Neznámé funkce Bluetooth

Technologie Bluetooth je pro svoji jednoduchost a snadnou použitelnost velmi oblíbeným způsobem propojení mobilních zařízení. Bluetooth lze však využívat i způsoby, které nejsou tak známé.

Bluetooth z profilu

Název Bluetooth označuje bezdrátovou komunikační technologii. Ta se v praxi dá použít k mnoha různým účelům a podle toho se také může chovat mnoha způsoby a vyznačovat se různými vlastnostmi. Z praxe znáte klasické použití Bluetooth pro připojení sady handsfree, jako způsob sériového připojení telefonu k počítači, připojení k internetu nebo třeba jako prostředek pro předání elektronických vizitek partnerům. Těmito příklady ale možnosti Bluetooth zdaleka nekončí. Technologie má mnoho dalších způsobů použití, které nabízejí zajímavé možnosti, ačkoli nejsou obecně příliš známé,

Způsob použití Bluetooth se rozlišuje takzvanými profily a hned vysvětlím, o co jde. Standard Bluetooth jako celek se skládá z celé řady dílčích protokolů. Ty jsou rozčleněny do vrstev a tomuto úhlu pohledu se říká vrstvový model. Představte si nad sebou poskládané vrstvy fiktivního modelu, z nichž každá obsahuje své protokoly. A profily Bluetooth při spojení dvou zařízení určují, které z dílčích protokolů budou v každé z vrstev použity. Konkrétní profil si tedy lze jednoduše představit jako lámaný svislý řez vrstvami modelu.

Profily tedy nedefinují žádné nové funkce nebo vlastnosti Bluetooth. Technologie je pořád stejná. Profily pouze určují, které části z celé specifikace se při dané službě využijí. Pro koncová zařízení profily v podstatě definují to, jaký druh dat a jakým způsobem se bude při komunikaci přenášet.

Mnoho různých tváří

V Bluetooth ve specifikaci 1.1 je celkem třináct dílčích profilů. Základním a nejdůležitějším je profil GAP (Generic Access Profile), z něhož v podstatě vycházejí všechny ostatní protokoly. Přísně vzato, všechny Bluetooth profily obsahují vlastnosti profilu GAP, a doplňují je navíc o sadu dalších vlastností a funkcí. Profil GAP má na starosti dvě procedury, které jsou základem Bluetooth komunikace. Je to jednak funkce k vyhledávání okolních bluetoothových zařízení a pak také následný proces propojení s nalezenými objekty. Na tento základní profil dále navazuje další, který se stará o zjištění služeb a funkcí, které má nově nalezené zařízení k dispozici. Označuje se SDAP (Service Discovery Aplication Profile).

Třetím z profilů je méně známý CTP (Cordless Telephony Profile), který umožňuje využívat Bluetooth zařízení na způsob bezdrátového telefonu. Tento profil také určuje, jak se má takové zařízení chovat v případě, že nalezne ve svém dosahu Bluetooth základnu. S tím souvisí další profil, který má příznačný název Intercom Profile (IP). Dovoluje dvěma zařízením, tedy typicky telefonům, komunikovat přímo mezi sebou bez jakékoli další sítě.

SPP (Serial Port Profile) je jeden z velmi významných profilů, ze kterého pak některé další profily vycházejí. Jeho úkolem je vytvořit přes Bluetooth sériové spojení mezi dvěma zařízeními. Sestavená vazba je emulací klasického kabelového spojení přes rozhraní RS-232. Rychlost přenášených dat je až 128 kb/s. Na funkcích a vlastnostech SPP staví další z profilů Headset Profile (HP), který zajišťuje komunikaci s náhlavní sadou.

Dalším z velice často používaných profilů je DNP (Dial-up Network Profile). Slouží typicky ke spojení počítače a mobilního telefonu při vytáčeném připojení k internetu přes mobilní telefon. Podobnou funkci má i profil FP (Fax Profile), který má ale na starost práci s faxovými zprávami.

Hojně používaný a důležitý je také profil Generic Object Exchange Profile (GOEP), který slouží k výměně obecných datových objektů mezi zařízeními. Z něj vycházejí další tři profily, které mnoho z uživatelů v praxi využívá. Je to jednak Object Push Profile (OPP), který se používá k rozesílání elektronických vizitek jiným zařízením, dále je to File Transfer Profile (FTP) k přenosu souborů, a do třetice Synchronization Profile (SP), díky kterému si můžete přes Bluetooth svůj kalendář a adresář v mobilu synchronizovat třeba se svým notebookem.

Nestačí? Jak je libo

Kromě uvedených základních profilů existuje ještě dalších třináct novějších profilů, z nichž některé jsou ještě ve stádiu vývoje. Podívejme se tedy podrobněji na některé další zajímavé profily.

HID (Human Interface Device Profile)
Profil specifikuje použití zařízení, která jsou ovládána člověkem. Tedy jinak řečeno např. propojení bezdrátové myši nebo klávesnice s počítačem nebo popř. mobilním zařízením.

SAP (SIM Access Profile)
Tento profil je zajímavý tím, že umožňuje přes Bluetooth vzdálený přístup přímo ke kartě SIM a dovoluje také ovládání jejích funkcí a parametrů. Typické využití je například vzdálená konfigurace mobilního telefonu.

AVRCP (Audio/Video Remote Control Profile)
Tento profil slouží k dálkovému ovládání zvukových nebo obrazových zařízení. Dovoluje vyslat z ovladače, kterým může být třeba PDA nebo mobil, přes Bluetooth pokyn. Pokynem je myšleno třeba nastavení hlasitosti, nastavení obrazu, funkce Play nebo Stop.

HFP (Hands-Free Profile)
Profil představuje snad nejznámější využití Bluetooth. Je určen k připojení sady handsfree k telefonu. Tento profil je tedy využíván při telefonování v autě, u náhlavních sad a podobně.

Tip: Přehled schválených bluetoothových produktů najdete na této stránce. Dozvíte se na ní, jaké bluetoothové profily konkrétní zařízení podporují.

Jak je vidět, technologie Bluetooth má mnoho tváří a je využitelná mnoha různými způsoby. Ne každý je bude chtít prakticky využívat a ne všechny se hodí právě pro mobilní telefony, ale je dobré o těchto možnostech alespoň vědět. Důležité také je, že u telefonů a dalších zařízení, které podporují jen vybrané profily, nemá smysl mluvit o porušování standardu. Je na výrobci, který z profilů se rozhodne podporovat.

Diskuze (7) Další článek: Přechod od běžného k chytrému mobilu: příjemná změna

Témata článku: , , Funkce, Blue, Funkce Bluetooth, BLU, Bluetooth komunikace, Bluetoot, Intercom, Typické využití, F +, Telephony