Nokia 2100: volám, píšu, ale víc neumím (test)

Nokia 2100 byla uvedena společně se svými dvounulovými kamarády na podzim loňského roku. Má prakticky tytéž funkce jako dosluhující Nokia 3310, nicméně je malá, lehká a myslím, že se bude hodně líbit.

Nokia 2100 je malý telefon, u nějž je na první pohle patrné, že nejde o model horních deset tisíc. Žluté provedení, které máme na test, je doplněno několik dalších, podle mého názoru hezčích barevných kombinací. V 2100 nenajdete žádné poslední výkřiky moderní techniky, mobil je určen těm, kteří pouze volají a píší zprávy.

 

Je zvláštní, že Nokia 2100 je funkčně prakticky stejná jako dosluhující model 3310 a méně vybavená než už zmizevší model 3330. To pravděpodobně někteří čtenáři nezkousnou a odsoudí Nokii 2100 k zániku - „Jak si jen Nokia mohla dovolit uvést takový mobil?“ I přesto má tato novinka šanci se prosadit, už jen pro svůj vzhled a velikost. Najdou se mnozí potenciální uživatelé, kteří nechtějí WAP, GPRS, infračervený port a další pokročilé funkce, a kterým stačí ke štěstí jen volání a psaní zpráv. Těm bude nová Nokia vyhovovat, zejména tehdy, když za ni vymění svůj starý, velký, těžký a dosluhují mobil s podobnými možnostmi.

Poznámka: Na test jsme měli předfinální anglickou verzi.

Mobil s fotkou miláčka

Protože Nokia směřuje tento mobil do segmentu teenagerů, nemohla jej ochudit o výměnné kryty. Jsou výměnné oba, přední i zadní a jediné, co zůstává, je světlý plast na bocích; s ním nehnete. Bílá v kombinaci s testovanou žlutou mi nepřišla příliš ideální, sám bych se rozhodoval pro tmavší kryty; ostatně v nabídce je jich poměrně dost.

     
Nokia 2100 je docela malinká.

 
Sejmutý přední kryt

Okolo displeje je stříbrný okraj, v němž je v horní části umístěné sluchátko. Stříbrné jsou i klávesy, což mi s testovaným žlutým provedením rovněž nešlo příliš dohromady – mobil mi spíše připomíná hračku pro děti. K tmavším barvám sedí stříbrná bezesporu lépe.

 
Na boku jsou světlé linie, které jako jediné zůstanou
po odstranění krytů.

 

 
Zadní kryt je dole, SIM lze vložit i bez vyjmutí baterie.

V zadním krytu je umístěna průhledné okénko, které je zevnitř zastřeno bílou gumou; mezi ni a „sklo“ můžete vložit jakýkoliv obrázek, podobně jako u Panasonicu GD 67. Můžete si sem dát třeba fotografie své milé či svého milého, případně obrázek pokémonů, jak je libo. Velikost je o něco menší než u pasové fotky, takže je nutné ji trošku přistřihnout; na obrázcích je moje pasovka.

     
Pod zadním okénkem může být i vaše fotografie (tato je moje ;-).

    
Detail na sejmutý zadní kryt.

Připojte si přehrávač MP3

V dolní části mobilu je běžný konektor, který mají modely 31xx či 8xxx, nejde tedy o konektor datový; můžete k němu ale připojit třeba již nabízený MP3 přehrávač. Protože 2100 nemá ani infraport, je patrné, že s počítačem komunikovat nebude, to se ale ani u tak levných mobilů ani neočekává. Chybí i boční tlačítka pro ovládání hlasitosti hovoru, takže při korekci hlasitosti během volání musíte dát mobil od ucha. Po stranách jsou umístěny dvě očka pro poutka nebo šňůrky, mobil této kategorie totiž patří na krk. V horní části je pak obvyklé tlačítko pro zapínání, na rozdíl od některých modelů jej nemusíte mačkat nehtem, bříško palce bohatě postačí.


Detail na klávesnici a konektor

Témata článku: Nokia, , , Nokia 2100, Nokia 3310, Nokia 5210, Nokia 6110 Navigator, Sony Ericsson T100, Logický důvod, Zásadní vada, Poslední výkřik, Test, Dobrá viditelnost