Nižší pokuty za předčasné ukončení smlouvy u operátora začnou platit až od dubna

Pokud se v současnosti rozhodne zákazník ukončit smlouvu s operátorem uzavřenou na dobu určitou, musí operátorovi uhradit pokutu ve výši 20 % zbývajícího závazku. To ve velké míře brání přechodu zákazníků od jednoho operátora ke druhému, protože v daném okamžiku jsou na trhu v průměru pouze 4 % „volných“ paušálních zákazníků, kterým zrovna končí smlouva.

Snadnější přechod mezi operátory má garantovat novela zákona o elektronických komunikacích, na které už několik měsíců pracuje poslanecká sněmovna. Kvůli průtahům v legislativním procesu se očekává, že novela začne platit až dubnu roku 2020. Odklad navrhl ve druhém čtení poslanec za hnutí ANO Patrik Nacher, který chce dát operátorům dostatek času na to, aby se na změny připravili. Původně měla novela začít platit od ledna.

Hlavní změnou je snížení výše pokuty za předčasné ukončení smlouvy ze současných 20 % nově na 5 %. V případě ukončování smlouvy na dobu určitou by lidé po třech měsících jejího trvání nehradili nic. Zároveň se zkrátí lhůta pro přenos čísla k jinému operátorovi ze současných deseti dní nově na dva pracovní dny. Zákazník pro změnu nebude muset kontaktovat stávajícího operátora. Novelu by měla sněmovna definitivně schválit v září.

Diskuze (33) Další článek: Bez rámečků, brady, výřezu i průstřelu. Takový má být Samsung Galaxy A100

Témata článku: , , , , Ukončení, Zákazníci, Úkon, Operátor, Sněmovna, Poslanec, Hnutí ANO, Předčasné ukončení, Ukončení smlouvy, Poslanecká sněmovna, Novela, Smlouva, Plát, Ukončování, Pře