Neznámí výrobci: Bellwave – je Asie skutečně napřed?

Stále více asijských telefonů se dostává i do Evropy a čistě evropských výrobců již mnoho nezbývá. Kam se u nás bude v této situaci ubírat vývoj mobilů? Lecos by nám mohly naznačit produkty korejského výrobce Bellwave.
Kapitoly článku

Zajímavé jsou také řady X a NEO. Modely, které do nich patří, vynikají především displeji – vnitřní zobrazí až 262 tisíc barev a jejich rozlišení je 128×160, vnější jsou zpravidla pasivní s rozlišením 96×96 a zobrazí až 65 tisíc barev. Výjimkou je model NEO300, u kterého Bellwave poněkud experimentoval. Konstrukce je „téměř“ klasická - nejedná se o typické véčko, má jen jeden displej, který nic nezakrývá.

Telefon má však kryt klávesnice a ten se odkrývá nahoru. Všechny modely řady X mají VGA fotoaparát, megapixel spolu s možností přehrávání MP3 přináší až modely NEO200 (N208) a NEO210 (N218). Megapixelové fotoaparáty už si obzvlášť v Asii příliš zákazníků nenajdou, chystá se proto i NEO400, který přinese dva megapixely.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
NEO100 • NE0210 • NEO300 • NEO400

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
X200 • X300

Aby Bellwave dohnal konkurenci, začal vyrábět dokonce i telefon s fotoaparátem, který dokáže fotit rovnou v rozlišení tří megapixelů (2 048 × 1 600). Jedná se o telefon s označením ANASTA (A108), jeho konstrukce se podobá Nokii 6260 či Siemensu SF65. Je to nejzajímavější model jihokorejského výrobce, kromě dobrého fotoaparátu nabízí také dva velmi kvalitní displeje.

Oba jsou aktivní, vnější zobrazí až 65 tisíc barev při rozlišení 96×96, vnitřní až 262 tisíc při 176×220 pixelech. Velikost vestavěné paměti činí 64 MB, dají se do ní uložit MP3. Telefon je dokáže přehrávat stereofonně. Kdyby paměť nestačila, k dispozici je slot pro paměťové karty miniSD. Nechybí ani u Bellwave ne zcela běžné technologie Bluetooth a EDGE.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
ANASTA (A108) – několik různých stavů telefonu

Dalším modelem jihokorejského výrobce z této kategorie, který stojí za zmínku, je FINO10 (F108). Chystají se i další modely řady - FINO bude označení pro vysouvací a velmi tenké (kolem 15 mm) přístroje. FINO10 má fotoaparát s rozlišením jednoho megapixelu, u připravovaných nástupců se uvádí rozlišení dvojnásobné. Připravuje se také model HELIO, který je zajímavý podporou sítě UMTS. Je tedy možné, že by fungoval i v evropských sítích třetí generace. Ostatní uváděné parametry jsou průměrné, měl by např. obsahovat „pouze“ megapixelový fotoaparát.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
FINO10 • FINO20 • FINO30

Nechybí ani CDMA

Mluvíme o asijském výrobci, samozřejmostí jsou u něj proto modely s podporou tamějších sítí CDMA. Takové telefony fungují pouze v těchto sítích, v GSM si s nimi nezavoláte. Jedná se vesměs o velmi podobné modely lišící jen minimálně a to jak designem, tak funkcemi. Všechny mají vnitřní barevný displej, 64hlasé polyfonní vyzvánění a VGA fotoaparát. Podpora paměťových karet a spousta dalších funkcí chybí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
BCP510c • BCP518c • BCP580c

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
BCP518i • BCP580i

Zajímavostí je jakýsi dětský, velmi jednoduchý mobil BCL864. Schází mu nejen zbytečné funkce, ale také tlačítka. Má jich pouze 5 - každé z nich představuje volbu jednoho telefonního čísla, které je možné nastavit. Díky službě gpsOne navíc tyto přístroje umožňují asijským rodičům mít stále přehled o tom, kde se jejich potomek nachází.

Klepněte pro větší obrázek
BCL862

Půjde vývoj vážně tudy?

Po funkční stránce většina z mobilů tohoto výrobce nepředstavuje nic, po čem bychom asi toužili. Celkově se dá říct, že Bellwave sice nabízí mnoho různých modelů, všechny by se ale po funkční stránce daly rozdělit do několika málo skupin. Co se týče designu, dá se očekávat, že se asijským modelům se budou ty evropské pomalu přibližovat. Vývoj ukáže samozřejmě čas, dobře to půjde sledovat zejména na přechodu Siemensu k Benqu.

Kapitoly článku

Témata článku: , Asie, Asijský model