Neonode N1m: švédský smartphone (test)

Mobilní telefon Neonode N1m se dostává do prodeje s velkým zpožděním. Nabízí revoluční dotykové ovládání, megapixelový fotoaparát a gigabajt úložného prostoru. Je však v praxi opravdu použitelný, nebo se jedná jen o další technologický úkrok „stranou“?

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Chytrý mobilní telefon Neonode je přístroj obestřený mnoha tajemstvími. Současně si drží také několik prvenství: zřejmě se jedná o první mobilní telefon ovládaný pouze prostřednictvím světelného a nikoli dotykového displeje, první mobilní telefon postavený na bázi moderního operačního systému Microsoft Windows CE.NET verze 5.0 a v neposlední řadě se jedná také o nejdéle odkládaný mobilní telefon současnosti. Vždyť poprvé byl veřejnosti představen tiskovou zprávou již jedenáctého prosince rokuj 2002, přičemž prodej přístroje měl začít již v únoru roku následujícího. A vidíte to: máme polovinu roku 2005 a do prodeje se dostávají první kousky.

VIDEO: prohlídka telefonu ze všech stran (AVI, DivX 5.02, 2,1 MB)

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tohle že je mobil? A navíc s operačním systémem? Ano, Neonode N1m

Za mobilním telefonem Neonode stojí stejnojmenná švédská firma, která si “jméno” udělala prostřednictvím zajímavého prototypu mobilního telefonu kombinovaného s MP3 přehrávačem. Přestože se tento přístroj do prodeje nikdy nedostal a dnes již hudební přehrávač není v lepších mobilech ničím neobvyklým, počátkem roku 2002 se jednalo o poměrně revoluční řešení. A cestou revoluce si v Neonodu umanuli jít také v případě smartphonu N1m. Zapomeňte vše, co jste věděli o mobilních telefonech a můžeme začít.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Už i balení vypadá dost nekonvenčně • srovnání velikosti s platební kartou a komunikátorem Sony Ericsson P910i

Vlastní cestou za každou cenu

Použít operační systém Windows CE.NET pro chytrý mobilní telefon je rozhodnutí více než neobvyklé. Prostředí mobilních telefonů je upraven spíše operační systém Microsoft Windows Mobile for Smartphone, naproti tomu použitá “cééčka” jsou určena spíše pro menší tablety, kapesní počítače s klávesnicí nebo jednoúčelová zařízení typu palubního počítače vašeho automobilu. Jenže vývojářům Neonode se nezdála podpora – či spíše nepodpora – ovládání systému WM for Smartphone prostřednictvím dotykového displeje, takže se rozhodli jít cestou více bolestnou: použít jádro systému CE.NET a dotvořit vlastní uživatelské rozhraní. To se jmenuje Neno a poměrně se liší od známých prostředí jiných operačních systémů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nezvyklé je také ovládání. Telefon se ovládá prostřednictvím prstu a jeho šoupáním, taháním a kroužením po displeji, který však není dotykový. Přesto však díky patentované technologii zForce dokáže zjistit, kde na displeji se váš prst právě nachází. Z lemu okolo displeje totiž září několik neviditelných paprsků (dle některých zdrojů laserových) a dotykem prstu na displej jednoduše přerušíte dráhu několika příslušných paprsků a řídící elektronika přístroje tak snadno vyhodnotí, kde se váš prst právě nachází.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V lemu zapuštěného displeje jsou zdroje neviditelných paprsků snímajících pohyb vašeho palce

Toto nezvyklé řešení má několik výhod a zcela pochopitelně i několik nevýhod. Hlavní výhodou je, že displej tak nemusí být kryt dotykovou vrstvou jako u jiných přístrojů, což ve většině případů mívá neblahý dopad na jeho čitelnost. Je ironií, že výrobce nedokázal tuto výhodu dostatečně zužitkovat. Nevýhodou je pak nutnost mít displej až nepřirozeně hluboko zapuštěn, protože v okraji displeje je ukryt systém světelného snímání polohy prstu. Světelný systém je také náročnější na spotřebu drahocenné elektrické energie, což se při používání přístroje neblaze projevuje.

VIDEO: ukázka ovládání a zadávání čísla (AVI, DivX 5.02, 1,3 MB)

Na tlačítka zapomeňte

Chytrý mobilní telefon Neonode N1m překvapí již na první pohled nezvyklým vzhledem zcela postrádajícím numerickou část klávesnice. Mnoho lidí při prvním zkoumání očekává výsuvnou koncepci. Černý plast působí až nebezpečně bakelitově a levně. Kvůli hladkému povrchu je na těle přístroje vidět každý dotyk prstu a je také poměrně hodně náchylný k poškrábání. Pod velkým displejem najdete na přední straně čtyři kurzorová tlačítka, která jsou však funkční pouze v některých aplikacích. K jejich stisku je také potřeba značná síla a proto je uživatel zřejmě nikdy nevyužije. Po levé straně kurzorového kříže si můžete všimnout dvojice velmi titěrných tlačítek, která slouží pro potvrzení či zrušení aktuální volby, stejně tak lze s nimi přijmou či naopak odmítnout příchozí hlasový hovor.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Čtyři navigační tlačítka jsou téměř zbytečná • daleko častěji používané potvrzovací tlačítka jsou jen velmi malá

Na spodní hraně přístroje si můžete všimnout ničím nekryté štěrbiny pro kartu SIM, standardního miniUSB konektoru a kulaté zdířky určené pro připojení dodávané sterefonní osobní hands-free sady. Zasouvání karty SIM je snadné, k jejímu vyjmutí pak slouží nenápadný výstupek na levém boku telefonu. Ten najdete hned vedle slotu pro paměťovou kartu typu SD.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Konektor miniUSB a zdířka pro připojení sluchátek • sloty pro paměťovou a SIM kartu nejsou kryty

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vkládání karty SIM • vkládání paměťové karty • zasunuté karty jsou stále vidět

Poutko pro pověšení přístroje na krk najdete zpět na spodní hraně. Zezadu pak ještě najdeme čočku fotoaparátu a kryt s protlačeným logem. K akumulátoru se nedostanete, kryt je přichycen napevno. Nepochopitelnou vlastností telefonu je, že při nabíjení si s ním nezavoláte. Další nepříjemností je skutečnost, že při vyjmutí paměťové karty se přístroj vypne. Bez paměťové karty pak není možné jej znovu zapnout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní strana telefonu


V druhé kapitole
prozkoumáme ovládání a uživatelské prostředí přístroje. Dále se zaměříme na práci se zprávami.

Témata článku: Neonode, , Neonode N1m, Sony Ericsson P910i, SMA, Osobní hands-free, Smartphone, Specifické ovládání, Neo, Neo +, Jádro systému, Test, Cena přesahující, Gameboy, #NEON