Nokia 1200: nejlevnější z finského stáda (test)

Nokia svůj nejlevnější telefon stále vybavuje jen monochromatickým displejem. Pro volání a psaní SMS to ale stačí.
Kapitoly článku

Klíčové vlastnosti

  • jednoduchost
  • nízká cena
  • monochromatický displej s dobrou čitelností
  • paměť pro 200 vícepoložkových kontaktů a 60 zpráv
  • jednoduchý kalendář
  • integrovaná diodová svítilna
  • nápověda pro začátečníky

 Hlavní nedostatky

  • vcelku fádní design
  • nepříliš praktická horizontální nabídka
  • nutnost nastavit čas po výměně SIM karty
  • zcela chybí datové funkce
 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 1200
S monochromatickými displeji se u dnešních mobilních telefonů prakticky nesetkáte. Kromě Motoroly s Motofonem je Nokia jediným výrobcem, který stále nabízí telefon vybavený nebarevným zobrazovačem. A myslím si, že je to dobře. Mezi lidmi totiž existuje velká skupina uživatelů, kteří svůj mobilní telefon využívají jen na telefonování, případně na psaní SMS zpráv. Většinou se jedná o seniory. Telefon pro ně by měl být jednoduchý, s minimem „zbytečných“ funkcí, s dobře čitelným displejem za všech okolností a také levný. To vše novinka od Nokie s označením 1200 splňuje.
 

Posvítí na cestu

Nokia 1200 je nástupcem modelu 1112. Oba telefony se od sebe odlišují především designem. Funkční nabídka je prakticky totožná. Novinka je na výšku o dva milimetry menšíí. Její rozměry činí 102 × 44 × 18 mm. Hmotnost se podařilo snížit o tři gramy na velmi dobrých 77 g. Tělo telefon je tvořeno matnými, na omak příjemnými plasty. Nokii 1200 si můžete pořídit ve dvou barevných variantách – černé a modré. V této barvě je ale vyveden pouze okraj předního krytu, který lze uživatelsky vyměnit. Klávesnici a okolí displeje tvoří stříbrný plast, zadní a boční strany pak jsou šedé. Design telefonu se vyznačuje zaoblenými tvary bez zbytečných příkras. Osobně se mi ale víc zamlouval vzhled předchozího modelu 1112.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon má průměrné rozměry
I když je Nokia 1200 jeden z nejlevnějších telefonů na trhu, na pevnosti její konstrukce se to negativně neprojevilo. Telefon nevrže ani po pevnějším stisku. Ozve se jen výměnný proužek okolo přední strany telefonu, pokud na něj zatlačíte z boku.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Boky jsou zcela bez tlačítek • na horní straně potěší praktické světlo • trojice konektorů
Při průzkumu bočních stran telefonu nenajdete žádná tlačítka. Vpravo objevíte jen zdířku hlasitého reproduktoru. Obě strany pak zdobí jméno výrobce. Spodní strana hostí trojici konektorů: 2,5mm jack pro připojení handsfree, zdířku nabíječky a konektor Plug-and-Play.
 
Horní strana obsahuje integrovanou diodovou svítilnu, kterou byl vybaven již model 1100. Svítilna se z pohotovostního displeje rychle aktivuje podržením horního směru navigační klávesy. Její intenzita svitu je velmi dobrá. Stává se z ní tak vítaný pomocník například při nočních cestách domů. V obou rozích horní strany dále objevíte poutko pro připevnění šňůrky.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Účinnost světla je velmi dobrá
Většinu zadní strany telefonu tvoří kryt baterie s drobnými důlky, který pevně sedí na svém místě. Pod ním objevíte Li-Ion baterii o kapacitě 700 mAh. Telefon s ní podle oficiální specifikace vydrží na jedno nabití až 390 hodin v pohotovostním režimu nebo 420 minut hovoru. V praxi budete telefon nabíjet přibližně jednou za čtyři dny. Pod baterií se nachází slot pro SIM kartu, kterou na svém místě přidržuje výklopný plíšek. Výměna je tedy pohodlná. Po vytažení SIM karty ale musíte vždy znovu nastavit aktuální čas i datum.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Poutka najdete v obou rozích horní strany • SIM kartu na svém místě přidržuje výklopný plíšek

