Neúspěch v Číně si vybírá svou daň. Samsung bude muset zavřít továrnu

Samsungu se dlouhodobě nedaří proniknout na gigantický čínský trh, kde s 1% marketsharem doslova paběrkuje. A tak bylo jen otázkou času, než dojde na to nejkrajnější řešení. Samsung v Číně skutečně uzavře jednu ze dvou místních továren, které do světa chrlí smartphony. Uzavření se týká výrobního podniku v Tchien-ťinu, kde Samsung zaměstnává 2 600 lidí. Pracovníci mají být kompenzování v rámci hromadných výpovědí koncem roku, příp. jim bude nabídnuta možnost práce v dalších továrnách Samsungu.

Továrna v Tchien-ťinu ročně vyprodukovala 36 milionů telefonů, Samsung se tak nadále bude spoléhat již jen na výrobnu v Huizhou, která ročně vyrobí až 72 milionů zařízení. Ty však, zdá se, leží na skladě, protože v Číně o produkty Samsungu není zájem. Jihokorejci se tak rozhodli, že čínské zdroje použijí jinde a efektivněji. Důraz na výrobu smartphponů je kladem zejména Indii a Vietnamu, kde místní továrny za rok dohromady vyrobí přes 240 milionů zařízení. Nezanedbatelným faktorem je i výrazně levnější pracovní síla.

Brzkým uzavřením továrny Samsungu v Číně se ale z globálního pohledu nic nemění. Jihokorejci jsou stále světovou jedničkou, byť jim na paty rychle šlape čínské duo Huawei a Xiaomi.

Samsung ukazuje jeden den v továrně z pohledu robota:

Zdroj Reuters

Diskuze (28) Další článek: LG představí gadget, který by se v česku mohl chytit! HomeBrew je domácí mikropivovar

Témata článku: Samsung, , , , , , , Globální pohled, Cin, Reuters, Milión zařízení, Továrna, Čínský zdroj, Neúspěch, Sam, Huawei a Samsung, Jihokorejec, Samsun, Dan, Světová jednička, Vietnam