. Zákazníky se snaží získat pro své malé rozměry a originální způsob ovládání. Na první pohled může jeho výbava velmi lákat – otevřený operační systém, multimediální přehrávač, megapixelový fotoaparát nebo podpora paměťových karet. Telefon má ale bohužel naproti tomu velké množství nedostatků a chybí dokonce některé základní funkce správného chytrého mobilu.

Od nákupu asi nejvíce odradí vysoká cena přesahující šestnáct tisíc korun. Slabou útěchou je pouze paměťová karta s kapacitou 1GB v ceně. Za stejné peníze si můžete vybírat z propracovaných smartphonů a komunikátorů běžných výrobců. Mnoho důvodů k volbě Neonode N1m proto nevidíme.

Podrobné parametry k telefonu najdete v katalogu mobilů.

K recenzi zapůjčil: PalmPC, http://shop.palmpc.cz
Cena: 16 658 Kč


Druhý pohled

David Polesný

Přístroj Neonode N1m na mě zpočátku zapůsobil jako laciná plastová hračka. Odhalené sloty pro karty na boku mě v tom jen utvrdily. Rozměry jsou ale na smartphone velmi sympatické a zalíbilo se mi i specifické ovládání. Dvě titěrná tlačítka pro potvrzení či rušení volby bych ocenil ve větším provedení na místě naprosto zbytečných navigačních kláves. Narozdíl od autora jsem si psaní textu pochvaloval; překlepy jsem po krátkém cviku eliminoval na přijatelnou úroveň a psaní klepáním na displej bylo rázem rychlejší než tisk kláves u klasického telefonu.

Absence Bluetooth, webového prohlížeče a e-mailového klienta je pro mě neomluvitelná. Omezená nabídka softwaru mi také příliš sympatií k přístroji nepřinesla. Některé drobné nedostatky v nabídce lze přehlédnout, u některých však zůstává až rozum stát. Přístroj si tak pravděpodobně koupí jen hrstka nadšenců. Kdyby se telefon objevil podle původních plánů již před dvěma lety, měl by jistě úspěch neporovnatelně větší.


V poslední kapitole
je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli.

Témata článku: Neonode, , Neonode N1m, Sony Ericsson P910i, Osobní hands-free, Test, Gameboy, Cena přesahující, Jádro systému, Specifické ovládání, Smartphone, Neo +, Neo, SMA, #NEON