NiceLight: s barevnou lucerničkou v kapse

Smartphone vám může dobře posloužit jako svítilna pro nouzové situace nebo křížovky pod peřinou.

Mezi praktické a často vyhledávané aplikace patří ty, které dovedou z telefonu učinit svítilnu. První nesmělé kroky, které se vydaly tímto směrem, vedly k rozzáření displeje telefonu. Později, kdy se přisvětlovací dioda stávala běžným doplňkem vestavěných fotoaparátů, se vývojáři chytili i této příležitosti, a tak mohli uživatelé využít účinný zdroj světla, který se pro toto využití přímo nabízel. V té době vzniklo několik jednoduchých aplikací, jako třeba NTorch.

Novým jménem mezi těmito produkty je aplikace NiceLight od společnosti VerySoft. Ta se zabývá vývojem aplikací již od roku 2004 a za tu dobu představila již několik produktů, které stojí za povšimnutí (NiceCalc2, NiceClock, NiceDial, NiceAlarm).

Vraťme se ale zpět k NiceLight a tomu, co nabízí. Hlavní funkcí softwaru je svítilna – k emitování světla lze využít displej telefonu nebo přisvětlovací diodu fotoaparátu, případně jejich současnou kombinaci. Doplňkem jsou „noční hodiny“, které mají svým provedením připomínat radiobudík. Jak svítilnu tak i noční hodiny lze přizpůsobit několika zajímavými a propracovanými nastaveními, na která se podíváme detailněji.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Členění hlavní nabídky • informace o produktu

Displejová svítilna umožňuje měnit intenzitu a barvu svitu. Zatímco intenzita se reguluje v nastavení, které je přístupné pod levou klávesou, barvu lze snadno měnit klávesami 1-9. Pro zabránění nechtěného stisknutí kláves najdete v místní nabídce snadno dostupný zámek klávesnice. Tento stav je signalizován povedenou grafickou ikonou na displeji telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Svítilna nabízí 9 různých barev, které lze volit z nabídky nebo snadněji klávesami 1-9 • nastavení svítilny • nechtěnému stisknutí kláves předchází vestavěný zámek klávesnice

K funkci svitu přisvětlovací diody lze říci pouze tolik, že se aktivuje výběrem z nabídky a nenabízí volbu žádných módu nebo rozšířených nastavení. Na tomto místě musím říci, že svit diody je nedostatečný a má opravdu pouze přisvětlovací efekt. Nemohu nevzpomenout aplikaci Ntorch a telefon Nokia N70, kdy přisvětlovací dioda zářila co to dalo.

Jak už jsem nastínil výše, možná je i současná kombinace obou světelných zdrojů – displeje i diody. Grafické ikony na displeji prozradí, která svítilna je právě aktivní. Aby nedocházelo k nechtěnému vybíjení baterie, v případě diodové svítilny upozorňuje na její činnost informace na displeji.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Režim svítilny indikuje grafická ikona, první snímek zachycuje režim aktivní přisvětlovací diody, druhý kombinaci obou světelných zdrojů

Noční hodiny jsou funkcí navíc, kterou bych od tohoto produktu nečekal. Uživatel má na výběr ze dvou grafických stylů, z nichž jeden bych s nadsázkou nazval nádražním a druhý připomíná radiobudík. Přesnější představu si udělejte ze screenů. Noční hodiny jsou po celou dobu provozu podsvíceny, intenzita je zde logicky zvolena na úplném minimu, lze ji ale podle potřeby zvýšit. Společně s časem je na displeji několik indikátorů, informujících o stavu baterie, nabíječky nebo zámku klávesnice. Místní nabídka dovolí otočit obrazovku na šířku displeje (landscape zobrazení) nebo naopak, podporuje-li toto váš smartphone.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oba grafické styly nočních hodin
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikace přímo podporuje změnu zobrazení mezi režimy Portrait a Landscape

NiceLight je vybaven poměrně širokou nabídku nastavení, které zahrnují intenzitu podsvětlení, výchozí barvu displeje nebo nastavení zámku klávesnice (včetně automatiky). Protože je aplikace velmi náročná na energii z akumulátoru, samostatnou částí nastavení je správa energie, resp. pravidla pro situace, kdy se baterie blíži úplnému vybití.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Široká nabídka nastavení umožňuje přizpůsobit svítilnu i noční hodiny

Aplikace s ikonou lucerničky - NiceLight, zaujme svoji multifunkčností , množstvím nastavení a intuitivním ovládáním. Program není lokalizován, dostupný je podrobný manuál. Zkušební verze je sedmidenní a mimo omezení zámku klávesnice a nastavení stylu nočních hodin je po tuto dobu plně funkční.

Autor: VerySoft LLC
Stránka programu: NiceLight
Platforma:
S60 3rd edition (v.9.1, v.9.2)
Download (sedmidenní zkušební verze)
Manuál (English)
Cena: $9.00

Diskuze (5) Další článek: Gigabyte představil skvělé komunikátory

Témata článku: , , , Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Světelný zdroj, Bar, Nice