Neznámí výrobci: Maxon – samá stylová véčka

Nokia, Siemens, Sony Ericsson ... To jsou výrobci mobilů, s jejichž jmény a modely se setkáte na každém kroku. Zajímavé telefony ale najdeme i u firem, které se na český trh tak často nedostanou a příliš je neznáme. Jednou z nich je i Maxon.
Kapitoly článku

Dámy pozor

Zvláštní modelovou řadu věnoval Maxon ženám. Tuto řadu označuje Maxon jako Lady Phone. Patří sem pět modelů, které jsou jeden zajímavější než druhý. Jsou ještě více zaměřeny na styl a oproti předchozí řadě už nemají integrovaný fotoaparát. Mě osobně snad nejvíce zaujalo véčko Maxon MX-7941, které najdete na následujících obrázcích.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oranžové véčko Maxon MX-7941

Telefon má veselý červeno oranžový design, který neruší ani vnější monochromatický displej o rozlišení 50 × 80 pixelů, který je podsvětlen oranžově. Vnitřní displej je pasivní, má rozlišení 128 × 128 obrazových bodů a zvládne zobrazit 65 tisíc barev. Mobil má dále k dispozici kalendář, budík a převodník měn. Zajímavá je však podpora technologie SyncML, ale chybí tu podpora Javy. Kromě varianty na předchozích obrázcích jsou na trhu i jiné barevné variace, které ale už rozhodně nejsou tak atraktivní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jiné barevné varianty Maxon MX-7491

Zajímavé je také exkluzivní narůžovělé véčko Maxon MX-V30. Má malý vnější displej s 256 barvami a navíc má řadu výrazných kontrolek. Uvnitř má pak aktivní displej s rozlišením 128 × 160 pixelů, který zobrazí pětašedesát tisíc barev. Co do výbavy se až na vestavěný fotoaparát blíží modelům z nejvyšší řady firmy. Má podporu wap 2.0, vestavěnou Javu, 40 hlasů polyfonního vyzvánění. Avšak do adresáře se vejde jen 200 kontaktů a při psaní SMS můžete narazit – světe div se – slovník Zi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Růžové véčko se světélky 

Za pozornost jistě stojí i třetí dámské véčko, Maxon MX-7990. Pravděpodobně prvním, co vás na něm upoutá, budou barevné ručičkové hodiny na vnějším OLED displeji, který zvládne zobrazit 256 barev. Vnitřní pasivní displej má rozlišení 128 × 128 pixelů a umí zobrazit 65 tisíc barevných odstínů. Zvláštní hranaté véčko má rozměry 78 × 37 × 21 mm a váží pouze necelých 68 gramů. Funkčně je na tom stejně, jako předchozí model, má však podporu jen wap 1.2.1.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hranaté véčko s ručičkovými hodinami

Další dvě dámská véčka už nejsou tolik zajímavá jako předchozí mobilní telefony. Je to Maxon MX-V10, který je funkčně téměř shodný s předchozím modelem, a pak Maxon MX-7940, který je co do výbavy poněkud chudší. Oba telefony mají vnější monochromatický displej a vnitřní pasivní displej s pětašedesáti tisíci barvami. Podívat se na ně můžete na následujících obrázcích.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Maxon MX-V10
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Maxon MX-7940

Miniatury do dlaně

Zajímavou a ojedinělou skupinou mobilních telefonů Maxon jsou velmi malé véčkové telefony, které se téměř vejdou do dlaně. Patří sem čtyři modely, které mají všechny pouze základní funkce. Jejich hlavní devizou jsou malé rozměry a nízká hmotnost. Prvním z malých véček je Maxon MX-C160, který má rozměry 65 × 37 × 22 mm a váží pouhých 59 gramů. Jako jediný z této skupiny má barevný vnitřní displej, který zobrazí 4 tisíce barev. Ostatní tři modely mají vnitřní displej monochromatický.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Miniaturní barevné véčko Maxon MX-C160

Všechna čtyři minivéčka mají malý monochromatický vnější displej, podporu wapu 1.2.1, šestnáct hlasů polyfonie. Mají také naprosto stejnou hmotnost i rozměry. Ostatní véčka MX-7920, MX-7921 a MX-7922 jsou co do velikosti stejná jako model MX-C160. Na následujících obrázcích jsou k vidění dva z těchto modelů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Maxon MX-7920
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Maxon MX-7921

A ten zbytek

Další mobily už nejsou tak zajímavé, a tak z nich vyberu jen několik vzorků. Funkčně se další véčka řadí spíše do nižší kategorie. Na stránkách Maxonu jsou ale tyto telefony kdovíproč označeny jako „GPRS color“, ačkoli podpora GPRS je i u ostatních modelů. Designem některých dalších modelů Maxon se můžete pokochat na následujících obrázcích.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Maxon MX-7930 • MX-7931 • MX-C11

Nelze se ještě nezmínit o jediném telefonu klasické konstrukce z jinak čistě véčkové nabídky Maxonu. Jedná se o typ MX-7830. Má rozměry 112 × 45 × 20 mm a hmotnost 80 gramů. Podporuje wap 2.0, má GPRS třídy 10 a jako jediný disponuje infraportem. Barevný displej zobrazí 65 tisíc barev při rozlišení 128 × 160 pixelů. Do telefonního seznamu se vejde ale jen 150 záznamů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jediný klasický telefon Maxon MX-7830

Jednoznačně o stylu

Při procházení jednotlivých modelů firmy Maxon jsem hledal logiku mezi charakterem jednotlivých modelů a jejich typovým označením. Výrobce se co do značení modelů přiblížil firmě Nokia, ačkoli i ta má v číslování zaveden určitý řád. Zde je však značení dotaženo do dokonalého zmatku, ve němž se mi nepodařilo najít systém. Pokud se to někomu z vás povede rozluštit, napište to do diskuse.

Funkčně se i nejvyšší modely Maxon řadí spíše mezi mobily střední a nižší třídy. U modelů byste marně hledali různá komunikační a synchronizační rozhraní, na která jsme u telefonů zvyklí. U všech chybí Bluetooth a infraport má pouze jeden, telefony nemají ale ani USB. Také kapacita telefonního seznamu je oproti nám dobře známým modelům nezvykle malá.  

Z přehledu modelů tedy jasně vyplývá jednoznačné zaměření na styl a zábavu. Modely mají výjimečný a často velice stylový design, který by na našem trhu záplavu stříbrných a často monotónních véček příjemně rozvířil. Zvláště zajímavé a povedené jsou „dámské“ modely, které by u nás své příznivce jistě našly. 


Ve třetí kapitole najdete rozsáhlou obrázkovou galerii mobilů Maxon, která obsahuje i obrázky, které se do článku nevešly

Témata článku: Sony Ericsson S700i, Korejská firma, Sam, Styl, Standardní podpora