Neznámí výrobci: Okwap - levná véčka a dotykové displeje

Název Okwap je už sám o sobě značně exotický. A jak asi vypadají telefony, které se takto jmenují? Jsou to především nevšední véčka a „bežné“ telefony opatřeny dotykovými displeji. Rozhodně stojí za povšimnutí.
Kapitoly článku
Na asijském kontinentu sídlí množství výrobců mobilních telefonů, kteří jsou v Evropě prakticky neznámí. Jedním z nich je i společnost Inventec, která má v nabídce kromě mobilních telefonů prodávaných pod jménem Okwap i MP3 přehrávače. Jedná se o jednoho z předních tchajwanských výrobců. Na místním trhu se telefony této značky objevily poprvé v roce 2000. V současné době má výrobce svou kolekci Okwap rozdělenou do čtyř modelových řad. Jednotlivé modely jsou však označovány docela zmateně.

Řada A

V modelové řadě A nalezneme celkem šest telefonů – pět véček a jeden vysouvák. Jde především o levné telefony s průměrnou výbavou a elegantním designem. Model A268Kitty je uzpůsoben speciálně pro děti a obsahuje motivy s kočičkou Hello Kitty, která je v Asii nesmírně populární. Telefon je i přesto ale poměrně dobře vybaven. Má dva barevné displeje, které podporují 65 tisíc barev (vnější s rozlišením 96 × 64 bodů, vnitřní 128 × 128 bodů), integrovaný fotoaparát s VGA rozlišením, GPRS třídy 10, kalendář nebo kalkulačku. Zavoláte si s ním v GSM sítích 900/1800 MHz. Zajímavé je především hlasové ovládání téměř všech funkcí telefonu a také anglicko-čínský slovník.

Klepněte pro větší obrázek
A268Kitty

Dalším véčkem je model A272, který se drží střízlivého stříbrného designu. Disponuje také dvěma barevnými displeji, oba jsou ale bohužel pasivní. Výbava je stejná jako u předchozího modelu (GPRS třídy 10, kalendář, VGA fotoaparát, hlasové ovládání, slovník).

Klepněte pro větší obrázek 
A272

Jediným telefonem s vysouvací konstrukcí je v řadě A model A236. Výbava byla oproti předchozím telefonům mírně vylepšena. Rozlišení aktivního TFT displeje se zvýšilo na hodnotu 128 × 160 bodů. Kromě klasického zadávání textu pomocí klávesnice telefon umožňuje také psaní pomocí dotykového pera, ne ovšem na displej ale na klávesnici. Ve chvílích nudy pomůže vestavěné FM rádio. Ostatní funkce včetně integrovaného VGA fotoaparátu se neliší od předchozích modelů.

Klepněte pro větší obrázek
A236

Dalším véčkem v nabídce je model OK268, který zaujme barevným proužkovaným krytem a dvěma barevnými displeji. Vnitřní má bohužel opět nevalné rozlišení 128 × 128 bodů. Na výbavě se toho opět moc nezměnilo. Telefonní seznam pojme až 500 kontaktů a vyzvánění zajistí čtyřicetihlasé melodie.

Klepněte pro větší obrázek 
OK268

Model OK362 je malé elegantní véčko určené především pro ženy, které se vyrábí v červeném a stříbrném provedení. Ve výbavě tentokrát chybí integrovaný fotoaparát, na vnějším krytu ale přibyly barevné diody, které dokáží vytvořit několik světelných efektů. Ani zde bohužel výrobce nezlepšil vnitřní displej, který má opět rozlišení jen 128 × 128 bodů. Praktický anglicko-čínský slovník i hlasové ovládání ale zůstalo zachováno.

Klepněte pro větší obrázek 
OK362

Posledním modelem je véčko s označením OK363, které je v této řadě nejvybavenější. O hudebním zaměření vypovídá nejen podpora formátu MP3, ale i slot pro paměťové karty RS-MMC nebo dvojice hlasitých reproduktorů. Telefon umí přehrávat i video ve formátu MPEG4. Integrovaný VGA fotoaparát je vybaven přisvětlovací diodou. Fotky můžete prohlížet na vnitřním aktivním TFT displeji s rozlišením 128 × 128 pixelů a podporou 65 tisíc barev. Také tento telefon obsahuje anglicko-čínský a čínsko-anglický slovník. Do telefonního seznamu uložíte až tisíc jmen a datové spojení zajistí GPRS třídy 10.

Klepněte pro větší obrázek 
OK363


Nabídka výrobce zdaleka nekončí. Neméně zajímavé přístroje si můžete prohlédnout v druhé kapitole, kde jsou k vidění další tři modelové řady.

Témata článku: , Displej, Dotyk, ? Displej, Levná věc, Horní polovina, Dot