Neznámí výrobci: Sewon – červená véčka

Za dalším neznámým výrobcem se podíváme na východ Asie – do Jižní Koreje. Mezi výrobky společnosti Sewon najdeme drtivou převahu červených véček a mobily pro CDMA. Zajímavé je, že tu nebude ani jediný klasický telefon.

Historie

Společnost Sewon byla založena v roce 1993 v jihokorejském Soulu. Ve starších záznamech lze firmu najít pod oficiálním názvem Sewon Electronics Co., Ltd., který pak firma v roce 1996 změnila na Sewon Telecom Ltd. V roce 1997 Sewon získal od firmy Qualcomm licenci na technologii CDMA a o rok později uzavřel kontrakt se společností Teletech za účelem výroby telefonů pro sítě CDMA. Oproti většině ostatních výrobců tedy firma začala koketovat nejprve s přístroji pro CDMA. Do výroby mobilů pro systém GSM se pustila až v roce 2001.

Dnes má Sewon pobočky v Číně, Indii, v Rusku, státech Jižní Ameriky, na středním východě, ale také v Africe. Se zastoupením v Evropě je to horší, podobně jako tomu bývá u většiny méně známých asijských výrobců.

Zase ta véčka 

Plejádu mobilních telefonů značky Sewon začněme duálním véčkem SRS-3300, jehož rozměry jsou pouze 72 × 39 × 27 mm a hmotnost 90 gramů. Malé rozměry a nízká hmotnost jsou vůbec průvodními vlastnostmi všech mobilních telefonů této firmy. Véčku vévodí po rozevření displej o rozlišení 128 × 160 obrazových bodů, který dokáže zobrazit až 262 tisíc barevných odstínů. Displej není příliš velký a těžko říct, proč výrobce nezvolil větší displej. Podle fotografií by pro něj zbývalo dost místa.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Malé véčko SRS-3300

Co do vlastností se jedná o průměrný model. Najdeme tu vestavěný VGA fotoaparát, jenž se skrývá za efektní posuvnou krytkou na přední straně, polyfonní vyzvánění o čtyřiašedesáti hlasech nebo podporu wapu 1.2.1. Při psaní SMS přijde vhod slovník T9 a dále je tu adresář s možností uložení dvou set kontaktů, což je na dnešní poměry dosti málo. Negativním prvkem může být pro spoustu uživatelů externí anténa, která poněkud kazí dojem z jinak velmi malého telefonu. Také absenci vnějšího displeje lze označit za nedostatek, ačkoli je kompenzován vícebarevnou diodou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Tři pohledy na ploché véčko SRS-3000 

Podobně s výbavou je na tom i jeho stájový kolega SRS-3000. Ten je s rozměry 91 × 48 × 18 mm o něco málo větší a větší rozlišení, přesně 176 × 220 pixelů, má také vnitřní displej. Zobrazí 262 tisíc barev. Objektiv fotoaparátu je zde vměstnán do mohutného válcovitého kloubu, který spojuje obě poloviny. Stejně jako u předchozího kousku i zde chybí vnější displej.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
První z červených véček: SRG-200

Jinak je tomu u dalšího z řady véček, a sice u modelu SRG-200. Zde je vnější displej s pětašedesáti tisíci barvami a stejný počet barev nabídne i větší vnitřní displej. Ten má rozlišení 128 × 128 bodů. Výbava opět velmi podobná, jen fotoaparát tu schází. Telefon se tak řadí k levnějším modelům, ale nelze mu upřít zajímavý design, který ostatně provází naprostou většinu telefonů Sewon. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Neotřelé řešení vnějšího displeje u véčka SG-P100 

Zajímavě řešený je další véčkový telefon SG-P100, který má na své horní polovině okénko. Díky němu je tak jednou ranou vyřešen vnější i vnitřní displej. Ten je ale bohužel pasivní a dokáže zobrazit pouze 256 barev, což je v dnešní době statisíců odstínů opravdu málo. Rozměry tohoto netradičně řešeného mobilu jsou 88 × 44 × 21 mm a jeho hmotnost je 82 gramů.

Vzhůru na GSM

Všechny výše zmíněné modely jsou na stránkách výrobce řazeny do kategorie s označením „GPRS“. Nyní se podíváme do mnohem početnější kategorie, která nese na stránkách Sewonu nálepku „GSM“. Patří sem samá klasická véčka, která jsou ale na pohled velice vydařená. Jako první si vezměme třeba model SGD-1020.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Elegantní šedé véčko s fotoaparátem SGD-1020

S obdélníkovými obrysy velmi příjemně kontrastuje kulaté okénko na přední straně. V jeho středu je vložen barevný vnější displej. Jak vnější, tak i vnitřní displej je pasivní s pětašedesáti tisíci barvami. Obě poloviny véčka opět spojuje výrazný válcovitý kloub, v němž je umístěn objektiv VGA fotoaparátu. Co do podporovaných funkcí je na tom tento model stejně jako jeho kolegové, tedy pouze základ.  

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Bratříček SGD-1000

Podobně ostřeji řezané rysy má i příbuzný model SGD-1000. Ten má ale na přední straně rámeček kolem displeje obdélníkový. Za povšimnutí stojí také trojice véček SGD-1050, SGD -1030 a SGD-1010. Všechna tři jsou si vzájemně velmi podobná, mají zaoblené tvary, barevný vnější displej a mohutný kloub s VGA fotoaparátem a trčící anténou. Modely se ale výrazněji liší použitou náprsenkou na přední straně, která dodává každému z typů trochu jinou tvář.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tři véčka s různými náprsenkami 


Ve druhé kapitole se podíváme na záplavu červených véček a také se zmíníme o mobilních telefonech pro CDMA

Témata článku: , , Oválný tvar, Červ, Nenáročný zákazník, Zdařilý design, Neotřelé řešení, Červen