Netradiční využití mobilu: výtah, auto a dárcovství krve

T-Mobile předvedl tři možnosti netradičního využití mobilního telefonu. Jedná se o zabezpečení osobních výtahů, zabezpečení aut a domů proti krádeži a hromadné oslovení velkého množství dárců krve.
Kapitoly článku

Máte výtah v pořádku?

Podle platných norem musí být všechny osobní výtahy vybaveny speciálním zařízením, které v případě poruchy umožní komunikaci cestujících s firmou, která je případně přijede vyprostit. Toto zařízení musí splňovat řadu podmínek. V Česku je v současné době v provozu přibližně šedesát tisíc výtahů, správně zabezpečených je přitom minimum.

Zařízení Webmon se skládá z ústředny umístěné ve strojovně výtahu a několika (nanejvýš devíti) poboček instalovaných přímo v kabině. Cestující, který uvízne v mezipatře, může stisknutím tlačítka přivolat pomoc. Zařízení se pak pomocí sítě GSM spojí s centrálou servisní firmy; o úspěšném navázání spojení je cestující informován rozsvícením diody.

Operátor v centrále je upozorněn na nově vzniklý poplach. Může se hlasově spojit s kabinou výtahu a zjistit, co se přesně stalo. Jakmile na svém počítači označí, že vzal poplach na vědomí, rozsvítí se v kabině výtahu druhá dioda. Tuto dvojí světelnou signalizaci vyžaduje příslušná norma.

Na místo pak firma samozřejmě vyšle technika, který cestující vyprostí a vypne spuštěný poplach. K vypnutí je potřeba použít tlačítko na ústředně zařízení, tedy vstoupit do strojovny výtahu.

Zařízení kromě toho pravidelně kontroluje výpadek napájení – včas upozorní servisní firmu, která musí zjednat nápravu. Norma dále vyžaduje průběžné ověřování funkčnosti, které probíhá vždy jednou za tři dny. Všechny vzniklé alarmy, stejně jako informace o jejich vyřízení, jsou samozřejmě zaznamenávány.

Zabezpečte celý dům

Když už máte v domě takové komunikační zařízení, dalo by se možná využít i k jiným účelům. Je například schopno sledovat využívání výtahu – vytvářet podrobné statistiky cest do jednotlivých pater. Může vám to pomoct při hádkách se sousedy, kteří odmítají platit poplatek za výtah, protože s ním přece vůbec nejezdí.

Pokud máte v bytech nebo třeba v celém domě instalováno nějaké bezpečnostní zařízení (pohybové detektory, požární hlásiče, detektory úniku plynu), můžete ho také propojit s ústřednou. Ta pak může předávat informace o vzniklých alarmech jak servisní firmě, tak na mobilní telefony majitelů jednotlivých bytů.

Pozor, volá auto

Pro zabezpečení budov a automobilů slouží systémy SHARIK a SeCaS (Security Car System). Tyto systémy používají celou řadu čidel, pomocí kterých dokáží odhalit nepovolený průnik do vašeho vozu či domu – dveřní snímače, prostorové snímače, detektory rozbití skla, snímače zapalování a podobně.

O takto vzniklém poplachu systémy informují majitele prozvoněním (až na dvě telefonní čísla) a textovou zprávou s podrobnějšími informacemi (např. o tom, že alarm vznikl na základě nepovoleného otevření předních dveří). Samozřejmě můžete nastavit jen jeden druh upozornění. Blokování i odblokování alarmu provádíte odesláním SMS z předem nastaveného čísla.

Problém nastane v okamžiku, kdy vám někdo ukradne telefon – může si totiž auto či byt sám odblokovat. Pro tento případ můžete systém donutit k tomu, aby vám volal i v případě bezproblémového odblokování. Jelikož máte k dispozici dvě čísla, dozvíte se například o tom, že manželce ukradli telefon. Alarm můžete také jednoduše zablokovat.

V případě automobilu je k dispozici ještě modul pro testování havárie. Po instalace do vozidla (snímače vystřelení airbagu a podobně) dokáže systém zjistit havárii a zavolat na tísňové číslo (příbuzné, nouzové číslo 112 a podobně). Toto číslo může být jiné než čísla pro ovládání systému.

Jelikož v autě je vlastně plnohodnotný mobilní telefon s kartou SIM, můžete v případě krádeže použít běžně dostupné lokalizační služby a zjistit tak jeho přibližnou polohu.

Kapitoly článku

Témata článku: , , , Dárce, Určitá doba, Bezpečnostní zařízení, Net, Vystřelení, Dar, Využití, Mobil, Krevní skupina, MOBI, Výtah, Airbag, Brigádník, Auto, Celý dům