Neznámí výrobci: Amoi – mobily na čínský způsob

Mobilní telefony čínského výrobce Amoi budou pro vás zřejmě úplně neznámé. Setkat se s nimi můžete jen v Číně nebo v Americe. Nabídka tohoto výrobce ale rozhodně stojí za povšimntí - nechybí atraktivní módní véčka, ale také špičkově vybavené komunikátory.

Čínská společnost AMOI vznikla roku 2003 a sídlí ve městečku Xiamen. Přestože by to mohlo vypadat, že jde o dalšího nováčka vstupujícího na čínský mobilní trh, není tomu tak. Spletité kořeny firmy sahají až k letem osmdesátým, přesněji do srpna roku 1981. Tehdy byla založena firma „Xiamen Electronics“ a zabývala se výrobou elektronických součástek. V roce 1997 byla sloučena se svým hlavním partnerem, firmou Amoisonic. V následujících letech vyráběla různou elektroniku, od televizí, přes domácí spotřebiče po mobilní telefony. Posledně jmenovaná divize nebyla pro firmu hlavní, ale i přesto vzniklo několik zajímavých telefonů.


Sídlo firmy

Před dvěma lety, jako reakce na čím dál větší nároky trhu, společnost v důsledku celkové reorganizace zkrátila svůj název na Amoi, vystavěla obrovskou továrnu na čtyř stech tisících čtverečních metrech a zaměřila se na tři výrobní sekce – spotřebitelskou elektroniku, výpočetní techniku a komunikace. Díky mnoha inovacím a nových přístupům („za málo peněz hodně muziky“) se společnost v roce 2003 vyšplhala v žebříčku čínských firem na třetí místo v počtu prodaných produktů a má silné zastoupení jak v Asii, tak Severní Americe. V následujících letech chce firma založit novou sekci zabývající se elektronikou v luxusních autech.

Levné, přesto atraktivní

Firma pokrývá široké spektrum typů mobilních telefonů. Zaměřuje se přitom na atraktivní design a nízkou cenu, funkční výbava telefonů nijak neoslňuje. Značení mobilů je jednoduché, základní řady jsou označeny A, S a F, další písmena jsou vyhrazena speciálním řadám a modelům.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
O módní véčka není nouze

Telefony základních sérií se většinou liší jen malými drobnostmi a vzhledem, jedním z nich je například Amoi CA6 – trojpásmové véčko, nabízející jeden displej s rozlišením128 × 160 bodů při 65 tisících barvách.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Amoi CA6

Podobně jako u asijských výrobců, vedle telefonů véčkové konstrukce nesmí chybět ani stále oblíbenější „slidery“, neboli telefony vysouvací konstrukce. Jedním z nich je mobil značený CS6. Od modelu CA6 se liší pouze odlišnou konstrukcí a použitým displejem. Ten nabízí rozlišení pouze 128 × 128 obrazových bodů. Funkční výbava bude vyhovovat jen nenáročným uživatelům, například telefonní seznam má kapacitu pouze 200 jmen.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Amoi CS6 

Telefony nenabízí fotoaparát, Bluetooth ani infraport. Na druhou stranu jsou vybaveny GPRS třídy 10, wapovým prohlížečem a dokáží pracovat s MMS i e-maily. Vyzvánění telefonu je čtyřicetihlasé. Při nudných chvilkách si můžete pozpěvovat s funkcí karaoke. Tento mobil má předchůdce v telefonu Amoisonic A6/A6+, o kterém jsme na MobilManii psali již před třemi lety. Za zmínku stojí, že byl jedním z nejtenčích své doby.