Klávesnice a displej - nejlevnější řešení

Klávesnice novinky je konstrukčně shodná s klávesnicí u modelu 1112. Klávesy jsou tvořeny jedním kusem plastu. Dovnitř se tak nedostanou nečistoty. Tato konstrukce ale zapříčiňuje i to, že střed klávesnice není k telefonu nijak přichycen. Střední klávesy se tak při jemném dotyku mírně prohýbají. Jinak se ale na numerické části klávesnice píše poměrně dobře. Rozlišit tlačítka hmatem nedělá problémy. Stisk je jistý a ozývá se při něm poměrně hlasité cvaknutí.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je tvořena jedním kusem plastu • její pohodlnost je ale i tak vcelku dobrá
V horní části klávesnice jsou klasicky umístěny dvě kontextové klávesy. Pod nimi se nachází zelené a červené telefonní sluchátko a uprostřed čtyřsměrná navigační klávesa, které bohužel chybí potvrzovací střed. Stále si ale myslím, že je škoda, že Nokia upustila od ovládání pomocí Navi key, kterou známe např. z Nokie 3310. Tento systém ovládání mi připadal ještě jednodušší.
Klepněte pro větší obrázek 
Tlačítka jsou dobře hmatově rozlišitelná
Ve tmě je klávesnice podsvícena zeleným světlem, které je ale velmi nerovnoměrné a celkově nepovedené.
 
Displej novinky je stejný jako u modelu 1112. Disponuje rozlišením 96 × 68 bodů a má rozměry 27 × 21 mm. Je podsvícen zeleným světlem stejně jako klávesnice. Uživatelé u něj jistě ocení, že je skvěle čitelný za všech situacích. Pomalost jeho překreslování a hrubost zobrazení zde příliš nevadí. Základní informační funkci displej splňuje a to zde jde především.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Monochromatický displej svou kvalitou nepřekvapí, svému účelu ale postačí • podsvícení klávesnice je nekvalitní

Stále s horizontální nabídkou

Uživatelské prostředí i funkční nabídka je u novinky prakticky zcela shodná s předchozím modelem 1112. Proto si dovolím některé části textu zkopírovat z recenze na tento telefon a případně je upravit a doplnit.
   
Dvě verze pohotovostního displeje • hlavní horizontální nabídka • uživatelské menu Jdi na
Poznámka: Snímky displeje s modrým podsvícením pocházejí z Nokie 1112, jejíž uživatelské prostředí a nabídka se od testovaného telefonu neliší.
 
Pohotovostní displej je proveden zcela účelově. Kromě intenzity signálu a stavu baterie obsahuje jen jméno operátora, čas a popis kontextových kláves. Obrázek na něj umístit nelze. Jako spořič displeje můžete použít jeden z pěti animovaných motivů, který se ale po pár minutách stejně promění ve velké analogové nebo digitální hodiny.
 Displej animace nezvládá
Do hlavní nabídky telefonu se vstupuje levým kontextovým tlačítkem. Tvoří ji vodorovný pruh ikon, které se po stisku příslušného tlačítka plynule přesouvají. Displej ale toto přesouvání nezvládá vykreslovat, což nepůsobí pěkně a také to zbytečně zdržuje v práci s telefonem. Ikonky jsou bohužel použity i v některých dalších částech nabídky. Zbytek menu je pak klasický textový s vertikálním směrem. Změna v rolování menu ale může dělat problémy začínajícím uživatelům. Naštěstí je jedno, zda používáte vertikální nebo horizontální směry navigační klávesy. Nabídku telefonu bohužel nelze procházet pomocí číselných zkratek.
 
Jednotlivým směrům navigačního tlačítka jsou napevno přiřazeny funkce, které se spouští z pohotovostního režimu. Směrem dolů se otevírá telefonní seznam, směrem doleva začnete psát novou zprávu a směr vpravo spouští kalendář. Stiskem směru nahoru se nestane nic, musíte jej podržet a poté se rozsvítí diodová svítilna.
 
Pravá kontextová klávesa z pohotovostního displeje spouští nabídku Jdi na, kam si můžete uspořádat své oblíbené funkce, abyste se k nim poté dostali rychleji.

Témata článku: Nokia, , Nokia 1112, Nokia 1200, F +, Zakázání, Užitečná novinka, Fin, Příjemný plast, Zvolený čas, Netradiční displej, Stříbrný plast, Velká skupina, Test, Vodorovný pruh