Neznámí výrobci: Haier - tužkové telefony a třpytivá véčka

V putování mezi neznámými výrobci mobilů se tentokrát zastavíme v Číně a vezmeme si na paškál firmu Haier. Mezi telefony najdeme mobily ve tvaru tužky, zajímavá a originální véčka i klasické fotomobily.

Od ledniček k mobilům

V nepravidelném seriálu, v němž se probíráme méně známými výrobci mobilních telefonů, zůstaneme i tentokrát v Asii. Firma Maxon, o níž jsme psali jako první v tomto článku, je původem z Koreje a druhá - společnost Kyocera - sídlí pro změnu v Japonsku. Firma Haier, které se budeme věnovat tentokrát, má své hlavní sídlo v Číně. Jako obvykle si nejprve stručně přibližme firmu samotnou.

Společnost Haier byla založena v roce 1984 v čínském městě Qindao, které se nachází zhruba 400 km severovýchodně od Pekingu. Zde je také dodnes hlavní sídlo firmy. Americké ředitelství společnosti najdete v New Yorku, evropské sídlo firmy Haier je pak umístěno v italském Miláně. Své pobočky má firma také ve Španělsku a Polsku.

Společnost Haier se začala zabývat výrobou chladících zařízení a dá se říci, že velmi úspěšně. Celých devatenáct let se totiž držela co do produkce na pátém místě na světě a dnes už se posunula dokonce na místo třetí. Postupem času firma začala rozšiřovat svůj sortiment o nové produkty. Haier má dnes 89 produktových řad a celkem 13 000 modelů nejrůznějšího druhu zboží. K předním produktům firmy dnes patří LCD a plasmové televizory, vzduchotechnika, DVD přehrávače, systémy domácího kina a samozřejmě také mobilní telefony.

Firma Haier byla první čínskou společností vůbec, která pronikla na světové trhy. Společnost má v současné době více než 30 000 zaměstnanců ve 165 zemích po celém světě. O prosperitě firmy svědčí výsledky ke konci roku 2003, které vykázaly zisk 9,3 milionů eur, což představuje meziroční nárůst o 13 %.

Tužkové telefony

Snad jako u každého východního výrobce mobilních telefonů i u firmy Haier vítězí mezi mobilními telefony trend véček. Najdeme jich tu opravdu požehnaně, i když telefonů klasické konstrukce tu také pár je. Jsou tu ale i některé velmi kuriózní kousky, které jste už možná někde na internetu zahlédli. Jsou totiž tak výrazné, že jim byly věnována po celém světě značná pozornost. Jedná se o tři mobily, které na první pohled svojí konstrukcí připomínají tužku. Však také nesou označení „Pen Phones“. Prvním z nich je Haier P5, který je na následujících obrázcích.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Detaily modelu P5 • barevné varianty  

Tento protáhlý telefon má rozměry 135 × 28 × 18 mm a váží pouhých 75 gramů. Na přední straně má monochromatický displej v bílém rámečku o rozlišení 64 × 102 pixelů. Ovládacích prvků je tu opravdu poskrovnu. Pod displejem je čtyřsměrná ovládací klávesa. Dále jsou tu dvě tlačítka pro ovládání hovorů a numerická klávesnice. Ta je opravdu velmi zvláštní. Je přizpůsobená tvaru telefonu a má tedy velmi úzká tlačítka, která jsou navíc velmi blízko sebe a ještě k tomu natočená. Pohodlné to asi moc nebude, ale za styl a velikost se platí. Na boční straně je pak šuplík pro vkládání SIM.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Černá a červená verze • P5 ze tří stran

Displej je za normálního stavu ve svislé poloze a např. hodiny jsou zobrazeny netradičně na dva řádky. Pokud ale volíte číslo nebo píšete zprávu, zobrazení na displeji se otočí o 90 stupňů. S tím samozřejmě počítali i designéři při návrhu popisků klávesnice, které jsou také pootočeny. Telefon je vybaven pouze nejzákladnějšími funkcemi. Má tedy kromě volání a textových zpráv také budík, polyfonní vyzvánění nebo hlasové ovládání, ale chybí tu třeba GPRS.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Další detaily P5

Dalším z tužkových telefonů je model P6. Je podobně jako předchozí model protáhlý, ale je při svých rozměrech 137 × 31 × 20 mm o něco větší a váží také o něco více – rovných 80 gramů. Displej je monochromatický s modrým podsvícením a má stejnou velikost i rozlišení jako předchozí model. Modré podsvětlení má i klávesnice, která má u P6 jinou kompozici, než u modelu P5.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stříbřitý Haier P6

Má wap, hlasové ovládání, budík, kalkulačku a vestavěné handsfree. Datové přenosy ale u tohoto telefonu zase neuskutečníte. Třetí z protáhlých telefonů nese označení P7. Má rozměry podobné předchozím dvěma modelům (150 × 27 × 18 mm), ale je při svých 65 gramech ze všech nejlehčí. Na přední straně má také displej o rozlišení 64 × 128 pixelů, který je ale tentokrát barevný, aktivní a zobrazí 65 tisíc barev.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dobře vybavené pero: Haier P7 

Malá plocha klávesnice je řešena stejně jako u P5 šikmými tlačítky. Tentokrát se ale počítá s ovládáním telefonu ve svislé poloze. Vprostřed telefonu je čtyřsměrná ovládací klávesa ve tvaru prstence, v jejímž středu je uložen malý joystick. Na boční straně je pak ještě ovládací kolečko. Telefon v kovově šedém provedení s modrým podsvícením působí opravdu elegantně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detail klávesnice • pohled na displej 

Funkčně je na tom P7 z tužkových telefonů zdaleka nejlépe. Má už všechny funkce běžného telefonu. Má vestavěný VGA fotoaparát, pořízené snímky můžete uložit do 3 MB sdílené paměti, polyfonní vyzvánění se 40 hlasy a třeba také wap 2.0. Nechybí ani port USB, přes který lze telefon připojit k počítači. To oceníte pokud se budete chtít připojit přes GPRS k internetu.


V další kapitole se podíváme na véčkové modely, na klasické telefony a také na mobily pro CDMA.

Témata článku: , Červená verze, Qin, Malá plocha, Hlavní sídlo, Haier, Normální stav, Největší rozruch, Telefon, Nejrůznější druh