Neznámí výrobci: Hop-on – nekorunovaný král low-endů

Společnost s poněkud nekonvenčním názvem Hop-on se na rozdíl od většiny ostatních soustřeďuje spíše na telefony nižší třídy. V její nabídce ale najdete i elegantní véčka s fotoaparátem nebo mobily pro CDMA.

Co bylo na začátku 

Společnost Hop-on pochází ze Spojených států americký a její historie se datuje od oku 1999. Kolem vzniku Hop-on je opředen příběh zakladatele Petera Michaelse. Ten údajně jednou jel jako obchodní zástupce na delší služební cestu a během cesty mu vypověděl službu jeho mobilní telefon. V této nepříjemné situaci se pan Michaels snažil najít velmi levný přístroj, který by mu v nouzi posloužil jako náhrada za jeho zničený kus. Jeho představa byla koupit rychle něco podobného, jako jsou např. levné fotoaparáty, které lze pořídit, pokud potřebujete vyfotit jen několik snímků. Nic takového se ale nepodařilo najít a tak nechtěně objevil prázdné místo na trhu. Proto se rozhodl založit firmu a začít takové telefony vyrábět.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
sídlo firmy Hop-on • logo s klokanem • kamerový systém Hop-on

Jak řekl, tak i udělal. Vzal si k sobě několik inženýrů a spolu s nimi vytvořil první prototyp jednoduchého malého telefonu, který označil jako „disposable phone“. To v překladu znamená něco jako telefon k okamžitému použití. První takový mobil firma představila na v červnu 2001. Hop-on se touto cestou vydal dál a postupem času se portfolio společnosti rozrostlo o řadu dalších mobilních telefonů. K nim přibyla i další bezdrátová zařízení, zejména pak kamerové systémy s bezdrátovým propojením. Jeden takový systém můžete vidět na předcházejícím obrázku.

Nejmenší a nejnižší třída

Prvním poznávacím znamením telefonů značky Hop-on je to, že jsou velmi malé a lehké. Navíc všechny telefony mají také jednotné značení ve stylu HOPXXXX, které sice o telefonu samotném příliš mnoho nevypovídá, ale alespoň se nehemží kombinacemi čísel a písmen, u nichž stejně není většinou jasné, co znamenají. Jedná se většinou o telefony, které patří do nejnižší třídy a snaží se tedy oslovit nenáročné uživatele. Ti chtějí telefon používat jen k volání a posílání textových zpráv. Příkladem může být hned první z modelů, kterým je HOP1806.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Low-end HOP1806

Jedná se o triální mobil o rozměrech 81 × 45 × 16 mm, který váží pouhých 63 gramů. Má pasivní barevný displej o rozlišení 128 × 64 obrazových bodů, který dokáže zobrazit jen 4 096 barev. Z funkcí telefon nabídne jen volání a textové zprávy SMS. Do telefonního seznamu se vejde 200 položek, mobil vydrží na jedno nabití čtyři hodiny hovoru nebo 150 hodin v pohotovosti.

Další model svým řešením zaručeně překvapí. Je to největší low-end z nabídky Hop-on, který je dotažený až do úplného kraje: telefon nemá totiž dokonce ani displej. Telefon je triální, nese označení HOP1807 a jeho rozměry jsou 81 × 45 × 16 mm při hmotnosti 63 gramů. O stavu telefonu vypovídají pouze tři LED kontrolky na přední straně, které případnou událost oznámí. Telefon nemá podle všeho žádný telefonní seznam a při vyťukávání čísel jsou čísla rozlišena zvukově.

Další mobil s označením HOP1822 jako by z oka vypadl předchozímu modelu HOP1806. Má naprosto stejné rozměry i celkový vnější design, stejný displej a i funkčně je stejný. Je však pouze duální a nemá vibrační vyzvánění.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mobil bez displeje HOP1807 • HOP1822

Z těch vyšších

Jsou tu dva designově stejné modely, které se navzájem liší pouze v několika detailech. Modely mají i podobné označení: HOP1805 a HOP1815 a oba patří v nabídce Hop-on mezi vyšší třídu. První model HOP1805 má pouze monochromatický displej 128 × 128 pixelů, ale pětibarevné podsvícení klávesnice, dále pak má GPRS třídy 10, wap 1.2.1, infraport, uživatelskou paměť 4 MB, 16 hlasů polyfonního vyzvánění, budík, kalendář a hry.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Dvojčata HOP1805 a HOP1815 

Druhý model HOP1815 má pasivní barevný displej stejného rozlišení jako HOP1805, dokáže zobrazit čtyři tisíce barev. Jinak je model funkčně úplně stejný, jako HOP1805. Oba modely mají rozměry 98 × 44 × 20 mm a hmotnost 80 gramů.

U firmy Hop-on je dvojic mobilních telefonů více. Další dva na pohled k nerozeznání podobné telefony jsou HOP1808 a HOP1828. Jedná se o modely o rozměrech 87 × 43 × 17 mm o hmotnosti 68 gramů, jež jsou vybaveny pasivním displejem, který dokáže zobrazit čtyři tisíce barev.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Barevné varianty modelu HOP1808

Oba telefony jsou dále vybaveny polyfonním vyzváněním, které má 40 hlasů, podporou wap 1.2.1, GPRS třídy 8, budíkem a podporou EMS. Rozdíl je snad jen v tom, že model HOP1808 nabízí více barevných variant.


V další kapitole najdete véčka s vestavěným fotoaparátem a také telefony pro CDMA.

Témata článku: Motorola Razr, Low, Levný low-end, Král, End, Nejnižší třída, Nekorunovaný král, Prázdné místo