V Asii se nezapomíná ani na módní, stylové nebo dokonce čistě dámské mobily. Takové telefony obsahuje u společnosti Amoi série F (Fashion – módní). Příkladem je například ženský mobil s označením F8, růžově-bíle sladěný trojpásmový telefon s dvěma displeji. Je v něm zabudován fotoaparát s VGA rozlišením, vyzvání čtyřiceti hlasy a obsahuje paměť na 300 vícepoložkových kontaktů v adresáři.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Amoi F6 a odvozený model F8

Mezi dražšími véčky se nalézají také megapixelové fotomobily řady D, jejich zástupcem je například model D8. Telefon je výbavovou bohatší než předešlé mobily, například vybočující z řady je externí displej s rozlišením 128 × 160 pixelů a schopností zobrazit 262 tisíc barev. Kvalitní je samozřejmě i vnitřní displej s rozlišením 176 × 220 obrazových bodů a zobrazuje taktéž 262 tisíc odstínů. S horní polovinou můžete otáčet o 180° a hlavní displej tak zpřístupnit i při zavřeném telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Amoi D8 a odvozený model M8

Čočka má rozlišení 1,3 megapixelu, na ukládání fotek je připravena 32MB paměť. Mobil lze funkčně rozšířit pomocí Javy 2.0. Bohužel tady výčet nadstandardních funkcí končí, zbytek je opět stejný. Zajímavostí může být kousek s označením D89, který lze použít i jako webovou kameru.

Umí i pořádné telefony

Stěžejní produkty společnosti Amoi se nachází ve třídě vyšší a jsou pro každou řadu něčím specifické. Jedna z nich je série duálních 3G telefonů (podpora sítí UMTS/GSM), jako např. WMA9507A, zobrazující na vnitřním aktivním displeji 262 tisíc barev při rozlišení 176 × 220 bodů, ovšem i externí OLED displej není nějaký chudáček.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Amoi WMA9507A

Telefon lze používat v 3G sítích samozřejmě i na videohovory, ke kterým poslouží megapixelový fotoaparát (kamera), který je otočnáý o 180°. Další vymožeností rychlých datových sítí je streaming zvuku a videa. Výbava je tentokrát bohatá – telefon má slot pro paměťové karty TransFlash, podporuje Bluetooth a je vybaven miniUSB konektorem pro připojení k počítači. Výrobce tomuto modelu daroval ještě bratříčka, který dokáže využívat systém GPS a liší se barevným provedením.

Klepněte pro větší obrázek 
Amoi CMA8301

Zajímavým dílem je komunikátor značený jako G6301. V zavřeném stavu připomíná trošku větší klasický telefon, ale po otevření na vás vybafne obří displej s rozlišením 320 × 240 bodů a plnohodnotná klávesnice. Komunikátor běží na operačním systému Microsoft Windows Mobile Pocket PC s procesorem Intel Bulverde 300MHz, podporuje TransFlash karty, a také sledování televize přes internet.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Amoi G6301

Nejzajímavějším je však komunikátor E8 s obrovským dotykovým displejem s rozlišením 320 × 240 bodů, megapixelovým fotoaparátem, integrovaným multimediálním přehrávačem a bohatou softwarovou výbavou v čele s operačním systémem Windows CE. Bohužel mu chybí Bluetooth a také podpora paměťových karet, tudíž je nutné se spolehnout se na 160 MB interní paměti. Rozměry 101 × 58 × 24 mm a hmotnost 115 g jsou na smartphone docela nízké hodnoty. Přístroj pracuje v sítích GSM 900/1800/1900 MHz.

Konstrukčně je také zajímavý připravovaný model DV6 s vyklápěcím displejem, ke kterému zatím chybí bližší specifikace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Amoi E8 a DV6

Čínská rozmanitost

Přestože má společnost opravdu široké spektrum telefonů, není zde jedna vlajková loď a malí bráškové, kteří by měli o jednu funkci méně a jiný obal. Nabídka telefonů je rozmanitá a z nabídky je patrná snaha výrobce o inovace. Je vidět, že se Amoi více zaměřuje na image a design svých telefonů, zřejmě to je ale klíč k úspěchu na východních trzích.

Diskuze (23) Další článek: Megarecenze iPAQ hw6515: pan Komunikátor

Témata článku: Chudáček, Mobil, MOBI, Cin, Způsob