Nokia 100 a 101: lowend a dualSIM za pár stovek

Nokia má nové ultralevné mobily. Jeden umí telefonovat, druhý umí telefonovat se dvěma SIM kartami. Za pár stovek nemůžete chtít víc.

Den poté, co Nokia představila trojici nových smartphonů s aktualizovaným Symbianem Belle, přichází finský výrobce s dalšími dvěma novinkami. Nokia 100 a 101 ale neohromí skvělou výbavou či originální designem, hlavním argumentem ke koupi zde bude cena. Jedná se totiž o další krok v rámci projektu Nokie dostat telefon k miliardě lidí. To znamená hlavně k lidem v Asii a Africe. Profitovat z toho však můžeme i my, oba telefony jsou určené i pro český trh.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Oba dnes uvedené telefony mají až na pár rozdílů stejné hardwarové i softwarové vybavení. Společné pro oba telefony bude následující: Rozměry telefonu 110 × 45,5 × 14,9 mm a hmotnost 70 gramů. TFT displej o velikosti 1,8 palce a rozlišením 128 × 160 pixelů. Oba také poběží na základní platformě Series 30 a ve výbavě nabídnou například FM tuner, svítilnu či 3,5mm jack pro připojení sluchátek. Nebude chybět jednoduchý správce kalendáře nebo upozornění. Hlavní nabídka telefonu bude uzpůsobena lidem, kteří neumějí číst, a proto nabídne velké přehledné ikony, které jsou designové vyvedené podobně jako u Symbianu Anna či nově Belle.

 Klepněte pro větší obrázek

Telefon pro celou rodinu

Nokia 101 ale přeci jen stojí na pomyslném žebříčku o něco výše než Nokia 100. Na rozdíl od „stovky“ bude totiž schopna přehrávat MP3 soubory a aby ty bylo písničky kam ukládat, dočkáme se také podpory paměťových microSD karet (max. 16 GB). Hlavním rozdílem je však to, že Nokia 101 bude podporovat dual-SIM technologii. Jde tak už o pátý takový telefon „ze severu“ za poslední tři měsíce.

Jak jsem již zmínil, tyto telefony budou cílit hlavně na méně rozvinuté trhy. Nokia uvádí, že si uvědomuje, že v takových zemích si rodina nemůže dovolit mít několik telefonů najednou. Proto 101 dává možnost si uložit do paměti telefonu až 5 různých SIM nastavení. V praxi to znamená, že v telefonu může být uloženo 5 oddělených telefonních seznamů a různých jiných nastavení, které bude možno přepínat podle toho, kdo telefon právě používá. V jeden okamžik ale samozřejmě mohou být aktivní pouze dvě SIM karty.

V úvahu byla vzata i méně rozvinutá elektrická síť v Africe či Asii, proto se budou telefony dodávat s baterkou, jejíž kapacita bude 800 mAh. To umožní vydržet „stovce“ až 35 dní v pohotovostním režimu nebo 7,2 hodin hovoru a „stojedničce“ až 25 dní v pohotovostním režimu a 6,5 hodin volání.

Klepněte pro větší obrázek 

Na trh se Nokia 100 dostane ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku s cenou do 600 Kč. Dodávat se bude v pěti barevných variantách (dva odstíny modré, růžová, červená, černá). Nokia 101 vstoupí do obchodů již ve třetím čtvrtletí s cenou kolem 700 Kč a dostupná bude ve dvou barvách (červená, černá).

Diskuze (32) Další článek: Samsung na IFA: Wave 3, Galaxy Note a Galaxy Tab 7.7 [tajné]

Témata článku: Nokia, , , Nokia 100, Nokia 101, Nokia 600, Low, Sto, Pár stovek, Pár, Jednoduchý správce, Elektrická síť, El síť,