Noblesní Nokia 8850 slaví výročí. Do nového milénia s ní chtěl vkročit každý manažer

Jedna z legend mobilní historie slaví letos 24leté výročí. Luxusní Nokia 8850 byla představena 21. června 1999, do prodeje se dostala v následujících měsících. Tehdy Googlu nebyl ještě ani rok, Facebook neexistoval. To jen pro ilustraci, že šlo o úplně jiný svět. Od mobilu nikdo nečekal umělou inteligenci, vlastně ani fotoaparát a další dnes tak samozřejmé věci.

Tehdy se cenily jiné hodnoty. V případě Nokie 8850 to byly miniaturní rozměry, integrovaná anténa netrčící z těla, vysouvací kryt klávesnice, kovový plášť, matný šedý lak jako z neviditelné stíhačky a bílé podsvícení.

Šlo o luxusní model, který v Česku začínal cenově na téměř 30 tisících a tehdejší manažeři jej považovali za symbol svého postavení. Přitom funkcemi Nokia 8850 vycházela z dva roky starého modelu 8210. Oproti tehdejší technologické špičce chyběla podpora Bluetooth, multimediálních zpráv MMS, nebo GPRS (čemuž se mimochodem tehdy říkalo rychlý internet).

Dnes měříme paměť mobilů na stovky gigabajtů, tehdy šlo uložit 250 kontaktů a 30 položek v kalendáři. Textové zprávy byly pouze na SIM kartě a budík byl pouze jediný.

Nokia 8850 nebyla jednorázový pokus. Naopak, otcem byl model 8810 z roku 1998, kterému se přezdívalo Zippo podle legendárního kovového a rozměry blízkého zapalovače. Sourozencem byla barevná 8210 a přišla i řada následovníků: Nokia 8910 byla titanová a kryt se pomalu vysouval na stisknutí tlačítka. Model 8310 bavil barvami i integrovaným FM rádiem. S typem 6510 klesla cena na 15 tisíc a v roce 2003 už se miniaturní Nokie dostaly i do nejnižších cenových pater. Po luxusu a kovu však nezbyla ani památka.

Po roce 2005 to ještě Nokia zkusila s lesklým modelem 8800 v několika variacích kovu a karbonu, krásná byla také temná a skleněná Nokia 8600 Luna, ale to už bylo v roce 2007, tedy po premiéře prvního iPhonu a to už se svět mobilních telefonů pomalu a jistě začal obracet úplně jiným směrem – pro Nokii bohužel nikoli příznivým...

Diskuze (36) Další článek: Ciferníky třetích stran pro Apple Watch nečekejte. Nemusely by fungovat po aktualizaci softwaru

Témata článku: Nokia, , , , , , , , Nokia 8850, Textová zpráva, MMS, Bílé podsvícení, Zapalovač, Integrovaná anténa, Kovový plášť, Starý model, Česká republika, Rychlý internet, Zippo, Internet, Integrované fm, GPRS, Luna, Model, Miniaturní rozměr